Primer akkiz aural kolesteatom dokusunda COX-II, LOX-12 ve İ-NOS gen ekspresyonlarının düzeyi ve etyopatogenezdeki rolü
Quantitative measurement of mRNA levels to assess expression of Cyclooxygenase-II , Inducible Nitric Oxide Synthase and 12-Lipoxygenase genes in middle ear cholesteatoma
- Tez No: 242873
- Danışmanlar: PROF. DR. SUAT ÖZBİLEN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Kolesteatom, COX-II, iNOS, LOX-12
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz ve Baş-Boyun Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Amaç: Üç ana inflamatuar gen COX-II (silooksijenaz-II), ALOX-12 (araşidonat lipooksijenaz-12) ve i-NOS (indüklenebilir nitrik oksit sentetaz) gen düzeylerinin kolesteatom dokusundaki kantitatif ekspresyon miktarının transkripsiyonel seviyede ölçümü.Metod: Çalışmaya primer akkiz kolesteatom tanılı 10 hasta dahil edildi. Operasyon sırasında kolesteatom matriksinden ve kontrol dokusu olarakta dış kulak yolu derisinden örnekler elde edildi. Dokulardaki gen oranları real time quantitative polimerase chain reaction (RT-PCR) tekniği kullanılarak değerlendirildi. İlk olarak kolesteatom matriks dokusu ve dış kulak yolu derisinden total RNA izole edildi. Daha sonra reverse transcriptase-PCR yöntemiyle komplementer DNA elde edildi. Elde edilen ekspresyon oranları ana housekeepin gen olan gliseraldehit 3 fosfat dehidrojenaz ile karşılartırıldı.Sonuçlar: Kolesteatom matriks dokusu ile dış kulak yolu derisi karşılaştırıldığında, COX-II m RNA seviyesinde anlanlı artış saptanmasına rağmen (p = 0.038), i-NOS ve ALOX-12 gen seviyelerindeki artış anlamlı değildi (p > 0.05).Tartışma: COX-II m RNA ekspresyon seviyesindeki anlamlı artış, kolesteatom matriks dokusu ve dış kulak yolu derisinin moleküler seviyede farklı biyolojik karakterlere sahip olduğunu ve COX-II nin kolesteatom patogenezinde rol aldığını göstermektedir. Bu artış bazı benign ve malign neoplazilerdeki bulgularla benzerlik göstermektedir. Ancak bu bulgular tek başına kolesteatomun neoplazi olduğunu söylemeye yetmez. ALOX-12 ve i-NOS seviyelerinde gözlenen anlamlı olmayan artış, bu genlerin kolesteatom patogenezi ile ilişkisinin olmadığını göstermektedir. Ayrıca bu genlerin diğer çalışmalarla gösterilebilecek olan artışları, kolesteatoma eşlik eden inflamasyona bağlanabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: To asses expression of three main inflammatory genes, COX-II, ALOX-12 and i-NOS, quantitatively at transcriptional level in cholesteatoma tissue.Methods: Ten patients with cholesteatoma were included in this study. During operation, tissue samples obtained from cholesteatoma matrix and external ear canal skin (control tissue), and expression of the genes, COX-II, i-NOS and LOX-12, were assessed using real time quantitative polimerase chain reaction (RT-PCR) technique. Initialy, total RNA was isolated from cholesteatoma tissue and external ear canal skin, and then complementary DNA was yielded by using reverse transcriptase-PCR method. Expression levels were compared with the main housekeeping gene, gliceraldehite-3-phosphate dehydrogenase.Results: The COX2 mRNA levels were significantly higher in cholesteatoma matrix compared to control skin samples (p = 0.038) whereas there was no statistically significant difference in the expression of iNOS and LOX12 mRNA levels (p > 0.05).Conclusion: There is a significant overexpression of the mRNA of COX-II in cholesteatoma, which indicates a difference between the normal skin and cholesteatoma matrix at molecular level. That is, COX-II gene overexpression seems asscociated with pathogenesis of cholesteatoma. That molecular change is similar to the molecular abnormalities observed in some benign and malignant neoplastic diseases. However, with the findings of this study, it is not possible to speculate that cholesteatoma is a sort of neoplastic process. Absence of an increase in the gene expressions of LOX-12 and i-NOS indicates that these enzymes are not related to occurence of cholesteatoma, and any detection of these enzymes in cholesteatoma cases in the other studies is attributable to coexisting inflammation secondary to the ear disease.