Behçet hastalarında T lenfosit alt gruplarında kutanöz lenfosit antijeni ekspresyon düzeyleri
Cutaneous lymphocyte antigen expression on T cell subpopulations in Behçet's disease
  1. Tez No: 247171
  2. Yazar: PINAR KULLUK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT BORLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Dermatoloji, Dermatology
  6. Anahtar Kelimeler: Behçet hastalığı, CLA (kutanöz lenfosit antijeni), Behcet?s disease, CLA (cutaneous lymphocyte antigen)
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Dermatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Amaç: Behçet hastalığı (BH), Türkiye'nin de dahil olduğu İpek Yolu coğrafyasında sık görülen kronik, inflamatuar, multisistemik bir hastalıktır. Etyopatogenezi henüz bilinmeyen bu hastalıkta çevresel, immunolojik, genetik, viral ve bakteriyel faktörlerin etkili olabileceği düşünülmektedir. T helper 1 (Th1) tipindeki sitokinlerin hastalık aktivitesi ile ilgili olduğu gösterilmiştir.CLA (kutanöz lenfosit antijeni) hafıza T hücrelerinde eksprese edilen karbonhidrat yapısında bir epitoptur. Psoriazis ve atopik dermatit gibi dermatolojik hastalıklarda CLA+ T hücre alt grupları sağlıklı kişilere göre yüksek bulunmuş ve hastalık aktivitesi ile düzeylerinin değiştiği gösterilmiştir. Behçet hastalarının tanıya götüren ve hastalık süresince en sık tekrar eden bulguları mukokutanöz semptomlardır. Dolayısıyla patogenezde rol oynayan Th1 cevabında CLA+ T hücrelerin klinik prezentasyonda önemli olduğu düşünülebilir.Bu çalışmada Behçet hastalarında sık görülen mukokutanöz tutulumla CLA+ T lenfosit alt gruplarının oranı arasındaki ilişkiyi saptamayı amaçladık.Gereç ve yöntem:Behçet Hastalığı Çalışma Grubu Tanı Kriterleri ile tanı konulan, klinik bulgularına göre 20 aktif göz tutulumu olan, 20 aktif genital lezyonu olan, 20 aktif damar veya deri lezyonu olan ve 20 de inaktif Behçet hastası olmak üzere, toplam 80 Behçet hastası ile yaş ve cinsiyet olarak da hasta grubu ile uyumlu 20 sağlıklı kontrol grubu çalışmaya alındı.Behçet hastalarında T lenfosit alt grupları oranları ve bu alt gruplarda kutanöz lenfosit antijeni ekspresyon düzeyleri araştırıldı. Hastaların klinik bulguları, ailede oral aft ve BH varlığı sorgulandı.Tüm hastaların dermatolojik ve oftalmolojik muayeneleri yapıldı. Paterji testi tüm hastalara uygulandı. Hastaların tümünde tam kan sayımı, biyokimyasal değerler, ESR, ASO, CRP, periferik kanda lenfositlerde CD3, CD4, CD8 ekspresyon düzeyleri ile T lenfositlerde CLA+ CD4 ve CLA+ CD8 ekspresyon düzeyleri ölçümü yapıldı.Bulgular: Kontrol grubuyla karşılaştırıldığında tüm Behçet hastalarında periferik kanda, T hücrelerinde CLA+ CD8 düzeyleri yüksek bulunurken, CD4/CD8, CLA+ CD4/ CLA+ CD8 oranları düşük bulundu. Hem aktif Behçet hastalarında hem de inaktif olan grupta lenfositlerde CLA+ CD8 düzeyleri kontrol grubuna göre yüksek bulunurken, CLA+ CD4/ CLA+ CD8 oranları düşük bulundu. Hasta gruplarının verileri kontrol grubu ile karşılaştırıldığında aktif göz tutulumu olan grupta; CLA+ CD8 değerleri kontrol grubuna göre yüksek bulunurken; CLA+ CD4/ CLA+ CD8 T lenfosit oranları ise 3 hasta grubunda (aktif damar/deri tutulumu olan, aktif göz tutulumu olan ve inaktif Behçet hastası gruplarında) kontrol grubuna göre düşük olarak bulundu (p0,05).Sonuç: Bu çalışma ile deri ve mukoza bulgularının sık olduğu BH'de, hastalık patogenezindeki etiyolojik faktörlerin T hücrelerinde CLA pozitifliğini etkilediği düşünülebilir. Ayrıca diğer organ ve sistemlerin neden bazılarının etkilenip bazılarının ise etkilenmediği sorusunun cevabı