Bazı yeni 4-[2-(4-nitrobenzoksi)-3-metoksibenzilidenamino)]-4,5-dihidro-1h-1,2,4-triazol-5-on türevlerinin sentezi, yapılarının aydınlatılması ve asitlik sabitlerinin tayini
Synthesis of derivatives of some new 3-alkyl(aryl)-4-[2-(4-nitrobenzoxy)-3-metoxybenzyldenamino)]-4,5-dihydro-1h-1,2,4-triazol-5-one, determitaion of their structures and acidity constants
- Tez No: 246390
- Danışmanlar: PROF. DR. HAYDAR YÜKSEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: 5-Dihidro-1H-1, 4-triazol-5-on, Schiff bazı, sentez, pKa, potansiyometrik titrasyon, 5-Dihydro-1H-1, 4-triazol-5-one, Schiff base, synthesis, pKa, potentiometric titration
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kafkas Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Bölümü
- Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bu çalışmada, öncelikle çalışma için gerekli olan 6 adet 3-alkil(aril)-4-amino-4,5-dihidro-1H-1,2,4-triazol-5-on bileşiği sentezlenmiştir. Çalışmanın orjinal bölümünde ilk olarak bu bileşiklerin o-vanillin (2-hidroksi-3-metoksibenzaldehid)'in 4-nitrobenzoil klorür ile muamelesinden elde edilen 2-(4-nitrobenzoksi)-3-metoksibenzaldehid ile reaksiyonları incelenerek 6 adet yeni 3-alkil(aril)-4-[2-(4-nitrobenzoksi)-3-metoksibenzilidenamino)]-4,5-dihidro-1H-1,2,4-triazol-5-on bileşiği elde edilmiştir. Sentezlenen yeni bileşiklerin yapıları IR, 1H-NMR, 13C-NMR ve UV spektroskopik verileri kullanılarak aydınlatılmıştır.Çalışmanın orijinal bölümünde, ikinci olarak sentezlenen 6 yeni 3-alkil(aril)-4- ? 2-(4-nitrobenzoksi)-3-metoksibenzilidenamino) ? -4,5-dihidro-1H-1,2,4-triazol-5-on bileşiğinin beş farklı susuz çözücüde (izopropil alkol, tert-butil alkol, aseton, dimetil sulfoksit ve N,N-dimetilformamid) TBAH ile potansiyometrik olarak titrasyonları yapılmış ve yarı-nötralizasyon metodu ile her bir çözücüdeki HNP ve pKa değerleri bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, firstly six 3-alkyl(aryl)-4-amino-4,5-dihydro-1H-1,2,4-triazol-5-one compounds requiring for this study were synthesized. In the original part of the study, first of all reactions of these compounds with 2-(4-nitrobenzoxy)-3-methoxybenzaldehide which was obtained from treatment of vanillin with p-nitrobenzoyl chloride were examined. New six item compounds of 3-alkyl(aryl)-4-[2-(4-nitrobenzoxy)-3-metoxybenzyldenamino)]-4,5-dihydro-1H-1,2,4-triazol-5-one were synthesized. In order to identify the six new compounds sythesized in the study, spectroscopic methods including elemental analyses and IR, 1HNMR, 13CNMR, UV were used.In the original section of this study, as of second part synthesized new six 3-alkyl(aryl)-4- ? 2-(4-nitrobenzoxy)-3-metoxybenzyldenamino) ? -4,5-dihydro-1H-1,2,4-triazol-5-one of compound had been carried out with potentiometric titration in the different neat solvents (isopropyl alcohol, tert-butyl alcohol, acetone, dimetyl sulfoxide and N,N-dimetylformamide) with TBAH; and HNP and pKa vaules had been found with semi-neutralization method in each solvent.