Normal ve deneysel hipertansif sıçanlardan izole edilen retinanın karotid, mezenterik ve retinal arterler üzerindeki etkisinin incelenmesi
Investigation of the effect of retina on carotid, mesenteric and retinal arteries isolated from normotensive and hypertensive rats
- Tez No: 247483
- Danışmanlar: PROF. DR. B. SÖNMEZ UYDEŞ-DOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Retina kaynaklı gevşetici faktör (RRF), L-NAME ile indüklenen hipertansiyon, sıçan karotid arteri, sıçan mezenterik arteri, sığır retinal arteri, Retina derived relaxing factor (RRF), L-NAME-induced hypertension, rat carotid artery, rat mesenteric artery, bovine retinal artery
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmakoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 144
Özet
Retina kaynaklı gevşetici faktör (RRF), retinal arterlerin tonüsünün ve retinal kan akımının düzenlenmesinde fizyolojik rolü olduğu düşünülen yapısı, etki mekanizması ve patofizyolojik önemi henüz aydınlatılmamış vazoaktif bir maddedir. Çalışmamızda retinal sirkülasyonu etkileyebilecek kardiyovasküler bir hastalık olan hipertansiyonda, RRF'in karotid, mezenterik ve retinal arterler üzerindeki etkisinin incelenmesi hedeflenmiştir. Deneysel hipertansiyon, NO sentaz inhibitörü L-NAME'in (60 mg/kg) Wistar-albino sıçanların (200-250g) içme sularına 6 hafta boyunca her gün eklenmesiyle oluşturulmuştur. Kontrol ve hipertansif hayvanların ağırlıkları ve sistolik kan basınçları takip edilmiş ve 6. haftanın sonunda karotid ve mezenterik arterleri ile retina dokuları izole edilmiştir. Myograf sisteminde paralel olarak çalışılan karotid ve mezenterik arterlerde, endotel ve düz kas fonksiyonları ile retinanın ve Rho-kinaz inhibitörü Y-27632'nin etkisi belirlenmiştir. Kontrol ve hipertansif sıçan retinasının gevşetici etkisi izole sığır retinal arterleri üzerinde de araştırılmıştır. Ayrıca, kontrol ve hipertansif grubun arterleri ile retinasında histopatolojik ve immünohistokimyasal incelemeler yapılmıştır. Hipertansif karotid ve mezenterik arterlerde endotel aracılı gevşeme yanıtlarının kontrole göre anlamlı düzeyde azaldığı, buna karşın düz kas aracılı gevşeme yanıtlarının değişmediği gözlenmiştir. Hipertansif sıçanların karotid arterlerinde PGF2? ve KCl'e karşı maksimum reaktivitenin kontrole göre azaldığı, mezenterik arterde ise değişmediği belirlenmiştir. Hipertansif sıçan retinası ile hipertansif karotid ve mezenterik arterlerinde elde edilen gevşeme yanıtları, kontrol retinanın kontrol arterlerdeki gevşeme yanıtları ile benzer bulunmuştur. Benzer şekilde, izole sığır retinal arterinde kontrol ve hipertansif sıçan retinasının gevşetici etkisinde farklılık görülmemiştir. Fonksiyonel bulgular, histopatolojik ve immünohistokimyasal sonuçlar ile desteklenmiştir. Sonuç olarak, endotel fonksiyonun bozulduğu hipertansif koşulda retinanın gevşetici etkisinin değişmediğini gösteren bu bulgular, retinal tonüsün düzenlenmesinde RRF'in kompensatuvar bir rolünün olabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Retinal relaxing factor (RRF) is a novel substance which is suggested to have a physiological role in the regulation of retinal arterial tone whereas, its nature, mechanism of action and effectiveness in physiopathological conditions are still unknown. Herein, we aimed to investigate whether hypertension affects RRF by determining its reactivity on carotid, mesenteric and retinal arteries. Hypertension was induced by giving NO synthase inhibitor, L-NAME (60mg/kg/day in drinking water) to Wistar-albino rats (200-250g) for 6 weeks. Weights and systolic blood pressures of the animals were periodically recorded. After 6 weeks, endothelial and smooth muscle functions as well as effects of retina and Rho-kinase inhibitor Y-27632 were determined on isolated carotid and mesenteric arteries which were studied parallely in a wire myograph system. Moreover, effect of rat retina was investigated on isolated bovine retinal artery. In addition, histopathological and immunohistochemical studies were performed in the arteries and retinal tissue. Endothelium-dependent relaxations were significantly reduced in hypertensive arteries whereas, endothelium-independent relaxations were found similar. Also maximum reactivities to PGF2? and KCl were reduced in hypertensive carotid arteries whereas, no change was determined in hypertensive mesenteric arteries. Relaxant effects of hypertensive retinas on hypertensive arteries were not significantly different from corresponding controls. Effects of control and hypertensive retinas on bovine retinal arteries were also found similar. Functional findings were supported with histopathological and immunohistochemical results. Consequently, RRF effectiveness is unchanged in hypertension where endothelial function is impaired and suggested that RRF may have a compensatory role in the regulation of retinal arterial tone.