Diyarbakır Çocuk Hastalıkları Hastanesi Süt Çocuğu Kliniği'nde yatan bebek annelerinin emzirmeye ilişkin bilgi düzeyleri
The breastfeeding knowledge of mothers (who have babies)stay at Diyarbakir Child Care Hospital, Infant Clinic
  1. Tez No: 247553
  2. Yazar: LEYLA ZENGİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MELİHA ATALAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Nursing, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Emzirme, Annelerin Emzirme Bilgileri, Süt Çocuğu
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Harran Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Kesitsel tipteki bu epidemiyolojik araştırma, Diyarbakır Çocuk Hastalıkları Hastanesi Süt Çocuğu Kliniği'nde yatan bebek annelerinin emzirmeye ilişkin bilgi düzeylerini belirlemek amacı ile yapılmıştır. Araştırma 13 Ekim 2008?13 Kasım 2008 tarihleri arasında yapılmıştır. Yüz-yüze görüşme tekniği ile uygulanan veri toplama formu, annelerin sosyo-demografik özellikleri ve emzirmeye ilişkin bilgilerini kapsayan 40 sorudan oluşmuştur. Verilerin istatistiksel değerlendirmesinde bağımsız gruplarda iki grup arasındaki farkı karşılaştırmada t testi, üç ve daha fazla grup arasındaki farkı karşılaştırmada varyans analizi, iki sürekli değişken arasındaki ilişkileri saptamada ise Pearson Korelasyon analizi, bağımsız değişkenlerin birlikte varlığı durumunda bağımlı değişken üzerindeki etkisini belirlemek için çoklu regresyon analizi kullanılmıştır.Araştırmaya belirtilen tarihler arasında herhangi bir nedenle hastaneye bebeği yatan bütün anneler alınmıştır. Araştırmaya katılan 417 annenin yaş ortalaması 27±5.5'tir. Araştırmanın %81.5'i 20-34 yaş grubu genç annelerden oluşmaktadır. Annelerin emzirme bilgi puanları 32 puan üzerinden hesaplanmıştır. Annelerin emzirme bilgi puan ortalaması 12±3'tür. Çoklu regresyon analiz sonucunda doğum yapılan yer, ailenin yaşadığı yerleşim yeri, bebeğin yaşı(ay) ve evde yaşayan kişi sayısının emzirme bilgi puanını bağımsız olarak etkiledikleri saptanmıştır(p0.05).Sonuç olarak, annelerin sosyo-demografik ve kültürel özelikleri de göz önüne alınarak doğru anne sütü ve emzirme uygulamaları için bütün doğum ve çocuk hastanelerinde annelere taburcu olmadan önce anne sütü ve emzirme yöntemi konusunda eğitim ve danışmanlık hizmetinin verilmesi gereklidir.
Özet (Çeviri)
This cross-sectional epidemiological research, Diyarbakir Children Diseases Clinic at İnfant Hospital milk of mothers breast-feeding baby to sleep on the level of knowledge is intended to identify. 13 October 2008-13 November 2008 between the dates of research has been done. Face-to-face negotiations with the applicable technical data collection form, socio-demographic characteristics of mothers and includes information on breastfeeding was composed of 40 questions. Data statistical assessments independent groups by two groups, the difference between karşılaştırmada t test, three or more group, the difference between karşılaştırmada analysis of variance, two continuous variable the relationship between identifying with the Pearson correlation analysis, independent variables with the presence of the dependent variable on the effect to determine the multiple regression analysis was used .Research between the date the baby to the hospital for any reason, all mothers have been lying. The average age of the 417 mothers participating in research 27 ± 5.5 'tir. 81.5% of the survey of the 20-34 age group consists of young mothers. Scores of mothers breast-feeding information is calculated based on 32 points. Average scores of mothers breast-feeding information is 3 ± 12. Multiple analysis results in the birth place, family place to live, the baby's age (months) and the number of people living at home, regardless of the breastfeeding score affect information that has been identified (p 0.05).As a result, the mother of the socio-demographic and cultural characteristics also taken into consideration the right breast milk and breast-feeding practices for all birth and children's hospitals to mothers before discharge breast milk and breast-feeding methods in education and counseling services should be providedKey Terms: Breastfeeding, Mother?s information about breastfeeding, İnfant