Kronik kafa travmasına maruz kalan boksörlerde beyin parankim değişikliklerinin perfüzyon manyetik rezonans görüntüleme ile değerlendirilmesi
Magnetic resonance evaluation of cerebral perfusion changes in chronic traumatic boxers
- Tez No: 247172
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET CANDAN DURAK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: kronik kafa travması, boksör, perfüzyon manyetik rezonans, hipofiz volümü, chronic head trauma, boxing, perfusion MR imaging, pituitary volume
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
Amaç: Kronik kafa travmasına maruz kalan olgular grubuna örnek olarak boks sporu yapmış ve yapmakta olan amatör boksörlerde, serebral kan hacmi değişikliklerinin beyin perfüzyon manyetik rezonans incelemesi ile saptanması, spor ve travmaya maruziyet süresi ile perfüzyon değişikliklerinin ilişkisinin araştırılması, saptanan perfüzyon değerlerinin hipofiz volümü ile ilişkisinin değerlendirilmesi ve bunların sonucunda kronik kafa travmasının patofizyolojisinin aydınlatılmaya çalışılması amaçlanmaktadır.Olgular ve Yöntem: Kronik kafa travmasına maruz kalan amatör boks yapmış ve yapmakta olan 42 amatör boksör çalışmaya dahil edildi. Volümetrik hipofiz manyetik rezonans ve beyin perfüzyon manyetik rezonans incelemeleri elde edilerek hipofiz volümü ve beyinde sağ ve sol kaudat nükleus, talamus, hipotalamik bölge ve sentrum semiovale bölgelerinden perfüzyon değerleri ölçüldü. Olgular spor süresi ve travmaya maruziyet derecelerine göre 3 gruba ayrılarak gruplar arasında perfüzyon değerleri karşılaştırıldı. Elde edilen sonuçların hipofiz volümü ile ilişkisi araştırıldı.Bulgular: Daha uzun süre boks sporu ile ilgilenen antrenör boksör grubunda sağ beyaz cevher, sağ kaudat nükleus ve sol hipotalamik bölgelerdeki serebral kan hacmi değerleri, istatistiksel olarak diğer gruplardan daha yüksek düzeylerde bulundu. Ayrıca sağ kaudat nükleus serebral kan hacmi değerinin artması ile hipofiz volümünün azalması arasında da anlamlı ilişki görüldü. Ölçüm yapılan diğer bölgeler arasında anlamlı istatistiksel ilişki saptanmadı.Sonuç: Travma şiddeti ve süresinin artmasıyla beyin parankiminde perfüzyon manyetik rezonans ile de tesbit edilebilen kanlanma farklılıkları oluşmaktadır. Ancak bu değişikliklerin beynin farklı bölgelerinde ortaya çıkması, etiyolojide sadece direkt travma etkisinin yanısıra başka faktörlerin de rol oynadığını düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose: To evaluate the cerebral perfusion changes of chronic traumatic amateur boxers by perfusion magnetic resonance imaging and correlate the results with pituitary volume and duration of boxing.Patients and Method: Forty-two amateur boxers who had chronic head trauma history due to boxing were included in this study. Volumetric pituitary MR and dynamic susceptibility contrast brain perfusion MR imaging were performed. For each patient pituitary volume was calculated and cerebral blood volume, cerebral blood flow and mean transit time values were measured in the regions of bilateral cerebral white matter at the level of centrum semiovale, head of caudate nucleus, thalami and hypothalamic regions. Boxers were grouped into three according to their boxing duration and perfusion parameters were statistically analyzed between the groups. Also the relationship between pituitary volume and perfusion changes were evaluated.Results: Cerebral blood volume values were higher in the regions of right white matter, right caudate nucleus and left hypothalamic region of boxers group who had longer duration of boxing. Increased right caudate nucleus cerebral blood volume was associated with low pituitary volume. There was no other statistically significance between other parameters.Conclusion: Cerebral perfusion changes, detected by perfusion MR imaging were correlated with duration of boxing history. However, these perfusion changes were not specific for a particular region of the brain. Therefore we think that, not only the direct head trauma, but also other possible factors can take role in the etiology of these perfusion changes.