Bir havaalanı dış hatlar terminalinin benzetim ile iyileştirilmesi
Improvement by simulation in the airport international terminal
  1. Tez No: 246149
  2. Yazar: TURGUT TURNA
  3. Danışmanlar: YRD.DOÇ.DR. ADEM GÖLEÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Havaalanı yolcu terminali, benzetim ile modelleme, ProModel
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Bu çalışmada, Kayseri havaalanı dış hatlar terminali giden yolcu bölümünün benzetim ile incelemesi yapılmıştır. Uygulama için işlem ve bekleme süreleri toplanıp istatistiksel olarak analiz edilmiştir. Benzetim ile modelleme için Promodel programı kullanılmıştır. Mevcut durum programa aktarıldıktan sonra darboğaz olan yerler belirlenmiştir. Yeni modeller oluşturulurken eldeki verilerin yanı sıra sezgisel yöntemlere de başvurulmuştur. Hizmet veren ünite sayıları defalarca değiştirilerek uygun ünite sayılarına göre model değiştirilmiştir. Eski ve yeni modeller karşılaştırılmış ve değerlendirmeler yapılmıştır. Kalkışlar için üç farklı senaryo hazırlanmış, bu senaryolara göre dış hatlar giden yolcu bölümünün çalışma saatleri üzerine değerlendirmeler yapılmıştır. Sefer sayılarının az olduğu orta yada küçük ölçekli havaalanlarında birimlerin çalışma saatlerinin bir bütün olarak değil birimlere göre ayarlanması ve çalışma saatleri planlamalarının haftalık olarak yapılmasının gerekliliği vurgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, Kayseri airport international terminal departing passenger section was modeled by simulation. For the application, processing and waiting times were added and analyzed statistically. ProModel software was used for modeling by simulation. After the existing state had been transferred to the software, bottlenecks were determined. While setting new models, intuitive methods were applied as well as available data. The number of service-yielding units was changed time and again, thus the model was changed in accordance with the appropriate unit numbers. Previous and the new models were compared and assessments were carried out. Three different scenarios were prepared for departures and the working hours of international terminal departing passengers were evaluated in accordance with these scenarios. The disadvantages of doing a common planning for the whole system in medium- or small-scaled airports which have a limited number of flights were explained. Furthermore, taking the terms and conditions of subsystems into consideration and doing weekly working plans were emphasized in the planning.Keywords : Airport passenger terminal, modeling by simulation, ProModel