İnsan lenfosit kültürü yöntemi ile sodyum hipoklorit in in vitro mutajenik etkisinin araştırılması
The investigation of mutagenic activity of sodium hypochlorite by human lymphocyte culture method in vitro
- Tez No: 246302
- Danışmanlar: YRD.DOÇ.DR. SÜLEYMAN GÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: NaOCl, Mitomisin C (MMC), lenfosit kültürü, İnsan kromozomları, Kromozom aberasyonları, NaOCl, Mitomycin C (MMC), Lymphocyte cultures, Human chromosomes, Chromosome aberrations
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kafkas Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 57
Özet
Bu çalışmanın amacı, içme ve kullanma sularının dezenfeksiyonu için kullanılan NaOCl'nin genotoksik etkilerinin incelenmesiydi. İnsan kan lenfosit hücreleri NaOCl'nin 0.015, 0.030, 0.065, 0.100, 0.25, 0.5, 1, 2, 4 µg /ml'lik dozları ile 24 saat etkileşime bırakıldı. Pozitif kontrol olarak kullanılan mitomycin C (MMC, 0.3 µg/ml) ve negatif kontolle karşılaştırıldığında NaOCl'nin tüm uygulama derişimlerinde, 24 saatte, kromozomal aberasyonların sıklığını belirgin bir şekilde artırdığı gözlenmiştir. 0.015 µg /ml derişimi dışında, tüm uygulama derişimlerinde kromozom ve kromatid kırıkları, kardeş kromatid birleşmeleri ve kromatid değişimleri saptandı. Bazı NaOCl konsantrasyonları ve pozitif kontrol, poliploidi gözlenmesine sebep oldu. Sonuçlarımız, NaOCl'nin insan lenfosit kromozomları üzerine in-vitro olarak klastojenik ve anöjenik etkisinin olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to investigate the genotoxic effects of NaOCl which is used for disinfection of drinking and utility water. Human peripheral blood lymphocyte cells were treated with 0.015, 0.030, 0.065, 0.100, 0.25, 0.5, 1, 2, 4 µg /ml concentrations of NaOCl for 24 h. A significant increase was observed for induction of chromosomal aberration frequency in all treatments of NaOCl concentrations for 24 h comparing with the negative control and mitomycin C (MMC, 0.3 µg/ml) which was used as positive control. Chromatid and chromosome breaks, sister chromatid union and chromatid exchange were observed in all treatment concentrations except for 0.015 µg /ml. Some NaOCl concentrations and positive control produced polyploidy. Our results suggest that NaOCl has clastogenic and aneugenic potential for human lymphocytes chromosomes in-vitro.