Duktus venozus akım hızları ve doppler dalga indeksleri için longitudinal referans aralıkları
Longitudinal reference ranges for ductus venosus flow velocities and waveform indices
- Tez No: 247427
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. RAGIP ATAKAN AL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: duktus venozus, fetal dolaşım, doppler, ductus venosus, fetal circulation, doppler
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
Amaç: 20-40 gebelik haftalarında duktus venozus indeksleri için longitudinal bir çalışma yaparak tekrarlayan ölçümler için referans aralıkları elde etmektir.Yöntem: Çalışmaya dahil edilen gebeler 4 haftada bir ultrasonografi için çağrılarak duktus venozus doppler çalışması yapıldı. Peak velocity atrial contraction (a), systolic peak velocity (S), diastolic peak velocity (D) değerleri kullanılarak duktus venozus dalga formunu tanımlamak için birkaç indeks tariflenmiş ve Duktus venozus S, A, D akım hızları (Vs, Vd Va) ve bu parametreler kullanılarak hesaplanan S/A, PIV, PVIV, DV PLI ve PLI indeksleri ile gebelik haftası arasındaki ilişki karşılaştırılmıştırBulgular: Vs, Vd ve Va gebelik haftası ile anlamlı bir ilişki göstermekte ve genel olarak gebelik haftası ile birlikte artmaktaydı.Aynı şekilde PLI, PVIV ve PPLI endeksleri gebelik haftası ile anlamlı bir ilişki göstermekteydi.Sonuç: Çalışmamızda duktus venozus ölçümlerinin damarın orta yerine yakın yapılması daha düşük mutlak akım hızlarına yol açmış, bu da tanımlanan parametreler için yapılmış diğer çalışmalardan farklı referans aralıkları bulunmasına neden olmuştur.
Özet (Çeviri)
Longitudinal reference ranges for ductus venosus flow velocities and waveform indicesPurpose: To perform a longitudinal study of ductus venosus indices in 20-40 weeks of pregnancy in order to obtain reference intervals for consecutive measurements .Method: Pregnant women who were included into the study were followed for every 4 weeks to perform ductus venosus measurements. Using peak velocity atrial contraction (a), systolic peak velocity (S) and diastolic peak velocity (D), a couple of indices were depicted in order to define ductus venosus waveform and association between ductus venosus S, D, a flow velocities (Vs, Vd, Va), indices which were calculated using these parameters namely S/A, PIV, PVIV, DV PLI, PLI and pregnancy week were compared.Results: Vs, Vd, Va showed significant association with pregnancy week and generally increased as it progressed. Similarly PLI, PVIV and PPLI indices showed significant association with pregnancy week.Conclusion: In our study, performance of ductus venosus measurements close to the half of the vessel resulted in lower absolute flow velocities which led to obtaining different reference intervals compared to other studies undertaken for defined parameters.