Yenidoğanlarda işitme taraması: Yüksek frekanslı timpanometri, tarama amaçlı otoakustik emisyon ve otomatik abr sonuçlarının değerlendirilmesi
Newborn hearing screening: Evaluation of high frequency tympanometry, otoacoustic emissions and automatic ABR
  1. Tez No: 247174
  2. Yazar: ALİ KILIÇ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ELİF BAYSAL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Yenidoğan, İşitme tarama, Yüksek frekanslı timpanometri, Newborn, Hearing screening, High frequency tympanometry
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Çalışmamız 17/02/2009-02/07/2009 arasında Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesinde doğan 50 yenidoğanda yapılmıştır. Taramada her yenidoğana: Otoskopik muayene, düşük ve yüksek frekans timpanometri ve transient evoked otoacoustic emissions yapıldı. Otoskopik muayenede dış kulak yolunda buşon, amniyotik sıvı vs. olanların kulakları temizlendi. Düşük-yüksek frekans timpanometri ile orta kulak efüzyon ve diğer orta kulak patolojileri değerlendirildi. Bebeklere timpanometri bulgularına bakılmaksızın transient evoked otoacoustic emissions yapıldı. Emisyon cevabı alınamayanlar 2 hafta aralıklarla üç defa çağrıldı. Üçüncü kontrolde emisyon cevabı alınamayan yenidoğanlara Auditory Brainstem Response yapıldı.Birinci basamakta bebeklerin 17`sinde emisyon alınamadı. 1000 Hz timpanometride 14 bebek, 226 Hz timpanometride 8 bebek te tip B eğri elde edildi. İkinci basamakta 4 bebekte emisyon alınamadı. 1000 Hz timpanometride 4 bebek, 226 Hz timpanometride 2 bebek te tip B eğri elde edildi. Üçüncü basamakta tüm bebeklerin timpanogramları normal elde edildi. Kalan bebeklere ABR yapıldı. Bebeklerin geriye kalan ikisi de testi geçti.Yüksek frekanslı timpanometrinin yenidoğan işitme taramalarında orta kulak patolojileri göstermede ve yanlış pozitif sonuçların önüne geçmede etkin olduğu ve düşük frekanslı timpanometriye üstün olduğu görüşüne varıldı. Sonuç olarak yenidoğan işitme taramalarında etkin olan TEOAE ve ABR testlerinin beraberinde yüksek frekanslı timpanometri yapılmasının yalancı pozitif sonuçları azaltacağı, zaman ve para kaybını önleyeceği fikrine ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study was performed on 02/17/2009-07/02/2009 at Gaziantep University Medical Faculty ENT clinic. Fifty newborn were screened. Otoscopic examination, low and high frequency tympanometry, transient evoked otoacoustic emission were done. At otoscopic examination, the plug or the amniotic fluid in the external ear were cleaned. With the low and high frequency tympanometry the middle ear effusions and other middle ear pathologies were determined. Otoacoustic emissions were done to all patients. The newborns which cannot respond to OAE called 3 times by 2 weeks interval to repeat the OAE?s. At the third control ABR was performed to newborns which did not respond to OAE?s.At the first step 17 newborns did not respond to OAE?s. At 1000 Hz tympanometry 14 newborns, at 226 Hz tympanometry 8 newborns resulted as type B. At step 2, 4 newborns did not respond to OAE. At 1000Hz tympanometry 4 newborns,at 226 Hz typanometry 2 newborns resulted as tybe B. At third step all tympanograms were normal. The newborns which failed went on with ABR. The two newborns took the ABR passed the test.It is estimated that high frequency tympanometry is more effective and superior in newborn hearing screening, showing middle ear pathologies and to prevent the false positive results than low frequency tympanometry.As a result in newborn hearing screening with TEOAE and ABR by using high frequency tympanometry false positive results are going to decrease, time and money consumption will be prevented.