Iğdır Ovası'nda kapalı alanlardaki sivrisinek (Diptera: Culicidae) türlerinin örneklenmesi
The sampling of mosquito (Diptera: Culicidae) species in indoors at Iğdır Plain
  1. Tez No: 246365
  2. Yazar: SEÇİL SELDA ALKAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ADNAN ALDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Zooloji, Biology, Zoology
  6. Anahtar Kelimeler: Iğdır Ovası, Sivrisinek Türleri, Isık Tuzakları, SivrisineklerinÖrneklenmesi, Ochlerotatus dorsalis, Iğdır Plain, Mosquito Species, Light Traps, Mosquito Sampling, Ochlerotatus dorsalis
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kafkas Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Bu çalısmayla, Aras Vadisi'ndeki kapalı alanlarda sivrisinek (Diptera:Culicidae) türkompozisyonu ve mevsimsel populasyon dinamizmi belirlenmiştir. Ergin sivrisinekler17 kapalı alan istasyonundan (12 ahır ve 5 ev) toplanmıştır. Sivrisinekleri toplamak içinHaziran-Ekim 2007'ye kadar, ayda bir gece kurulan ışık tuzakları saat 19:00'dan 07:00'yekadar çalıştırılmıştır. Çalışma sonunda 12 türe ait toplam 8,923 birey toplanmıştır.Alandaki en dominant türün Ochlerotatus dorsalis (toplam yakalanan örneklerin%42,2'si) olduğu, bunu Culex theileri (%26.54), Aedes vexans (%17.86), Anophelesmaculipennis (%5.74), Culex pipiens (%4.15), Ochlerotatus caspius (%2.42), Culexterritans (0.39), Culiseta annulata (%0.3), Anopheles hrycanus (%0.21), Anophelessuperpictus (%0.11), Culiseta longiareolata (%0.02) ve Coquillettidia richardii(%0.01)'nin takip ettiği belirlenmiştir. Alandaki en yaygın türlerin Cx. theileri(C=%94,11), Cx. pipiens (C=%94,11), Oc. dorsalis (C=%82,35) ve An. maculipennis(C=%82,35) olduğu tespit edilmiştir.En fazla örnek Haziran (n=5,621), en az örnek ise Ekim ayında (n=129) yakalanmıştır.Yakalanan sivrisinek sayısının, Hazirandan Ekim ayına kadar kademeli bir azalışgösterdiği belirlenmiştir. Oc. dorsalis, Cx. theileri ve Ae. vexans'ın populasyonbüyüklüğü, en yüksek noktaya Haziranda; An. maculipennis ve Cx. pipiens'in iseAğustosta ulaştığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Species composition and seasonal population dynamics of mosquitoes in indoors atArarat Valley was described with this study. Adult mosquitoes were collected from 17indoor stations (12 animal barn and 5 home). New Jersey light traps were activated onenight per month from 1900 to 0700 for collect of mosquitoes. From June to October 2007,8,923 specimens representing 12 species were collected.The most dominant species was Ochlerotatus dorsalis (%42.2 of total catch) fallowedby Culex theileri (%26.54), Aedes vexans (%17.86), Anopheles maculipennis (%5.74),Culex pipiens (%4.15), Ochlerotatus caspius (%2.42), Culex territans (0.39), Culisetaannulata (%0.3), Anopheles hrycanus (%0.21), Anopheles superpictus (%0.11),Culiseta longiareolata (%0.02) and Coquillettidia richardii (%0.01). On the other handCx. theileri (C=%94.11), Cx. pipiens (C=%94.11), Oc. dorsalis (C=%82.35) and An.maculipennis (C=%82.35) were the most common species in the area.The highest samples were collected in June (n=5,621) and the lowest samples (n=129)in October. The number of total mosquito caught decreased from June to Octobergradually. The largest peak of Oc. dorsalis, Cx. theileri and Cx. pipiens were in Julywhile that of An. maculipennis and Cx. pipiens in August.