Formik asit'in insan lenfosit kültüründe mikronükleus sıklığı üzerine etkilerinin araştırılması
The investigation of micronucleus freqency of formic acid's on human lymphocyte culture
  1. Tez No: 246304
  2. Yazar: AYŞE ERCİYAS
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SÜLEYMAN GÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Formik asit, Mitomisin C (MMC), Lenfosit kültürü, sitokinezi engellenmiş hücrelerde mikroçekirdek analizi, nekrotik hücre, apoptotik hücre, Formic acid, Mitomycin C (MMC), Lymphocyte cultures, cytokinesis-block micronucleus assay, necrotic cell, apoptotic cell
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kafkas Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
Formik asit, bitkiler, arılar, toprak, araçlar, gübre yanması ve fotokimyasal reaksiyonlar gibi çeşitli kaynaklarca üretilen ve çevrede yaygın bulunan kimyasal bir bileşimdir. İnsan periferal lenfositleri 20, 40, 60, 80 mM derişimde formik asitle 48 saat etkileşime sokuldu. Negatif kontrol ve pozitif kontrol olarak kullanılan mitomisin C (MMC, 0.5 µg/ml) ile karşılaştırıldığında formik asitin tüm dozları mikronükleus frekansını belirgin bir düzeyde artırmıştır. Mikronükleus frekansındaki bu artış doza bağımlı idi. Sonuçlar, formik asit dozu ile mikronükleus sıklığı (r= 0.92), nekrotik hücre oluşumu (r= 0.95) ve apoptotik hücre oluşumunun (r= 0.91) belirgin bir şekilde bağlantılı olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Formic acid is an ubiquitous chemical constituent in the environment, being produced by sources as diverse as vegetation, ants, soil, vehicles, biomass burning, and photochemical reactions. Human peripheral blood lymphocyte cells were treated with 20, 40, 60, 80 mM concentrations of formic acid for 48 h. A significant increase was observed for induction of micronucleus frequency in all treatments of formic acid concentrations for 48 h comparing with the negative control and mitomycin C (MMC, 0.5 µg/ml) which was used as positive control. This increase in the frequency of micronuclei has been dose dependent manner. The results showed that there were significant correlation between formic acid concentration and micronuclei frequency (r= 0.92), necrotic cells (r= 0.95), and apoptotic cells (r= 0.91).