Pantolon üretiminde kesim yerleşim (pastal) planlarının kumaş telefinin düşürülmesi açısından optimize edilmesi
Optimizing cutting placement plans in terms of decreasing fabric losses in trousers production
- Tez No: 246169
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NAZIM PAŞAYEV
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
- Anahtar Kelimeler: Konfeksiyon, kumaş masrafları, üretim planlama, üretim serisi hesabı, kesim yerleşim planı, konfeksiyonda ürün maliyeti, tasarruflu üretim, Apparel, cost of fabric, planning of production, to cast series of production, cutting and placement plan, cost of product at apparel, economical production
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Bölümü
- Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 177
Özet
Bu çalışmanın amacı, pantolon üretiminde kumaşı en verimli şekilde kullanarak, ürün maliyetinde çok büyük bir yer tutan kumaş masraflarının, kumaş kayıplarının düşürülmesi hesabına azaltılmasını sağlamaktır.Bu amaçla, konfeksiyon üretiminde kumaş kayıplarını oluşturan faktörlerin analizi gerçekleştirilmiştir. Üretim planlamanın bu faktörler arasında yeterince etkili olduğu görülmüştür. Bu faktörün kumaş kayıplarına etkileri teorik olarak incelenmiş ve konfeksiyon üretiminde kumaş kayıplarının düşürülmesi için daha üretim serisinin hesaplanması aşamasında zemin hazırlanmasının mümkünlüğü deneysel çalışmalarla kanıtlanmıştır. Farklı prensipler üzere üretim serisi hesaplamaları gerçekleştirilmiş, farklı kumaş enleri kullanarak bu hesaplamalar üzere pastal planları tasarlanmıştır. Üretim serisi üzere pastal planları için kumaş kayıpları açısından verimli kumaş enleri belirlenmiş, çıkan sonuçlar matematiksel formüllere dönüştürülmüştür. Bu formüller sayesinde bir işletmenin kullandığı prensibe göre, kendilerine en uygun kumaş enini belirleyip, üretim için kumaş siparişlerini bu kumaş eninde verebilmeleri amaçlanmıştır.Geliştirilen bu yöntemle, bir işletmenin rastgele kumaş enlerini kullanmasıyla oluşan kumaş kayıplarının, Türkiye'de ki tüm konfeksiyon işletmeleri için genelleme yapılarak ne kadar büyük kumaş kayıplarına neden olduğu ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to enable decreasing fabric expenses which have an important place in cost of the product by using the fabric in the most productive way in the trousers production.With this aim, various cutting plans have been made using different fabric width and different principles. The most productive fabric widths have been determined for different principles; the results obtained have been transformed into mathematical formulas. What has been aimed is that a business determining the most suitable fabric width for them according to their principles and giving fabric orders in that width for production.With this method developed, it has been revealed by making a generalization for all apparel businesses Turkey, that the fabric losses occurring due to the usage of fabric widths haphazardly in a business cause a great deal of fabric losses.