Mesanenin primer T1 değişici epitel hücreli karsinomlarında maspin ve Ki-67 ekspresyonunun ve prognostik etkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the expression of maspin and Ki-67 and its prognostic effect in primary T1 transitional cell carcinoma of the bladder
- Tez No: 247333
- Danışmanlar: PROF. DR. ÜLKÜ ÖNER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Patoloji, Pathology
- Anahtar Kelimeler: Mesane, değişici epitel hücreli karsinom, maspin, Ki-67, prognoz, bladder, transitional cell carcinoma, maspin, Ki-67, prognosis
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Patoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Mesanenin evre T1 değişici epitel hücreli karsinomu olan hastalar yüksek rekürrens, progresyon ve kanser ilişkili ölüm riskine sahiptir. T1 evresinde olan tümörlerin prognozlarını değerlendirmek ve tedavi stratejileri geliştirebilmek üzere çeşitli klinik ve patolojik parametreler ortaya konmuştur. Son yıllarda tümörlerin moleküler biyolojik karakteristikleri ile ilişkili prognostik faktörlerin ortaya konulabilmesine çalışılmaktadır. Maspin, tümör süpresör özelliklere sahip, noninhibitör bir serpin (serin proteaz inhibitör) dir. Literatürde mesane tümörlerinde maspin ekspresyonunun incelendiği az sayıda çalışma mevcuttur. Ki-67 hücre siklusunun, G0 fazı hariç, tüm fazlarında eksprese olan bir nükleer proteindir. Çok sayıdaki çalışma Ki-67'nin mesane kanser rekürrensi ve progresyonu için bağımsız prognostik belirleyici olduğunu göstermektedir. Evre T1 mesane tümörü olan 66 hastayı içeren çalışmamızda maspin ekspresyonunun rekürrens riski açısından bağımsız bir öneme sahip olduğu saptandı (p0.05). Bulgularımız evre T1 mesane tümörlerinde maspin ekspresyonunun değerlendirilmesinin tümörün davranışının tahmininde yararlı bir prognostik belirleyici olabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Patients with stage T1 bladder transitional cell carcinoma have a high risk of recurrence, progression and cancer-related death. A number of clinical and pathological parameters are used in evaluating prognosis and in creating therapeutic strategies for T1 tumors. Special attention has been paid in recent years to identifying prognostic factors related to the molecular biological characteristics of the tumor. Maspin is a non-inhibitory serpin (serine protease inhibitor) with tumor-suppressive properties. Only a few reports are present in the literature on maspin expression in bladder tumors. Ki-67 is a nuclear protein that is expressed in all stages of the cell cycle except in G0 phase. A large number of studies define Ki-67 as an independent prognostic marker of bladder cancer progression and recurrence. In our study consisting of 66 patients with stage T1 bladder tumor, maspin expression was identified as an independent predictor of recurrence (p0.05). Our findings suggested that the evaluation of maspin expression in stage T1 bladder tumors is useful prognostic marker for predicting the tumor behavior.