Köpeklerde istenmeyen gebeliklerin aglepriston'un tek başına veya misoprostol, cabergolin ve cloprostenol kombinasyonlarının kullanılarak sonlandırılması ve etkilerinin karşılaştırılması
Termination of the unwanted pregnancies in the bitches by using the combination of misoprostol, cabergolin and cloprostenol with aglepristone or aglepristone alone and comparison of its effects
- Tez No: 247733
- Danışmanlar: PROF. DR. SELİM ASLAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Dişi köpek, abort, aglepriston, misoprostol, cabergolin, d-cloprostenol, Bitch, abort induction, aglepristone, misoprostol, cabergolin, d-cloprostenol
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Doğum ve Jinekoloji (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Bu çalışmada, aglepristonun tek başına veya misoprostol, cabergolin, cloprostenol kombinasyonlarının, gebeliğin orta döneminde yapılan uygulamalarının klinik ve endokrinolojik olarak karşılaştırılması amaçlanmıştır.Çalışma materyalini; gebeliklerinin 25 ? 35. günlerinde olan (27,53 ± 2,97) toplam 28 adet dişi köpek oluşturdu. Köpekler kullanılacak gebelik sonlandırma yöntemine göre dört gruba ayrıldı. Gebelik sonlandırma amacıyla sırasıyla, Grup I'de (n=7); aglepriston, Grup II'de (n=7); aglepriston, cabergolin, misoprostol, Grup III'de (n=7); aglepriston, misoprostol, Grup IV'te (n=7); aglepriston, cloprostenol uygulamaları yapıldı. Cabergolin (5µg/kg, oral) ve misoprostol (200 mcg/ 20 kg'dan hafif köpekler; 400 mcg 20 kg'dan ağır köpeklere) abort gerçekleşene kadar hergün, aglepriston 24 saat arayla iki kez (10 mg/kg) tek başına ve d cloprostenol ile (1µg/kg) birlikte uygulandı. Abort süreçleri klinik gözlem ve USG ile izlendi. Günlük olarak ?V. Cephalica antebrachi?den alınan kan örneklerinden elde edilen serumlarda, P4 ve ETOT değerleri, ?Electrochemiluminescence Immunoassay? yöntemiyle belirlendi.Tüm gruplardaki hayvanlar, abortun bitiş günü bakımından karşılaştırıldığında, gruplar arasında istatistiksel yönden önemli bir farklılık olmadığı gözlenmiş (p>0,05) ancak; abort uygulamasına başladıktan sonraki 6. günde G III'teki köpeklerin hepsinde abort gerçekleşirken, yine 6. günde grup II'de (n=6) %85,71; grup IV'e (n=3) %42,85 oranında abortun gerçekleştiği belirlendi. Bu gruptaki hayvanların tüm abort olgularının 8 - 10. günlerde oluştuğu gözlemlendi. Serum P4 değerleri bakımından, abort öncesi -2 ve -1. günlerde ve abortun oluştuğu günde sadece G IV ile diğer gruplar arasında istatistiksel yönden önemli bir farklılık (p0,05) saptandı. Yan etki olarak alizin ve kombinasyonlarının uygulanması sırasında GI, GII ve GIII gruplarında diyare ve polidipsi gibi semptomların gözlenmediği buna karşın daha sonraki günlerde abort sürecine kadar bu semptomların oluştuğu gözlendi. Kusmanın ise söz konusu gruplarda hem alizin ve kombinasyonlarının uygulanması sırasında hem de daha sonraki günlerde görülmediği ve bu dönemlerde yalnız GIV grubunda gerçekleştiği bulundu. Alizin uygulamasının bitiminden sonra aborta kadar hem kombine uygulamaların devam ettiği gruplarda (GII, GIII ve GIV) hem de GI grubunda yan etkilerin değişik günlerde ve oranlarda ortaya çıktığı belirlendi.Sonuç olarak, misoprostolün alizin ile kombine olarak uygulanması ile tüm köpeklerde abortun daha kısa sürede sonuçlandığı ama diğer gruplardaki kombinasyonların alizinin tek başına uygulanmasına göre bu süre bakımından bir avantaj oluşturmadığı ve diğer kombine ilaçlar alizin ile birlikte kullanıldıklarında yan etki olarak kusmanın çok azaldığı veya tümüyle gözlenmediği saptandı.
Özet (Çeviri)
The goal of this study was to compare the clinical and endocrinological efficacy of four different medications for the induction of abortion in bitches.The animals used in this study were 28 pregnant bitches between days 25 and 35 of gestation. For the comparison of different treatments, bitches were divided into four groups. In group I (n=7), only aglepristone (10mg/kg bw, two applications 24 hours apart, sc) was administered. In group II (n=7), aglepristone (10 mg/kg bw, two applications 24 hours apart, sc), cabergolin (5 µg/kg, po, every day until abortion was complete) and misoprostol (200 µg for bitches with ?20 kg bw, 400 µg for bitches with >20 kg bw, intravaginally, every day until abortion was complete) were administered. In group III (n=7), aglepristone (10 mg/kg bw, two applications 24 hours apart, sc) and misoprostol (200 µg for bitches with ?20 kg bw, 400 µg for bitches with >20 kg bw, intravaginally, every day until abortion was complete) were administered. In group IV (n=7), aglepristone (10 mg/kg bw, two applications 24 hours apart, sc) and cloprostenol (1µg/kg bw, sc, two applications 24 hours apart together with the aglepristone applications) were combined. In all groups, bitches were examined daily clinically and ultrasonographically to monitor resorptions/abortions of conceptus. Blood samples were collected starting immediately after the first aglepristone administration and every other day until abortion was completed to determine progesterone (P4) and total estrogen (ETot) concentrations in all groups. All blood samples were analysed by the ?Electrochemiluminescence Immunoassay? method.No statistical differences were found betweeen groups concerning the duration until completion of abortion following treatment (p>0.05); however, 6 days after treatment in Group III (n=7) pregnancies were terminated with a 100 % success rate. At the same day in Group I, II and IV, pregnancies were terminated with a 57.1% (4/7), 85.7 % (6/7) and a 42.8 % (3/7) success rate, respectively. All pregnancies were terminated between days 8 and 10 after treatment in Groups I, II and IV. In Group IV, P4 concentration on days two and one before the beginning of abortion and the day the abortion started was significantly lower than in the other groups (p0.05). On the days of application of aglepriston and combinations with aglepristone, side effects like diarrhea and polydipsia did not occur in Groups I, II and III, however, these side effects occured after the day of application and were observed until the end of abortions. Vomiting did not occur in Groups I, II and III but in Group IV and on application days and until the end of abortion.In conclusion, abortion occured earlier when a combination of aglepristone and misoprostol was used. Furthermore, vomiting as a side effect was rarely seen.Alltogether an improvement was obvious when compared with the other regimens used in this study.