Görgü tanıklığı: Olay sonrası yanlış bilgide kategori faktörünün etkisi
Eyewitness memory: The roles of category associates in post event misinformation effect
- Tez No: 247770
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE AYÇİÇEĞİ DİNN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
- Anahtar Kelimeler: Bellek yanılmaları, Olay sonrası yanlış bilgi, Belirsiz İz Teorisi, False memories, post-event misinformation, Fuzzy Trace Theory
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Adli Tıp Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Bilimler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Görgü tanıklığı literatüründeki birçok çalışma, orijinal anı ile ilgili maruz kalınan olay sonrası yanlış bilginin belleği yanılttığını göstermektedir. Bu çalışmanın amacı orijinal anı ile olay sonrası yanlış bilgi arasındaki anlamsal ilişkinin üzerinde duran Belirsiz İz Teorisi'ni (BİT) test etmek ve olay sonrası yanlış bilginin niteliğinin bellek yanılmalarına olan etkisini saptamaktır.Çalışma, 169'u kadın ve 33'ü erkek olmak üzere toplam 202 üniversite öğrencisi ile yürütülmüştür. Katılımcılar önce bir video izlemiş ve daha sonra videoda olanları anlatan bir hikâye okumuştur. Hikâyede üç kritik itemle ilgili yanlış bilgiler bulunmaktadır. Kullanılan yanlış bilgiler 193 üniversite öğrencisiyle yapılmış bir pilot çalışmadan elde edilen verilerle belirlenmiş olup orijinal bilgiye olan anlamsal yakınlıklarına göre değişmektedirler. Yanlış bilgilerden biri orijinal itemle kuvvetli, ikincisi ise zayıf bir anlamsal ilişkiye sahiptir. Üçüncünün de orijinal itemle anlamsal bir ilişkisi bulunmamaktadır.Elde edilen veriler, olay sonrası yanlış bilginin belleği yanılttığına dair bulguları tekrarlamaktadır. Bununla beraber orijinal bilgi ile olay sonrası yanlış bilgi arasındaki anlamsal ortaklık zayıfladıkça belleğin yanılma olasılığının düştüğü tespit edilmiştir. Bulgular, olay sonrası bilginin niteliğinin önemine ve görgü tanığı ifadelerindeki hataların tesadüfî olmadığına işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
A substantial body of research demonstrates that post-event misinformation distorts eyewitness memories. In the present study, we aim to test the Fuzzy Trace Theory (FFT) regarding the semantic relationship between the original event and post-event misinformation, and to investigate how the quality of the misinformation affects memory traces.The sample consisted of 202 college students (169 female, 33 male). Participants watched a video and then read a narrative where they were presented post-event misinformation for three critical items. Post-event misinformation was determined based on a pilot study which was carried out with 193 college students and was chosen according to the semantic relationship between the original item and the misinformation. Participants received a strongly related item, a weakly related item and an unrelated item as the post-event misinformation.The results indicated that post-event misinformation distorts witnesses? memories. Moreover participants made fewer mistakes when the semantic relationship between the original item and the post-event misinformation weakens. Our findings emphasize the importance of the quality of post-event misinformation and witnesses? false memories are not coincidental.