Remisyonda olan alkol bağımlısı bireylerin bellek işlevlerinin değerlendirilmesi
Memory function in individuals with a history of alcohol dependency in remission
- Tez No: 247648
- Danışmanlar: DOÇ. DR. VOLKAN TOPÇUOĞLU, PROF. DR. ESAT OĞUZ GÖKTEPE
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: sözel bellek süreçleri testi, wechsler bellek skalası, alkol bağımlılığı, bellek, Wechsler Memory Scale, Rey Auditory-Verbal Learning Test, alcohol addiction, memory
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Uzun süreli alkol kullanımı aralarında öğrenme, bellek, görsel-uzamsal işlevler vesoyutlamanın da bulunduğu farklı bilişsel işlevlerde değişen düzeylerde bozulmaya nedenolur. Farklı teknikler kullanılarak yapılan araştırmalarda, özellikle frontal lob olmak üzereneokorteks, limbik sistem ve serebellumun alkolün etkilerine en hassas beyin bölgeleri olduğugösterilmiştir.Bu çalışmanın amacı alkol bağımlılığı öyküsü olup en az erken tam remisyonölçütlerini karşılayan bireylerdeki bellek bozukluklarının değerlendirilmesi ve sağlıklıkontrollerle karşılaştırılmasıdır. Ayrıca ayıklık süresi ile bellek bozulması arasındaki ilişkininaraştırılması da amaçlanmıştır.Çalışmaya 24 hasta ve yaş, cinsiyet ve eğitim düzeyi açısından eşleştirilmiş 24 sağlıklı kontrolalınmıştır. Herhangi bir Eksen-I ek tanısı, kronik nörolojik hastalığı, demansı, kafa travmasıöyküsü, işlevselliğini bozan kronik hastalığı, Wernicke ensefalopatisi ve Korsakof sendromuolan hastalar çalışma dışında tutulmuşlardır.Çalışmaya 24 hasta ve yaş, cinsiyet ve eğitim düzeyi açısından eşleştirilmiş 24 sağlıklıkontrol alınmıştır. Herhangi bir Eksen-I ek tanısı, kronik nörolojik hastalığı, demansı, kafatravması öyküsü, kronik hastalığı, Wernicke ensefalopatisi ve Korsakoff sendromu olanhastalar çalışma dışında tutulmuşlardır. Alkol bağımlılığı olan bireylerin ve kontrol grubununbellek işlevleri WMS ve SBST ile değerlendirilmiştir.Kontrol ve bağımlı grupları arasında anlamlı farklılık gösteren bellek alt ölçekleriSBST'de anlık bellek, öğrenme puanı ve öğrenme yanlış puanı'dır. WBS'de düz sayımenzili, ters sayı menzili, görsel hatırlama, bellek katsayısıdır. Erken ve kalıcı tam remisyongrupları arasında SBST'de toplam hatırlama puanı ve uzun süreli bellek yanlış puanındaanlamlı farklılık bulunmuştur.Bu çalışmanın sonucunda alkol bağımlılığı olan hasta grubunda dikkat ve bellekişlevlerinin kontrol grubuna göre anlamlı olarak daha bozuk olduğu saptanmıştır. Bu bulgularbu konu ile ilgili literatür ile uyumlu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Long-term alcohol use causes varying degrees of deficit in various cognitive functionsincluding learning, memory, visuospatial functions and abstraction. Studies using differenttechniques indicate that the neocortex, particularly the frontal lobe; limbic system andcerebellum are the brain regions most vulnerable to the toxic effects of alcohol.The aim of this study is to assess the memory function in individuals with a history ofalcohol dependency who meet the criteria for at least early partial remission and to compare itwith healthy controls. The study also aims to investigate the association of memory functionwith duration of abstinence.Twenty four patients and 24 age, sex and education matched healthy controls wereincluded in the study. Patients with Axis-I comorbidity, chronic neurological disease,dementia, chronic disease, Wernicke encephalopathy, Korsakoff syndrome and history ofhead trauma were excluded. The memory function of alcohol dependent individuals andhealthy controls was assessed with Wechsler Memory Scale (WMS) and Rey Auditory-VerbalLearning Test (AVLT).The memory subscales that show significant difference between the dependent andcontrol groups are immediate memory span, total scores of learning trials and learning falsescore in AVLT and forward digit span, backward digit span, visual reproduction and memoryquotient in WMS. Statistically significant difference was found in the long term recall scoreand long term false recognition score between the early and sustained full remissionsubgroups.As a result of this study, dependent subjects are found to show more deficit inattention and memory functions compared to healthy controls. These findings are consistentwith the literature on this subject.