Ratlarda doksorubisinin böbrekteki hasarına karşı quersetinin koruyucu etkisinin ışık mikroskopik düzeyde incelenmesi
Light microscopic investigation of quercetin's effects on kidney injury induced by doxorubicin in rats
- Tez No: 247815
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT YAĞMURCA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
- Anahtar Kelimeler: Doksorubisin, Quersetin, ışık mikroskop, böbrek hasarı, rat, Doxorubicin, Quercetin, light microscope, kidney injury, rat
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Amaç: Antrasiklin grubundan antitümör ajanlardan olan doksorubisin, çeşitli deney hayvanlarında böbrek toksisitesine neden olmakta ve insanlarda da nefrotoksik olabilmektedir. Bu etki oksidatif stresin bir sonucu olabilir. Bu çalışmada doksorubisin uygulaması ile böbrek dokusunda meydana gelen yapısal/histolojik değişiklikler ve doksorubisin ile birlikte ekzojen uygulanan quersetinin' in koruyucu etkilerinin ışık mikroskopik düzeyde incelenmesi amaçlandı.Gereç ve Yöntem: Erkek Wistar Albino ratlar dört gruba ayrıldı: I, kontrol (n=10); II, doksorubisin hidroklorid, (n=10); III, doksorubisin hidroklorid + quersetin, (n=10); IV, quersetin (n=10). Doksorubisin grubuna tek doz doksorubisin 20 mg/kg/i.p. olarak verildi. İlaçların uygulanmasını takiben kesilen ratlardan alınan böbrek kesitleri %10'luk nötral tamponlanmış formalinde tespit edildi. Alınan doku örnekleri Hematoksilen-Eozin (H&E) ile boyandıktan sonra ışık mikroskobu altında incelendi.Bulgular: Yapılan ışık mikroskopik incelemede doksorubisin uygulanan ratların böbreklerinde tübüler dilatasyon, tübüler vakuoler değişiklikler, glomerüler vakuolizasyon, bowman boşluğunda azalma, bowman kapsülünde kalınlaşma ve interstisyel infiltrasyon bulgularına rastlandı.Sonuç: Bu çalışma ile doksorubisin ile meydana gelen böbrek hasarında, quersetinin meydana gelen hasarı azaltabileceği sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
Aim: The anthracycline antitumor drug doxorubicine causes severe nephrotoxicity in a variety of experimental animals and may be nephrotoxic to humans. This effect may be the consequence of oxidative stress. The aim of present study was to determine by light microscopy the doxorubicin-induced structural/histological changes and protective effects of co-administration of quercetin in doxorubisin induced kidney injury.Material and Methots: Forty adult, male Wistar albino rats were used and were divided into four groups: I, control (n=10); II, doxorubicin (n=10); III, doxorubicin + quercetin , (n=10); IV, quercetin (n=10). In the doxorubicin group; the animals were treated with single dose 20mg/kg/i.p doxorubicin. After administration of the drugs, the rats were decapitated and their kidneys were removed and fixed in 10% neutral-buffered formalin. Tissue samples were stained with H&E (Hematoxylin-Eosin) and histological examined with light microscopy.Findings: It was found that on the kidney of rats which was given doxorubicin, renal tubular dilation, tubular vakuoler changes, glomerular vakuolizasyon, a decrease in space bowman, bowman capsule thickening and interstitial infiltration on light microscope.Results: As a result of this study it was found that quercetine may decrease kidney damage, which was occured by doxorubicin.