Kardiak hasardaki etyolojik faktörlerin belirlenmesinde H-FABP'nın yeri
Role of H-FABP in determination of etiologic factors in cardiac contusion
- Tez No: 247906
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM İKİZCELİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
- Anahtar Kelimeler: H-FABP, Kardiyak hasar, H-FABP, Cardiac Contusion
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Kardiyak hasar tanısı zor ve güç belirlenebilen bir klinik durumdur. Tanısında kullanılan cTnI, CPK, CKMB ve EKG'nin tanıyı koymada yeterli olmadıkları bilinmektedir. Buna rağmen bu parametreler kardiyak hasar tanısında yıllarca kullanılmışlardır. H-FABP kalp kasına spesifik bir proteindir. Bu özelliği ile H-FABP'nın kardiyak hasar tanısında yararlı olabileceği düşünülmüştür.Toraks travması olan 50 olgu ve kontrol grubundaki toraks travması olmayan sağlıklı gönüllülerden oluşan 50 olgu çalışmaya alındı. H-FABP toraks yaralanmalı hastalardan 41'inde yüksek bulundu. cTnI sadece toraks travması olan 50 olgunun 15'inde yüksek olarak tesbit edildi. CKMB ise toraks travması olan 50 olgudan 41'de yüksek bulundu. CPK bu 50 olgudan 39'unda yüksek bulundu. Hastaların kabulunde çekilen EKG'de 50 olgudan 11'inde patolojik değişiklik görüldü. Acil servise gelişinde ilk 24 saat içinde yapılan EKO değerlendirmesinde 50 olgudan 11'inde patolojik değişikliklere rastlandı.H-FABP yüksek olan 41 olgunun 22'si araç içi trafik kazası, 13'ü araç dışı trafik kazası sonucu yaralanmaydı. Sternum kırığı olan 4 olgunun 3' ünde H-FABP değeri yükselmiştir. Bu sonuçta sternum kırığı ile sonuçlanan travmanın kardiyak hasar yapma etkisinin olabileceğini düşündürmektedir. Kardiyak hasarda toraks travmasının olması şart iken kot kırığının bulunması şart değildir. Kardiyak hasar tüm vücuda ve toraksa olan travma şiddeti ile ilgili değildir. Daha çok kalbe olan travmanın şiddeti ile ilişkilidir.Kardiyak hasar düşünülen her olgudan, travmadan en erken 1 saat sonra H-FABP istenmesi uygun olacaktır. Bunun sonucu açıklanana kadar bu olguların kardiyak hasar mevcutmuş gibi takip ve tedavi edilmeleri daha uygun olacaktır. Bunun yapılması kardiyak hasara bağlı komplikasyon ve ölümleri en aza indirecektir.
Özet (Çeviri)
Cardiac contusion is a clinical condition that could not be easily detected and diagnose of this entity has been neglected for several years. Although cTnI, CPK, CKMB and ECG which have been used in diagnose seems to be insufficient, these parameters had been used for several years. H-FABP is a protein that is specific to cardiac muscle. It was believed that H-FABP could be useful in cardiac contusion due to this specificity. Further studies were needed in this issue.In the present study, 50 patients with blunt trauma were prospectively evaluated. 50 patients with thoracic trauma and 50 healthy control subjects without thoracic trauma were enrolled to study. Of the patients with thoracic trauma, H-FABP was found high in 41 patients. cTnI elevated in 15 of the 50 patients with thoracic trauma. CK-MB was found high in 41 of 50 patients with thoracic trauma. CPK was found high in 39 of the 50 patients. In ECG assessments which were obtained pathological changes were detected in 11 of the 50 cases with thoracic trauma. In echocardiography assessments which were done within first 24 hours, pathological changes were detected in 11 of the 50 patients with thoracic trauma.Of the 41 patients with elevated H-FABP, 22 cases were caused by motor vehicle crashes and 13 cases were caused by pedestrian-motor vehicle collision.This result suggests that deceleration injuries were main reason in the etiology of cardiac contusion. H-FABP was elevated in 3 of 4 patients with sternum fracture. This result suggests that trauma resulting with sternum fracture could have an influence on the cardiac contusion process. In cardiac contusion, although thoracic trauma is mandatory, rib fracture isn?t. Cardiac contusion isn?t related with the severity of whole body and thoracic trauma. It is more related with severity of cardiac trauma.H-FABP has to be ordered at least 1 hour after trauma in every case which was thought to be cardiac contusion. These cases had to be managed as they were cardiac contusion. This approach should minimize the complications and deaths due to cardiac contusion. If first and control H-FABP values are normal and if trauma in other organs allows, patients could be dismissed.