Çanakkale, Çan ve Bayramiç ilçelerinde yaşayan kadınlarda çevresel ve bireysel faktörlerin menopozla ilişkisi
  1. Tez No: 247623
  2. Yazar: ONUR ÖZLEM KÖSE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DİLŞAD SAVE
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Halk Sağlığı, Public Health
  6. Anahtar Kelimeler: Menopozal semptomlar, çevresel faktörler, bireyselfaktörler, kent/kır, sağlık hizmeti, Menopausal symptoms, environmental factors, individual factors, urban/rural, health-care
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Kadın sağlığının en önemli sorunlarından olan menopoz ile obezite, lipid,kotinin seviyeleri gibi bireysel ve kur?un gibi çevresel faktörler fazla çalı?ılmamı?tır.Halk sağlığı açısından önemi nedeniyle bu çalı?ma kırsal ve kentsel kesimde 45 ya?üzeri kadınlarda menopoz prevalansı ve menopozla çevresel ve bireysel faktörlerinili?kisini saptamak üzere planlanmı?tır.Kesitsel olarak planlanan çalı?maya 45 ya? üzeri 542 kadın dahil edilmi?tir.Ara?tırma Çanakkale'nin Çan ve Bayramiç ilçelerinde yüzyüze görü?meyle anket vekan örnekleri toplanarak yapılmı?tır.. Katılımcılara Sosyodemografik özellikler,doğurganlık özellikleri ve menopozal yakınmaların Menopoz Değerlendirme Ölçeğiile sorgulandığı anket yöneltilmi?tir..Katılımcıların ya? ortalamaları 60,5±10,2'dir. Menar? ya? ortalamaları13,9±1,5 ve menopoz ya? ortalamaları 45,6±5,8 olarak saptanmı?tır. Kadınların%82'si postmenopozdadır. Menopozal yakınmalardan %38 ile eklem yakınmaları ilksırada, %37 ile cinsel yakınmalar ikinci sırada yer almaktadır. Menopozalyakınmalar kırsal bölgede daha ?iddetli saptanmı?tır. kadınların %51'i obez vemorbid obezdir. Fazla kilolu kadınlarda yakınmalar ?iddetlidir. Postmenopozdakikadınlarda Total Kolesterol düzeyi (213±43) yüksektir. Kotinin ile menopozarasında ili?ki saptanamamı?tır. Kan kur?un düzeyi menopozun 10. yılından sonradü?mektedir.Çalı?ma grubu obez, yüksek kolesterol düzeyleri olan kadınlardanolu?maktadır. Kadınların büyük çoğunluğu yakınmaları orta ve üzeri ?iddettealgılamakta ancak doktora ba?vurmamaktadırlar. Kırsal bölgede yakınmalar daha?iddetli algılanmaktadır. Sağlık hizmetinin her noktaya ula?masını sağlamak vekadınlara sağlığı geli?tirme davranı?ı kazandırmak gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Although menopause is one of the most important problem of women health ,the studies exploring association of individual factors such as obesity, lipid, cotininelevels, environmental factors and menopausal symptoms were in limited numbers.This study is designed to determine menopause prevalence and the relations betweenenvironmental and individual factors at over 45 years aged women in rural and urbanreligion.This is a cross sectional study which has been performed on a 542 women populationat over 45 years aged. The study performed in Çanakkale, Çan and Bayramiçdistrict.face to face questionnaire were applied and blood samples were collected.The questionnaire was consisted of socio-demographic characteristics, reproductivehealth issues and Menopause Rating Scale for menopausal symptoms assessment.Participants average age was 60,5±10,2. Average age of menarch was13,9±1,5 and for menopause was 45,6±5,8. Of the women 82% werepostmenopausal. The most common menopausal symptom was joint complaints with38%, and then sexual complaints with 37%. Menopausal complaints were moresevere in rural region. Of the women 51% were obese and morbide obese. Thecomplaints were severe in overweight women. The level of Total Cholesterole werehigh in postmenopausal women (213±43). There were no relation between cotinineand menopause. The level of lead decreased over 10 years of menopause.The study group were consist of obese, high cholesterole level women. Themajority of women experienced mild or severe complaints but did not seek for healthcare. The health services must be accessible in all units of country and women mustbe counselled for gaining health promoting behaviour.