Psoriasis hastalarında Helicobacter pylori enfeksiyonunun rolü
The role of Helicobacter pylori enfection in psoriasis patients
- Tez No: 247912
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAMDİ ÖZCAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Dermatoloji, Dermatology
- Anahtar Kelimeler: Psoriasis, Helicobacter pylori, C14 üre nefes testi, Psoriasis, Helicobacter pylori, C14 urea breath test
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Dermatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Amaç: Psoriasis, sık görülen, kronik, inflamatuvar ve hiperproliferatif bir deri hastalığıdır. Psoriasisin tetiklenmesinde enfeksiyon hastalıkları özellikle beta hemolitik streptokoklar önemli rol oynayabilmektedir. Bu bakımdan gram-negatif eğri veya spiral bir bakteri olan H.pylori'nin psoriasisin oluşmasında rolü olup olmadığının belirlenmesi amaçlanmıştır.Gereç ve yöntem: Çalışmaya Temmuz 2009?Aralık 2009 tarihleri arasında İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Dermatoloji Polikliniğine başvuran klinik olarak psoriasis tanısı almış 56 hasta (ortalama yaş, 38.43±14.08 yıl; 32 erkek, 24 kadın) dahil edildi. Kontrol grubu olarak da, psoriasis hastalığı ve H.pylori ile ilişkili dermatolojik hastalığı olmayan 57 hasta (ortalama yaş, 37.9±13.73 yıl; 26 erkek, 31 kadın) çalışmaya dahil edildi. Tüm hastalar ve kontrol grubunda H.pylori araştırmak için ÜNT yapıldı.Bulgular: 56 psoriasisli hastanın 38'inde (%67.9) ve 57 kontrol hastasının 38'inde (%66.7) ÜNT pozitif saptandı. Psoriasis hastaları ve kontrol grubu arasında ÜNT pozitifliği yönünden anlamlı bir fark yoktu (p=0.89). Tırnak psoriasisi olan 33 hastanın 24'ünde (%72.7) ÜNT pozitif sapatanırken, tırnak tutulumu olmayan 23 hastanın 14'ünde (%60.9) ÜNT pozitif bulundu (p=0.35). GİS şikayetlerinden reflü şikayeti olan tüm psoriasis hastalarında ÜNT pozitif saptandı (p=0.005). Psoriasis tipine göre ÜNT pozitiflik oranları: plak, 34/46 (%73.9); guttat, 4/7 (%57.1); eritrodermik, 0/1 (%0); püstüler, 0/1 (%0); palmoplantar, 0/1 (%0) idi.Sonuç: Plak psoriasiste H.pylori enfeksiyonunun tetikleyici bir faktör olduğu yönünde bulgu elde edilemedi. Çalışmalarda palmoplantar püstüler psoriasiste H.pylori enfeksiyonunun rol oynadığını bildiren yayınlar vardır. Bu nedenle H.pylori enfeksiyonunun psoriasisin tetiklenmesinde rolü olup olmadığını belirlemek için, duyarlılığı ve özgüllüğü daha yüksek olan yöntemlerle ve daha geniş serilerde çalışma yapılması uygun olabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: Psoriasis is a common, chronic, inflammatory and hyperproliferative skin disease. Enfections especially group A beta hemolitic streptococcus may play a crucial role in triggering psoriasis. For this reason, it was aimed to detect the role of H.pylori that is a gram-negative curved or spiral bacterium in triggering psoriasis.Materials and Methods: A total of clinically diagnosed 56 psoriatic patients (mean age 38.4±14.08 years; 32 men, 24 women) who applied to Dermatology Outpatient Clinic, Medical Faculty, İnönü University between July 2009 and December 2009, were included in the study. As control group, 57 patients (men age, 37.9±13.73 years; 26 men, 31 women) that have not psoriasis and H.pylori associated dermatologic diseases were included in the study. All patients and control group were tested for H.pylori by urea breath test (UBT).Results: 38 (%67.9) of 56 psoriasis patients and 38 (%66.7) of 57 control group were positive for H.pylori. There was no statistically significant difference between psoriasis patients and controls with respect to urea breath test (p=0.89). 24 of 33 psoriasis patients with nail involvement were positive for H.pylori (%72.7) and 14 of 23 psoriasis patient that not nail involvement were positive for H.pylori (%60.9). The UBT positivity rate which is related to the type of psoriasis was as follows: plaque, 34/46 (%73.9); guttate, 4/7 (%57.1); erythroderma, 0/1 (%0); pustular, 0/1 (%0); palmoplantar, 0/1 (%0).Conclusion: We couldn?t determined the role of H.pylori in the psoriasis. There have been some reports about the association of H.pylori and palmoplantar pustuler psoriasis. Therefore, we think that there is a need for newer studies in large psoriasis group with tests which have higher specifity and sensitivity.