ESBL-pozitif Klebsiella pneumoniae infeksiyonu olan hastaların epidemiyolojik özellikleri, mortaliteye etki eden risk faktörleri ve uygulanan tedavilerin karşılaştırılması
The patients infected with ESBL-positive Klebsiella pneumoniae, their epidemiological aspects, risk factors effect on mortality and comparison of antimicrobial therapies
- Tez No: 247418
- Danışmanlar: PROF. DR. HALUK ERAKSOY
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları, Clinical Microbiology and Infectious Diseases
- Anahtar Kelimeler: Klebsiella pneumoniae, ESBL, risk faktör, epidemiyoloji, Klebsiella pneumoniae, ESBL, risk factors, epidemiology
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
1 Ocak 2008 tarihi ile 1 Ocak 2009 tarihleri arasında İstanbul Üniversitesi, İstanbul Tıp Fakültesi Hastanesi'nde yatarak tedavi gören, ESBL-pozitif Klebsiella pneumoniae infeksiyonu olan hastaların saptanması, epidemiyolojik özelliklerinin, risk faktörlerinin belirlemesi ve uygulanan tedavilerin karşılaştırılması amaçlanmıştır.İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Klinik Mikrobiyoloji Laboratuvarı'na gelen, çeşitli klinik örneklerden ESBL-pozitif K.pneumoniae'nin izole edildiği 116 hasta retrospektif olarak değerlendirilmiştir. Bu süre içerisinde hastaların geçirdikleri infeksiyonlar sırasında tanı ve tedavi önerilerinin bulunduğu konsültasyon notları İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı kayıtlarından ve yatarak tedavi gördükleri dönemlere ait dosyaları yatmış oldukları servislerin arşivlerinden bulunarak incelenmiştir. Mikrobiyolojik tanımlama CLSI (Clinical and Laboratory Standards Institute) kriterlerine göre yapılmıştır. İnfeksiyon tanısı CDC (Centers for Diseases Control and Prevention) kriterlerine göre konulmuştur. Hastaların epidemiyolojik verileri, yattığı süre içerisinde hastanede uygulanan işlemler, infeksiyon riskini artıran durumlar, tedavi sonuçları, kültür antibiyogram sonuçları ve biyokimyasal tetkikleri kaydedilmiştir.ESBL-pozitif K.pneumoniae'nin en sık izole edildiği sevislerin Genel Cerrahi Servisleri (n=30, %25.9), Acil Cerrahi Yoğun Bakım Birimi (YBB) ve Servisi (n=20, %17.2), Üroloji Servisi (n=17, %14.7), Anesteziyoloji ve Reanimasyon YBB (n=12, %10.3) ve Nöroloji Servisi (n=9, %7.8) olduğu saptanmıştır. En sık saptanan infeksiyonlar semptomatik üriner sistem infeksiyonu (n=30, %25.9), cerrahi organ boşluk infeksiyonu (n=23, %19.8), spesifik laboratuvar bulguları ile tanı konulmuş pnömoni (n=23, %19.8), sistemik infeksiyon (n=16, %1üçüncü8) ve intraabdominal infeksiyonlardır (n=7, %6). SVK ve hemodiyaliz uygulamalarının, lökosit, nötrofil, kreatinin, alanin transaminazßß, laktat dehidrogenaz ve albümin değerlerinin mortalilite üzerine etkisinin istatistiksel olarak anlamlı olduğu görülmüştür.Çalışmamızda infeksiyon riskini artıran durumların ve hastanede uygulanan işlemlerin mortalite üzerine etkisi anlamlı bulunmuştur. ESBL-pozitif bakteri infeksiyonlarını sınırlandırmak amacıyla uygun ve akılcı antibiyotik kullanımın ülke genelinde bir sağlık politikası haline getirilmesi, tüm hastanelerin sürveyans çalışmalarını düzenli olarak yapması, bakterilerin yayılımını engellenebilmesi için gerekli olan sterilizasyon, dezenfeksiyon ve antisepsi uygulamalarında titiz ve bilgili hareket edilmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
The objective of this study was to determine the patients infected with ESBL-positive Klebsiella pneumoniae, their epidemiological aspects, risk factors and comparison of antimicrobial therapies administered in the Hospital of Istanbul University Istanbul Faculty of Medicine between January 1, 2008 and January 1, 2009.116 patients having ESBL-positive K. pneumoniae isolates in their clinical specimens have been evaluated retrospectively. Their clinical records in their services hospitalized and consultation notes on their diagnosis and recommendations for antimicrobial therapy were assessed.Antimicrobial susceptibility testing has been performed according to the CLSI (Clinical and Laboratory Standards Institute) standards. Epidemiological data, medical procedures during hospitalization, underlying states increasing infection risk, results of therapy, culture and sensitivity testing and other relevant laboratory findings have been recorded. ESBL-positive K. pneumoniae have been most frequently isolated from Departments of General Surgery (n=30, 25.9%), Emergency Surgery (n=20, 17.2%), Urology (n=17, 14.7%), Anesthesiology and Reanimation (n=20, 10.3%), and Neurology (n=9, 7.8%). Most frequent infections detected were symptomatic urinary tract infections (n=30, 25.9%), surgical deep infections (n=23, 19.8%), pneumonia diagnosed with specific laboratory findings (n=23, 19.8%), systemic infection (n=16, 13.8%), and intraabdominal infections (n=7, 6%).Presence of central venous catheter and jejunostomy, tracheostomy and hemodialysis, peripheral white blood cell and neutrophile counts, creatinine, ALT, LDH and albümin values showed statistically significant effect on mortality. A significant association has been found between procedures in hospital and mortality. In order to determine hospital infection and resistance rates, surveillance studies should be performed regularly.