Kadavralarda diz, ayak bileği ve ayak eklemlerinde osteoartritin görülme lokalizasyonları, radyolojik, morfolojik ve histopatolojik açıdan karşılaştırılması
The osteoarthritis sighting localizations in cadaver knee, ankle and foot joints, radiological, histopathological and morphological comparasion
- Tez No: 247598
- Danışmanlar: PROF. DR. MUZAFFER SİNDEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Anatomi, Anatomy
- Anahtar Kelimeler: Osteoartrit, Art.genu, Art. talocruralis, Art. tarsitransversa, Osteoarthritis, knee joint, talocrural joint, tarsitransversal join
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 57
Özet
Articulatio genu, Articulatio talocruralis ve Articulatio tarsi transversa'da osteoartritle (OA) ilgili makroskopik, mikroskopik ve radyolojik olmak üzere 3 yöntemin bir arada çalışıldığı literatür bilgisine rastlanılmamıştır. Bu çalışmada 30-50 yaş arasındaki kadavralarda Art. genu, Art. talocruralis ve Art. tarsi transversa'da OA sıklığı, makroskopik, mikroskopik olarak ve radyolojik açıdan incelendi. OA'nın yeri, yerleşimi, şiddeti ve lezyonların şekli gibi genel özelliklerinin radyolojik ve morfolojik açıdan karşılaştırılması ve birbirleri ile ilişkisinin belirlenmesi amaçlandı.Çalışmamızda, 20 adet % 10'luk formaldehit solusyonu ile fikse edilmiş ve yaş tesbitleri yapılmış, yaşları 30 ile 50 yaş arasında olan kadavraların Art. genu, Art. talocruralis ve Art. tarsi transversa eklemlerinin ön-arka ve lateral radyografileri çekilerek, radyolojik incelemede elde edilen sonuçlar Kellgren ve Lawrence skalasına göre her bir eklem için 0-4 arasında 5 derecede derecelendirildi.İncelediğimiz eklemlerin eklem yüzleri detaylı anatomik diseksiyon ile açıldı. Makroskopik olarak her bir eklem yüzeyi anterior, posterior, medial, lateral ve central olmak üzere beş bölgeye ayrılarak eklem yüzeyleri makroskopik olarak incelendi. Tanımlanan bölgelerin her biri için dejeneratif değişikliklerin varlığı not edilerek, 1-4 arasında derecelendirildi. Bu bölgelerden alınan örnekler mikroskobik yöntemlerle incelendi. Kıkırdaktaki dejenerasyon değişiklikleri, fibrilasyonların varlığı, yoğunluğu, derinliği, kıkırdak hücrelerinin kümelenmesi, nekrotik değişiklikler temel alınarak 1-4 değerleri arasında skorlama yapıldı.Çalışmada elde edilen bulgular SPSS [Statistical Package for Social Sciences] for Windows 15.0 programı kullanılarak istatistiksel olarak değerlendirildi. Makroskopik ve mikroskopik yöntemdeki bulguların sonuçlarının karşılaştırılması için kappa testi kullanıldı.Sonuçta makroskopik ve mikroskopik sonuçları her bir eklem yüzeyinin beş bölgesi için karşılaştırabilirken, radyografi değerlendirmelerinde sadece eklemin geneli için sonuç verilebildiğinden radyolojik bulgularımızı diğer bulgularla karşılaştıramadık.30 ile 50 yaş arası kadavraların yaklaşık 1/3'ünde radyolojik ve makroskobik OA belirlenmiş olmasına karşın, mikroskobik incelemede tetkik edilen tüm eklemlerde değişik derecelerde dejenerasyon olduğu saptanmıştır. Bu da bir ileri yaş hastalığı olan OA'nın çok erken yaşlarda başladığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
There is not any literature available about osteoarthritis of the knee, talocrural and the tarsitransversal joints together studied by macroskobic, microskobic and radiological procedures. In the present study we investigated the insidence of osteoarthritis in the age of 30-50 years of cadaver by macroskobic, microskobic and radiological aspects. The comparison of the general features of the osteoarthritis such as localization, degree and the shape of the lesions by radiological and morphological aspect, and the relationship between them is aimed in this study.In our study we used 20 cadavers which were between 30-50 years old that are fixed in % 10 formaldehyde solutions. The antero-posterior and lateral radiographs of the knee, talocrural and tarsi transversal joints were taken and these results were evaluated by Kellgren and Lawrence scales by 5 degrees between 0 and 4 for each joint.The joint surfaces of the related joints were dissected anatomically. Each joint surface divided into 5 areas as anterior, posterior, medial, lateral and central. The degenerative changes of the determined joints were noted and degreed between 1-4. The specimens taken from these areas were evaluated by microscobic methods. The scoring between 1-4 was performed according to the alterations of the degeneration of the cartilage, fibrillation, intensity, deepness, the aggregation of the cartilage cells and the necrotic alterations. All these data were analized by SPSS 15.0 [Statistical Package for Social Sciences] for Windows. The Kappa test was used for comparing the results of macroskobic and microskobical procedures.As a result, we were able to compare the results of the macroscobic and microscobic procedures for 5 areas of each joints. We were only able to get the results for the whole joints radiologically so that we could not compare the results of the radiologic investigations with the morphologic results.Although, approximately in the 1/3 of the cadavers aged between 30 and 50, the OA was identified macroscobically and radiologically, there were different degrees of degeneration for each joints in the microscobic investigation. These results indicates that the OA as an elder disease can begin in the early ages.