Hipertansiyon kontrolünde hastalık algısı ve grup görüşmelerinin etkisi
The effects of illness perception and group interview on hypertension control
- Tez No: 247209
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HATİCE KURDAK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Hipertansiyon, hastalık algısı, hastalık algısı ölçeği, grup görüşmesi, Hypertension, illness perception, illness perception questionnaire, group interview
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, hipertansiyon hastalarının hastalık algısı ile kan basıncı regülasyonu arasındaki ilişkiyi belirlemek ve hastalık algısına yönelik grup görüşmelerinin hastalık algısı ve kan basıncı regülasyonuna etkisini incelemektir.Yöntem: Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Polikliniği'ne 23.05.2008?23.11.2008 tarihleri arasında başvuran 152 hipertansiyon hastası çalışmaya alındı. Hasta Bilgi Formu ve Hastalık Algısı Ölçeği uygulandı. Hastalar, rasgele yöntemle iki gruba ayrıldı: Birinci grup kontrol grubu olup ikinci grup grup görüşmesine alındı. Grup görüşmeleri, bir öğretim üyesi, bir asistan ve bir hemşire ile birlikte grup görüşmesi kurallarına uygun bir şekilde ayda bir kez olmak üzere üç ay boyunca yapıldı ve son görüşmeden bir hafta sonra kontrol grubu ile birlikte tüm hastalara ?Hastalık Algısı Ölçeği? tekrar uygulanarak kan basıncı değerlerinin hedef değerlere ulaşıp ulaşmadığı kontrol edildi. Veriler bilgisayara girildi ve istatistiksel paket programı ile değerlendirildi.Bulgular: Çalışmaya alınan 109 hastadan 92'si (% 84,4) çalışmayı tamamladı. Bu hastalardan 40'ı (% 43,5) grup görüşmesine alındı. Grup görüşmesine katılan hastaların grup görüşmeleri öncesindeki kan basıncı regülasyonu % 27,5 iken, grup görüşmeleri sonrasında anlamlı şekilde % 70'e yükselmiştir. Kontrol grubunun kan basıncı regülasyonu ise bu süre içerisinde % 23,2'den % 31,9'a ulaşmıştır.Sonuç: Hipertansiyon hastalarının büyük çoğunluğunun kan basıncı kontrolü istenen düzeyde değildir ve yeni bakım modellerinden grup görüşmesi, hastaların hastalık algılarını olumlu yönde etkileyerek kan basıncı regülasyonunda iyileşmeye katkı sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: To assess the relationship between illness perception and blood pressure regulation in patients with hypertension and the effect of group interviews on illness perception to illness perception and blood pressure regulation.Methods: Patients with hypertension admitting to Family Medicine Outpatient Clinic of Cukurova University from 23.05.2008 to 23.11.2008 were included. Sociodemographic and Illness Perception Questionnaire were completed. Patients were divided into two groups: First group was control group and the second group underwent group interview. Group interviews were performed once a month with an assistant professor, a resident and a nurse for three months. One week after the last interview all patients re-completed Illness Perception Questionnaire and their blood pressures were measured. The data was installed and analyzed using statistical pocket program.Results: Of 109 patients, 92 (84,4%) patients completed the study. Of these, 40 patients (43,5%) underwent group interviews. Blood pressure control rate which was 27,5% before the interview achieved significantly to 70% of patients after the interview in the intervention group. In control group, blood pressure regulation changed from 23,2% to 31,9%.Conclusions: Most patients with hypertension fail to reach target blood pressure values. Group interview which is a new healthcare model may contribute to blood pressure regulation by affecting illness perception of patients positively.