Bitlis ve Muş yöresindeki sığırlarda Toxoplasma gondii'nin seroprevansı
  1. Tez No: 247554
  2. Yazar: ABDUNNUR KAVŞUT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TEKİN ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Cattle, T. gondii, Seroprevalence, ELISA
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Harran Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 41
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı; Muş ve Bitlis yöresindeki büyük baş hayvanlarda insan ve hayvan sağlığı açısından önemli olan Toxoplasma gondii'nin yaygınlığını ELİSA testi ile ortaya koymaktır.Materyal ve Metot: Araştırma için Ağustos 2009'da Bitlis ilinde merkez, Tatvan, Ahlat, Adilcevaz ve Güroymak ilçelerinden, Muş ilinde merkez, Malazgirt, Bulanık, Varto ve Hasköy ilçelerinden olmak üzere toplam 10 odaktan rastgele örnekleme yöntemiyle toplam 200 sığırdan kan serumları alınarak ELİSA yöntemi ile Toxoplasma gondii yönünden seropozitifliği araştırılmıştır.Bulgular: Alınan serumlarda ELİSA testi ile T. gondii antikorları yönünden muayene edilen sığırların Bitlis'de 26%'si, ve Muş'ta 32%'sı seropozitif bulunmuştur. Atık yapan 38 ineğin 27 (71%)'i atık yapmayan 162 ineğin ise 31 (%19.1) tanesi seropozitif bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to detect the seropositivity for Toxoplasma gondii in cattle in Muş and Bitlis province using ELISA test which important for cattle and human healthy.Method: In August 2009 200 blood serum samples was taken from 10 different locations as Bitlis region (Bitlis, Ahlat, Adilcevaz,Guroymak) and Mus region (Mus, Malazgirt, Bulanık, Varto, Haskoy). Seropozitivity of toxoplasmosis was searched from from blood samples.Results: Seropozitivity of Toxoplasma gondii with ELISA test have been resulted as 26 % positive in Bitlis and 32 % positive in Mus regions. Seropozitivity, in 38 bovines which underwent abortion is 27 (71%) and in 162 bovines which didn?t undergo abortion is 31 (19.1%). Both groups were compared and significiant statistical difference was determined.Conclusion: T.gondii infection is widespread in Bitlis and Mus regions. This infectious disease cause abortus, dead births and post partum deaths consequently the amount of economic losses have not been accounted, yet. Furthermore this high seropozitivity is important for public health care, too.