TSH değerleri 2.5 -4.2 mIU/L aralığında bulunan yüksek normaller grubundaki bireylerin en az iki yıllık izlem sonucunda hipotiroidi geliştirme riski
- Tez No: 247647
- Danışmanlar: PROF. DR. KAYA EMERK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Subklinik hipotiroidi, TSH referans aralığı, Anti - TG, Anti - TPO, Subclinical hypothyroidy, TSH reference interval, TPO Ab, TG Ab
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Serum tiroid uyarıcı hormon (thyroid stimulating hormone, TSH)konsantrasyonunun ölçülmesi, tiroid fonksiyonunu göstermede en duyarlı testtir. %95bireyin TSH değeri 0.3 - 2.5 mUI/ L arasındadır. TSH referans aralığının alt limiti kesinolmakla birlikte üst limitinin hangi düzeyde olacağı tartışmalıdır. Yapılan çalışmalar,TSH değeri 2.5 - 3.0 mUI/ L sınırlarının dışındaki bireylerin tiroid bozuklukları açısındarisk altında olduğunu ileri sürmüşlerdir.Bizim çalışmamızın amacı da TSH değeri 2.5 mIU/L üstündeki bireylerin süreyebağlı gelişecek subklinik hipotiroidi riskini incelemektir.Çalışmamızı, bireylerin serum TSH düzeyi 0.27-2.5 mIU/L değerleri arasındabulunan sağlıklı, tiroid peroksidaz antikor (thyroid peroxidase antibodies, anti-TPO) vetiroglobuin antikoru (thyroglobulin antibodies, anti-TG) düzeyleri negatif ve TSHdüzeyi 2.5 - 4.2 mIU/L arasında olan anti-TPO ve anti - TG düzeyleri pozitif ve negatifolan üç gruptan oluşturduk. Bireyler retrospektif olarak taranıp, TSH düzeyleriningeçmişteki değerleri ile şu andaki değerleri arasındaki farkı incelendik. İstatistikselanalizler için eşleşmiş ve eşleşmemiş t-testi kullandık.Tüm gruplarda süreye bağlı olarak TSH düzeyinde istatistiksel olarak anlamlıartış saptandı. TSH değerleri 2.5 - 4.2 mIU/L ve tiroid antikorları negatif olan gruptasubklinik hipotiroidiye gidiş ilk 5 yılda %23 iken pozitif olan grupta ise %30 olaraksaptanmıştır. TSH değerleri 0.27 - 2.5 mIU/L olan grupta ise 5 yıl içinde subklinikhipotiroidiye gidiş saptanmamıştır.Bu bulgular bize TSH değerleri 2.5 ? 4.2 mIU/L olan grupların tiroidantikorlarından bağımsız olarak subklinik hipotiroidi için bir risk faktörü olduğunu ve bubireylerin özellikle kadın ise takibinin gerekeceğini önermektedir.
Özet (Çeviri)
Estimating the serum thyroid stimulating hormone (TSH) concentration is themost sensitive test to show thyroid function. TSH values of 95 percent of the populationfall between 0.3-2.5 mUI/L. Although lower limits of the reference interval is certain,upper limits remains controversial. Research data indicate that individuals with TSHvalues outside the 2.5-3.0 mUI/L interval are under risk for thyroid disorders.The purpose of this study is to investigate the time dependent subclinicalhypothyroidy risk of the individuals with TSH values over 2.5 mIU/L.The research is composed of three groups including healthy objects with TSHvalues between 0.27-2.5 mIU/L with negative thyroid peroxidase antibodies (TPO Ab)and thyroglobulin antibodies (TG Ab) values and objects with TSH values between 2.5-4.2 mIU/L and with positive and negative anti-TPO and anti-TG levels. The objects aresurveyed retrospectively and the difference between the past and present TSH values areinspected. For statistical analysis paired and unpaired t- test is used.In all groups statistically meaningful elevation of time dependent TSH values arefound. While in the group with TSH values between 2.5-4.2 mIU/L and negative thyroidantibodies subclinical hypothyroidy risk is 23% for the first 5 years, for the group withpositive antibodies it is found to be 30% . For the group with TSH values 0.27-2.5mIU/L no subclinical hypothyroidy was found in course of 5 years.The results prove that individuals with TSH values between 2.5-4.2 mIU/Lindependent of the thyroid antibodies are under risk for subclinical hypothyroidy.