Acil servise başvuran renal kolikli hastalarda Metoklopramid'in klinik etkinliğinin araştırılması
Study of the clinical efficacy of Metoclopramide in Emergency Department patients with renal colic
- Tez No: 247334
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ARİF ALPER ÇEVİK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Üroloji, İlk ve Acil Yardım, Urology, Emergency and First Aid
- Anahtar Kelimeler: renal kolik, ağrı, metoklopramid, renal colic, pain, metoclopramide
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Bu çalışma Metoklopramid' in AS' ye başvuran renal kolikli hastalarda bulantı, kusma ve ağrı semptomlarını gidermeye yönelik klinik etkinliğinin araştırılması amacı ile, 21.04.2008- 25.02.2009 tarihleri arasında klinik olarak renal kolik ön tanısı alan 240 (128 erkek, 112 kadın, ortalama yaş 36.76) hasta ile yapılmıştır. Çalışmanın gücü 1- ß =0.80 olarak alınmıştır. Üç ilaç grubu; 1.grup 2 mL NSAİİ (20 mg Tenoksikam IV) + 100 mL SF, 2.grup 2 mL NSAİİ (20 mg Tenoksikam IV) + 100 mL SF içinde 10 mg Metoklopramid, 3.grup 2mL SF + 100 mL SF içinde 10 mg Metoklopramid olacak şekilde hastalara kura usulü ile randomize edilmiştir. Tedavi uygulaması çift kör yapılmıştır. Hastalarda 0, 10, 20 ve 30. dakikalarda sorgulanan bulantı ve ağrı düzeyleri için VAS, kusma için var- yok tanımlamaları kullanılmıştır. 30 dakika sonunda üç grup arasındaki bulantı, kusma ve ağrı değişiklikleri ile ek tedavi gereksinimleri karşılaştırılmıştır. Gruplar arasındaki fark değerlendirmesi; varyans analiz, ki- kare testi, bağımsız örneklerde t testi, Kolmogorov- Smirnov testi, bağımlı örneklerde t testi (paired t testi), Mc Nemar ?2 testi, Wilcoxon Signed Ranks Test kullanılarak yapılmıştır. Gruplar arasında tanımlayıcı veriler ile 0. dakika ağrı ve bulantı düzeyleri arasında fark saptanmamıştır. Çalışmada 10, 20, 30. dakikalarda ağrı ve bulantı düzeyleri ile kusmada anlamlı azalma saptanmıştır. 0 ile 30. dakika arası ağrı düzeyi farkı ortalamaları 1. grup: 36.11±34.75 mm, 2. grup: 45.42±30.63 mm, 3. grup: 37.95±32.39 mm olarak bulunmuştur (p = NS). 30. dk sonunda ek ağrı ve bulantı giderici gereksinimi varlığı için bakıldığında gruplar arasında fark anlamlı olarak değerlendirilmiştir. Veriler İleri X² analizi ile de test edilerek farklılığın 1. gruptan kaynaklandığı, bu grupta daha fazla ek ağrı ve bulantı giderici ihtiyacı olduğu belirlenmiştir. 2. ve 3. grup arasında ise anlamlı fark saptanmamıştır. Sonuç olarak bulantı gidermek amacı ile kullanılmakta olan Metoklopramid' in renal kolikli hastalarda analjezik etkinliğinin de en az NSAİİ' ler kadar olduğunu ve analjezik etkisi için de güvenle kullanılabileceğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
In this study, the efficacy of Metoclopramide (MTC) is evaluated for the treatment of nausea, vomiting and pain in the patients who came to Emergency Department with renal colic. The study was conducted between 04.21.2008 and 02.25.2009 with 240 patients (128 male, 112 female, average age of 36.76 ). The power of study was 1- ß =0.80. Three groups of medicine were given to the patients with random selection method: in the 1st group 2 mL (20 mg) Tenoxicam IV + 100 mL Normal Salin (NS), in the 2nd group 2 mL (20 mg) Tenoxicam IV + 10 mg MTC in 100 mL NS and in the 3rd group 2 mL NS + 10 mg MTC in 100 mL NS was given. Double blind method was used for treatment. The levels of nausea and pain were interrogated with VAS and vomiting was `existing-not existing? at the 0, 10th, 20th and 30th minutes (min). At the end of 30 min the differences in nausea, vomiting, pain and the necessity of additional treatment were compared in three groups. The analysis of differences within the groups: Variation analysis, chi-squared test, t test for independent samples and Kolmogorov- Smirnov test, t test for dependent samples, Mc Nemar ?2 test and Wilcoxon Signed Ranks Test. There was no differences found between baseline characteristics and the levels of pain and nausea at 0 min. A significant decrease in the levels of pain, nausea and vomiting was determined at the 10th, 20th and 30th min. The average level of pain differentiated between 0 and 30th min was assessed as 11±34.75 mm for the 1st group, 45.42±30.63 mm for the 2nd group and 37.95±32.39 mm for the 3rd group (p = NS). In terms of the necessity for additional treatment of nausea and pain, the difference among the groups was evaluated as significant. 1st group was detected as the source of the difference and the necessity for additional treatment was stated for the same group. There was no significant difference between 2nd and 3rd group. In conclusion, MTC which is used for the treatment of nausea, has an analgesic affect in patients with renal colic as effective as those with NSAII and it can also be used securely.