Psoriazisli hastalarda asitretin, darbant uvb ve asitretin-dar bant UVB uygulamalarinin klinik sonuçları ile periferik kanda ICAM-1 düzeylerinin tedavi öncesi ve sonrası karşılaştırılması
Comparison of pre- and post-treatment peripheral blood I-CAM levels and clinical results of acitretin, narrow band UVB and acitretin-narrow band uvb in patients with psoriasis
  1. Tez No: 247180
  2. Yazar: HATİCE YILDIZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EKREM AKTAŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Dermatoloji, Dermatology
  6. Anahtar Kelimeler: Psoriazis, ICAM-1, fototerapi, asitretin, re-dar bant UVB, Psoriasis, ICAM-1 (Intercellular Adhesion Molecule), phototherapy, acitretin, retinoid-narrow band UVB
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Dermatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Amaç: Psoriazis nedeni tam bilinmeyen, genetik yatkınlığın rol oynadığı, kronik seyirli, T hücreleri ile ilişkili immün kökenli bir hastalıktır. Bu çalışmada asitretin, dar bant ultraviyole (UV) B ve asitretin+dar bant UVB (re- dar bant UVB) tedavilerinin klinik etkilerinin karşılaştırılması planlanmıştır. Ayrıca T hücrelerinin deriye ulaşmasını kolaylaştıran interselüler adezyon molekülü (ICAM) -1 değerlerinin hastalık aktivitesi ile ilişkisini, verilen tedavilerle düzeyindeki değişikliklerini belirlemek ve psoriazis patogenezine ışık tutmak amaçlanmıştır.Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 45 erişkin psoriazisli hasta ve kontrol grubu için 21 sağlıklı birey alındı. Çalışmada; asitretin (Grup-1, n=15), dar bant UVB (Grup-2, n=15), re- dar bant UVB (Grup-3, n=15) tedavileri alan üç grup yer aldı ve beş haftalık takip süresi olan bir klinik çalışma şeklinde yürütüldü. Tedavi öncesi ve sonrasında serum ICAM-1 düzeylerine bakıldı. Hastalık aktivitesini belirlemek amacıyla tedavi öncesi ve sonrasında Psoriasis Area Severity Index (PASI) skorları hesaplandı.Bulgular: Hastaların PASI skorlarında tedavi sonrası tedavi öncesine göre anlamlı bir azalma gözlendi ve bu istatistiksel olarak anlamlı idi. Re-dar bant UVB grubunda PASI skorunda azalma daha belirgindi. Hastaların tedavi öncesi ICAM-1 düzeyleri kontrol grubuna göre daha yüksek idi. Hasta grubunda ICAM-1 düzeyinde tedavi sonrasında tedavi öncesine göre belirgin bir azalma görüldü. Bu azalma asitretin ve re-dar bant grubunda daha belirgindi ve istatistiksel olarak anlamlı idi (p> 0.05). Dar bant UVB grubundaki hastalarda ise tedavi sonrası ICAM-1 düzeylerinde azalma olmasına rağmen istatistiksel olarak anlamlı değildi (p< 0.05). ICAM-1 düzeyleri, hastalık aktivitesi ile yakından ilişkiliydi. Tedavi sonrasında PASI skoru ve ICAM-1 düzeyindeki azalma paralellik gösteriyordu.Sonuç: Bu çalışmada asitretin ile dar bant UVB kombinasyon tedavisi, tek başına uygulanan asitretin ve tek başına uygulanan dar bant UVB tedavisi ile ayrı ayrı karşılaştırıldığında, psoriazis lezyonlarında kısa sürede belirgin bir iyileşme ve PASI skorunda belirgin bir azalma gözlemlendi. Re-dar bant UVB grubundaki bu tedavi etkinliği sinerjik etkilere bağlandı. Ayrıca bu çalışmada tedavi öncesi ve sonrası ICAM-1 düzeylerinin hastalık aktivitesi ile ilişkisi incelendi. Hastaların tedavi öncesi ICAM-1 düzeylerinin kontrol grubuna göre daha yüksek olması psoriazis patogenezinde rolü olabileceğini düşündürdü. Çalışmamızın sonuçları ICAM-1 düzeylerinin hastalık şiddetini gösteren bir parametre olarak kabul edilebileceği görüşünü ve bu açıdan daha ileri çalışmalar yapılması gerektiğini desteklemektedir. Bu çalışmamız literatür bulguları ile paralellik göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Objective: Psoriasis is chronic, immune-mediated disease in relation to T cells with unclear etiology and genetic predisposition may play role in psoriasis. We aimed to compare clinical effects of acitretin treatment, narrow band ultraviolet (UV) B treatment and retinoid + narrow band ultraviolet B treatment (re-narrow band UVB). It is also aimed to determine the relationship between values of ICAM-1 (Intercellular adhesion molecule-1) which facilitate the access of T-cells to skin and disease activity, to determine alterations of these values in regard to given treatments and to shed light on the pathogenesis of psoriasis.Materials and Methods:45 adult patients with psoriasis as study group and 21 healthy individuals as control group enrolled to study. In present study, there were 3 groups receiving acitretin (Group 1; n=15), narrow-band UVB (Group 2; n=15 and re-narrow band UVB (Group 3; n=15) and it was conducted as clinical trial with 5 week follow-up. Pre- and post-treatment ICAM-1 levels were studied. Psoriasis Area Severity Index (PASI) scores were calculated before and after treatment in order to determine disease activity.Findings: Significant reduction was seen in post ?treatment PASI scores of patients when compared to pre-treatment values and it was statistically significant. This reduction was more pronounced in Re-narrow band UVB group. Pre-treatment ICAM-1 levels were higher in study group compared to control group. In study group, a marked decrease was seen in ICAM-1 levels after treatment. This reduction was more pronounced in acitretin and re-narrow-band group and found as statistically significant (p> 0.05). Although a reduction was observed in post-treatment ICAM-1 levels of narrow band UVB group but it wasn?t considered as statistically significant (p< 0.05). There was a close relation between ICAM-1 and disease activity. A parallel reduction was seen in the post-treatment PASI score and ICAM-1 levels.Results: In this study, when acitretin and narrow band UVB combination therapy was individually compared to acitretin and narrow-band UVB treatment alone, marked improvement in psoriasis lesions and reduction in PASI score were observed within short term. It was considered that treatment effectiveness in re-narrow band UVB group was due to synergistic effects of two modalities. Relationship between pre- and post-treatment ICAM-1 levels and disease activity was also evaluated in this study. As pre-treatment ICAM-1 levels were higher than control group, it was thought that it should play role in pathogenesis.Conclusion: The results of present study suggest that ICAM-1 should be considered as parameter of disease activity and further studies were needed in this issue. Our findings were consistent with those in literature.