Bazı gıda katkı maddelerinin insan periferal lenfosit kültürü üzerine olan etkisinin comet yöntemi ile belirlenmesi
Determination of the effect of some food additives on the human peripheral lymphocyte culture using comet assay
- Tez No: 315575
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞİFA TÜRKOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Comet Assay, DNA Hasarları, İnsan Periferal Lenfosit Kültürü, Gıda Katkı Maddeleri, Tatlandırıcılar, Comet Assay, DNA damages, Culture of human peripheral lymphocytes, Food additives, Cyclamates (Sweeteners)
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bu çalışmada gıda sektöründe ve diyabet hastalarında yapay tatlandırıcı olarak kullanılan Aspartam, Asesulfam K, Sorbitol ve Sakkarinin insan periferal lenfosit hücrelerinde genotoksisitesi tek hücre jel elektroforezi (comet) tekniği kullanılarak araştırılmıştır. Tüm dozlar için (1.25, 2.5 ve 5 ppm) 1 saat süre insan lenfosit hücrelerine, yukarıda isimleri verilen maddeler belirtilen doz ve sürede muamele edilmiştir.Katkı maddelerinin etkileri incelenmiş ve bu kimyasalların uygulandığı doz aralıklarında kontrol grubuna göre oluşturdukları DNA hasarları karşılaştırılmıştır. DNA kırıklarının elektroforezde oluşturduğu, kuyruk uzunluğu (tail length), kuyruk yoğunluğu (tail intensity), kuyruk momenti (tail moment), kuyruk alanı (tail area), kuyruk ortalaması (comet mean), kuyruktaki DNA (DNA tail), kafadaki DNA (DNA head) ve olive tail moment (baş kısmının merkezi ile kuyruk kısmının merkezinin arasındaki mesafe farkının % Tail DNA ile çarpımının 100 e bölünmesi ile elde edilen bir değerdir) bakımından comet parametreleri ile kontrol grubuna göre değerlendirilmesi yapılmıştır. İstatistiksel analizi SPSS 15 programı, fotoğraf analizi BAB BS 200 Pro programı ile yapılmıştır. Araştırma sonucuna göre 4 farklı gıda tatlandırıcısının kısa süreli muamelede in vitro genotoksik etkileri olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the genotoxicity of artificial sweeteners Aspartame, Acesulfame- K, Sorbitol and saccharin used in food industry and in patients with diabetes was investigated in human peripheral lymphocyte cells by using single cell gel electrophoresis(comet) technique.For all doses (1.25, 2.5 and 5 ppm), the human lymphocyte cells were treated with the substances named above for one hour.Additives were also analyzed and DNA damages related to those chemical additives in the study group were compared to the control group within treated dose intervals.DNA breaks observed on Comet were assessed in terms of tail length, tail intensity, tail moment, tail area, comet mean, DNA tail, DNA head, and olive tail moment using Comet and control group parameters.Statistical and photographical analysis was performed using SPSS 15 and BAB BS 200 Pro, respectively. According to the present study, it has been demonstrated that there are genotoxic effects from the four cyclamates tested in the short span of treatment.