Sulu çözeltiden ağır metallerin uzaklaştırılması
Removal of heavy metals from aqeous solution
  1. Tez No: 246212
  2. Yazar: OSMAN AYKOÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ASIM OLGUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Adsorpsiyon, Bor Endüstri Atığı, Langmuir, Yalancı-İkinci Dereceden Hız, Adsorption, Boron Industry Waste, Langmuir, Pseudo-Second Order Rate
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Bu çalışmada, Balıkesir, Bigadiç Bor zenginleştirme prosesi atıklarının Sulu çözeltilerden çinko (II) ve kadmiyum (II) iyonlarının adsorbsiyonun kullanabilirliği araştırıldı. Çalışılan parametreler başlangıç metal konsantrasyonu, başlangıç çözelti pH'ı, adsorban miktarı ve temas süresidir. Denge adsorpsiyonu için Freundlich ve Langmuir izotermleri uygulanmıştır. Her iki metal için izoterm modeli olarak Langmuir izotermi bulunmuştur. Maksimum adsorpsiyon kapasitesi 25 ?C ve pH 6, çinko (II) ve kadmiyum (II) için sırasıyla 105,88 mg g-1, ve 73,63 mg g-1 olarak bulunmuştur. Çinko (II) ve kadmiyum (II) iyonlarının adsorban tarafından adsorbsiyonu 60 dk içinde dengeye ulaşmıştır. Adsorpsiyon mekanizmasını incelemek için iki basit kinetik model olan birinci-dereceden hız ve yalancı-ikinci dereceden hız eşitlikleri uygulanmıştır. Çinko (II) ve kadmiyum (II) iyonlarının adsorpsiyon hızları yalancı-ikinci-dereceden modele uyduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, The adsorption of zinc (II) and cadmium (II) ions onto the boron waste from enrichment process of boron in boron plant bigadiç, balıkesir. has been studied. The operating variables studied were initial metal concentration, initial solution pH, adsorbent dosage, contact time. Equilibrium adsorption data was fitted to Freundlich and Langmuir isotherms. Langmuir isotherm was found to be an optimum isotherm for two metals. The maximum adsorption capacity for zinc (II) and cadmium (II) ions were found to be 105,88 mg g-1 and 73,63 mg g-1 at optimum conditions of 25oC and pH 6.0, respectively. The equilibrium time for the removal of zinc (II) and cadmium (II) ions onto the adsorbent was reached within 60 min. Two simplified kinetics models were tested to investigate adsorption mechanisms, namely, in the first order and the pseudo-second order rate equations. The adsorption rates of zinc and cadmium were found to be in consistent with the pseudo-second order model.