Bor yağının ağaç malzemenin bazı fiziksel ve mekanik özelliklerine etkisinin belirlenmesi
Definition of some physical and mechanical properties of wood materials impregnated with boran oil
- Tez No: 246543
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYHAN ÖZÇİFÇİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ağaç İşleri, Teknik Eğitim, Wood Products, Technical Education
- Anahtar Kelimeler: Emprenye, Bor Yağı, Yanma, Ağaç Malzeme
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karabük Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mobilya ve Dekorasyon Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bu çalışmada, sanayi atığı bor yağı ile emprenye edilmiş ağaç malzemenin (Göknar, Doğu Kayını, Sarıçam) bazı fiziksel ve mekanik özelliklerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla, deney örnekleri ASTM-D 1413 esaslarına göre iki farklı metodla emprenye edilmiştir. Birinci metodda 1 saat ön vakum ve daha sonra 1 saat 4 atm basınç altında emprenye sıvısına tabi tutulup dolu hücre metodu, ikincisinde ise 1 saat daldırma metodu uygulanmıştır.Deneyler sonucunda; en yüksek retensiyon miktarı ve oranı sarıçam odunu basınç örneklerinde, yoğunluklar kayın odunu basınç örneklerinde, rutubet sarıçamda, ağırlık kaybı kayın kontrol örneklerinde, sıcaklık kayın basınç örneklerinde, O2 göknar kontrol örneklerinde, CO2 kayın basınç örneklerinde, CO kayın basınç örneklerinde ve yanmamış parça ve kül sarıçam basınç örneklerinde elde edilmiştir. Mekanik dirençlerde; en yüksek eğilme direnci, eğilmede elastikiyet modülü, basınçdirenci ve dinamik eğilme direnci kayın kontrol örneklerinde, en düşük basınç yöntemi ile emprenye edilen göknar örneklerinde elde edilmiştir.Sonuç olarak ağaç malzeme bor yağıyla emprenye edilmişse fiziksel etkilere maruz kalacağı alanlarda basınç yöntemiyle, mekanik etkilere maruz kalacağı ortamlarda kullanılacaksa daldırma yöntemiyle emprenye edilmesi önerilebilir.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed at defining some physical and mechanical characteristics of wood material (Abies, Fagus Pressure, Scotch Pine) impregnated with the waste of boron oil. For this aim, specimen materials have been impregnated with two different methods according to ASTM-D 1413 standards. In the first method, full cell method, for an hour the wood materials have been vacuumed for an hour and then they have been impregnated under 4 atm for an hour. As for the second method, they have been immersed in boron oil for an our.The result of the experiments show that the highest amount of retention, ratio, unburnt pieces and ash have been observed on Scotch Pine specimen, the highest intensity, temperature, CO2 and CO have been observed on Fagus Pressure specimen. As for the highest humidity ratio, it has been detected on Scotch pine. The highest weight loss has occurred on Fagus pressure control and the highest O2 ratiohas been seen on Abies control specimen. In mechanical resistance, the highest bending resistance, modulus of elasticity, pressure and dynamic bending resistence have been obtained in Fagus pressure control specimen. As for the lowest values, they have been obtained in Abies specimen impregnated with the lowest pressure technique.As a conclusion, the wooden material should be impregnated by pressure method if it is to be used in the fields which will be exposed to phsycal pressure. Moreover, it should be impregnated by dipping method if it is to be used in the fields which will be exposed to mechanical pressure.Keywords : Impregnation, Boron Oil, Combustion, Wood Material