bu organlara yönelik T hücre infiltrasyonundaki CLA pozitifliğinin veya ona benzerlik gösteren antijenik uyarının araştırılmasına yönelik çalışmalarla yanıtlanabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: Behcet?s disease (BD) is a chronic, inflammatory, multisystem disease that is frequently seen at Silk Road District to which Turkey is also a part. Environmental, immunological, genetic, viral and bacterial factors are thought to be inflential on that disease of which aetiopathogenesis hasn?t been known yet. It is shown that cytokines in the type of T helper 1 (Th1) are related with disease activity.Cutaneous lymphocyte antigen (CLA) is an carbonhydrate structure epitope that is expressed in T memory cells. CLA+ T cell subgroups were found higher in dermatologic disease such as psoriasis and atopic dermatitis than healthy people and it is shown that the activity of disease and its level changed. Mucocutaneous findings are the most repetitive symptoms that bring the Behcet?s patient to the diagnosis. Therefore we thought that clinical presentation of CLA+T cells is also important in the answer of Th1 that has a role in pathogenesis.Our aim is to determine the relation between the proportion of CLA+ T lymphocyte subgroups and mucocutaneous retention that is frequently observed in Behcet?s patient.Material and Methods: This study is constituded of totally 80 Behcet?s disease patients which is diagnosed by using International Behcet Disease Study Group?s diagnosis criteria. According to clinical symptoms, 20 out of 80 patients have ocular involvement (Grup-1), other 20 have genital lesion (Grup-2), and other 20 patients have active vascular lesions and the last group are inactive Behcet?s disease patients (Grup-4).The proportion of T lymphocyte subgroups in Behcet?s patient and the level of antigen expression of lymphocyte are examined. Patients are required a medical history and physical examination. Patients? clinical findings and their family histories were recorded. Dermatological and ophthalmologic examinations and pathergy test were done on all patients. Total blood count, biochemical values, ESR, ASO, CRP measurements were carried out on all patients. Then expression levels of CD3, CD4, CD8 in peripheral blood lymphocytes and CLA+CD4 and CLA+CD8 expression levels were measured in T lymphocytes.Findings: When compared with the control group, the proportion of CD4/CD8, CLA+ CD4/ CLA+ CD8 was found low although CLA+ CD8 level of T cells was found high in peripheral blood of all Behcet?s patients. CLA+ CD8 was found high in both active Behcet?s patient and inactive patient groups of Behcet?s disease, while the proportion of CLA+ CD8 level in lymphocyte was found low when compared with control group. The data of patient groups were compared and it is discovered that CLA+ CD8 value is higher in the group of active patients eye involvement patients than control group and CLA+ CD4/ CLA+ CD8 T lymphocyte level was found lower in three groups of patient (active vascular /skin involvement patient, ocular involvement patient and inactive patient of Behcet?s disease) than control group (p0,05).Conclusion: This study showed that, aetiological factors in the Behcet?s disease, in which skin and mucosa findings are frequent, are thought to affect T cells? CLA positivity. Also the answer of why some of the organs and systems are affected and the others are not can be found by the study prepared for searching CLA positivities of T cells infiltration for these organs or antigenic warning related to this.