Akkiz melanositik nevüslerde melanoma riskinin dijital dermatoskopik ve 3 puanlı kontrol listesine göre değerlendirilmesi
Evaluation of melanoma risk of acquired melanocytic nevi with digital dermatoscopy and 3-point checklist
  1. Tez No: 248008
  2. Yazar: GÖKNUR ÖZAYDIN YAVUZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NECMETTİN AKDENİZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Dermatoloji, Dermatology
  6. Anahtar Kelimeler: Akkiz melanositik nevüs, malign melanom, dijital dermatoskopi, Acquired melanocytic nevi, malignant melanoma, digital dermatoscopy
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Dermatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Giriş: Melanositik nevüsler sık görülen benign melanosit proliferasyonlarıdır. Klinik olarak kolayca tanınırlar. Melanomların yaklaşık %25'i melanositik nevüsler üzerinden geliştiği için, tanıda önemli olan malign melanomun dışlanmasıdır. Bu nedenle riskli nevüslerin fotoğraflanma ve dermatoskop ile takip edilmesi kanserin erken evrelerde saptanmasını sağlar. Bu da hasta için hayat kurtarıcıdır.Amaç: Malign melanom deri kanserleri içerisinde erken tanı almadığı zaman en fazla ölüme neden olan tümördür. Birçok çalışma fazla sayıda nevüsün melanom riskinde artışa yol açtığını göstermiştir. Çalışmamızda akkiz melanositik nevüslü hastalardaki melanom riskini 3 puanlı kontrol listesi ve dijital dermatoskop ile skorlayıp birbirine üstünlüklerinin karşılaştırılmasını amaçladık.Materyal ve Metod: Çalışmamıza akkiz melanositik nevüslü 300 hasta aldık. Araştırmaya dahil edilen olgular önceden hazırladığımız hasta izlem formlarına kaydedildi. Bu formlara hasta bilgileri, deri tipi, lezyonların lokalizasyonları ve çapları kaydedildi. Deri tipi Fitzpatrick sınıflamasına göre belirlendi. Çalışmada Fotofinder HD (Almanya) isimli dijital dermatoskopi aleti kullanıldı. Fotofinder HD dijital dermatoskopi aletinin temel özelliği ABCD skorlamasına dayanmaktadır. Dijital olarak tespit edilen skor 0.50 üzerinde ise malign kabul edilmektedir. Aynı zamanda 3 puanlı kontrol listesine göre de melanositik nevüsler değerlendirildi. 2 puan ve üzerindeki lezyonlar malign olarak kabul edildi. 3 puanlı skorlama yönteminde malign olarak kabul edilen lezyonlar eksize edilip histapatolojik değerlendirilmeye alındı. İstatistik hesaplamalarda anlamlılık düzeyi % 5 olarak alınmış ve hesaplamalar SPSS (ver:13) istatistik paket programında yürütülmüştür. Sürekli değişkenler bakımından cinsiyet arasında fark olup olmadığını belirlemek amacıyla Tek yönlü varyans analizi (Faktöriyel ANOVA) yapılmıştır.Bulgular: Hastalarımızın 157'si erkek (%52,3), 143'ü (%47,7) bayandı. Ortalama yaş erkeklerde 31,78±1,109, bayanlarda 31,27±1,005 tüm cinslerde ise ortalama yaş 31,54±0,752 yıl olarak saptandı. Değerlendirilen melanositik nevüslerin ortalama çapları 13,67±0.301 mm olup cinsiyetler bakımından çaplar arasında istatistik fark saptanmadı (p=0696). Nevüslerin yerleşimi incelendiğinde en sık yüz bölgesinde olduğu görüldü (%56). Dijital dermatoskopinin 3 puanlı kontrol listesine göre duyarlılığı %86 olarak saptandı. Dijital dermatoskopi skoruna göre malign hasta sayısı daha yüksek saptandı. Fakat bunların hepsi histopatolojik olarak değerlendirilmediğinde dijital dermatoskobun kendi duyarlılığı saptanmadı. 300 hastamızın 6 tanesi histopatolojik değerlendirmeye göre malign melanom tanısı aldı. 3 puanlı kontrol listesinin duyarlılığı %97 olarak saptandı.Sonuç: Çalışmamızda 3 puanlı kontrol listesi sonuçları daha önce yapılmış çalışmalardan daha yüksek saptandı. Dijital dermatoskop kolay uygulanan yöntem olduğundan özellikle tecrübesiz hekimler için malignite tanısında kolaylık sağlamaktadır. Fakat uzman hekimler açısından dermatoskopik algoritmalar ilk seçenek olarak yerini korumaktadır.
Özet (Çeviri)
Background: Melanocytic nevi are common benign proliferations of melanocytes. Clinically nevi are recognized easily. Since approximately over 25% of melanomas develop from melanocytic nevi, it is important to exclude malignant melanoma in diagnosis. Therefore recording images and following up risky nevi with dermatoscopy allow us to detect cancer in the early stages. And this is life saving for the patients.Objective: Among skin cancers if not diagnosed early the highest death rate is for malignant melanoma. Many studies has showed that multipl nevi lead to an increased risk of melanoma. It is a good option to take photos of patients in periodic intervals. In our study, we calculated the risk of melanoma in patients with acquired melanocytic nevi with 3-point checklist and digital dermatoscopy and we aimed to compare the results and their advantages to each otherMaterial and Methods: We enrolled 300 patients with acquired melanocytic nevi in our study. Cases we enrolled in our study were recorded in the pre-prepared patient follow-up form. General patient, skin type, localization of lesions, diameters were recorded to these forms. Skin types were determined according to Fitzpatrick?s classification. In this study Fotofinder HD (Germany) digital dermatoscopy instruments was used. The main feature of Fotofinder HD digital dermatoscopy tool is based on ABCD scoring system If digitally detected scores were above 0.50 they were considered malignant. Also simultaneously melanocytic nevi were evaluated by 3-point checklist. Lesions with higher than 2 points were regarded as malignant. Lesions that were regarded as malignant by 3-point scoring method were excised and histopathologically evaluated. In statistical calculations significance level of 5% was used and calculations were made by SPSS (ver: 13) statistical package program. The one-way analysis of variance (Factorial ANOVA) was performed to determine whether there were differences between the genders in terms of continuous variables.Results: Of our patients 157 were male (52.3%) and 143 (47.7%) were female. The average age was determined 31.78 ± 1.109 years for men, 31.27 ± 1.005 years for women and 31.54 ± 0.752 years for all genders. Average diameter of assessed melanocytic nevi was13.67 ± 0301 mm and and there was no statistically significant difference between genders in terms of diameters(p = 0696). When localisation was assessed nevi were most frequently (56%) in the facial area. Sensitivity of digital dermatoscopy was determined as 86% according to the 3-point checklist. According to digital dermatoscopy scores the number of patients with malignant lesions were higher. But since all of lesions were not assessed histopathologically the sensitivity of digital dermatoscopy wasn?t determined. Of the 300 patients 6 were diagnosed as malignant melanoma. Sensitivity of the 3-point checklist was determined as 97%.Conclusion: In our study, the results of 3-point checklist were detected higher than previous studies. Since digital dermatoscopy is easy to use, this method is conenient especially for inexperienced physicians in the diagnosis of malignancy. But dermatoscopic algorithms remain as the first choice for specialist physicians.