Displastik nevüslerde 3 özellik kontrol listesi, 7 özellik kontrol listesi, ABCD ve patern analizi skorlamalarının karşılaştırılması ve histopatolojik korelasyon
Comparison of 3 point checklist, 7 point checklist, ABCD and pattern analysis scoring systems and histopathologic correlation in dysplasic nevi
  1. Tez No: 331329
  2. Yazar: ESEN ÇEŞME
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞENİZ ERGİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Dermatoloji, Dermatology
  6. Anahtar Kelimeler: Displastik nevüs, dermoskopi, skorlama sistemleri, histopatolojik korelasyon, Dysplastic nevus, dermoscopy, scoring systems, histopathologic correlation
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hast. Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
ÖZET EKLENECEKDisplastik nevüsler (DN); akkiz, genellikle irregüler şekilli, histolojik olarak atipileri ispatlanabilen melanositik nevüslerdir. DN?ler potansiyel melanom öncüleri olmaları bakımından oldukça önemlidir. Bu nedenle DN ve benign melanositik nevüsleri ayırt etmek gerekmektedir. Günümüzde bu amaçla, noninvaziv tanısal bir yöntem olan dermoskopi sık kullanılmaktadır. Son yıllarda melanositik lezyonların tanısında kesin bir doğruluğa ulaşabilmek adına birçok dermoskopik skorlama geliştirilmiştir. Bu çalışmanın amacı; dermoskopik skorlamalardan 3 özellik kontrol listesi, 7 özellik kontrol listesi, ABCD ve patern analizi skorlama sistemleri ve histopatolojik özellikler arasındaki korelasyonun araştırılarak, DN tanısındaki dermoskopik yapıların ve dermoskopik skorlama sistemlerinin önemini belirlemektir. Çalışmamıza, biyopsi alınan 26 melanositik lezyon ve biyopsi alınmayan 5 melanositik lezyon olmak üzere, toplam 29 hastanın 31 lezyonu dahil edildi. Klinik olarak DN tanısı konulan melanositik lezyonlar görüntülendi ve biri deneyimi sınırlı, ikisi deneyimli olmak üzere 3 klinisyen tarafından birbirinden habersiz şekilde, 3 özellik kontrol listesi, 7 özellik kontrol listesi, ABCD kuralı ve patern analizine göre değerlendirildi. Çalışmamızın sonucunda en yüksek sensitivite ABCD kuralı ve 7 özellik kontrol listesinde (%100-%100), en yüksek spesifite patern analizinde (%55.6), en yüksek tanısal doğruluk oranı ise patern analizi ve 3 özellik kontrol listesinde (%57.6-%53.8) saptandı. Çalışmaya dahil edilen 31 melanositik lezyonun 26?sının histopatolojik olarak incelenmesi sonucunda, 8 tanesi (%25.8) DN olarak kaydedildi. Bu veriler doğrultusunda yüksek sensitiviteye ve tanısal doğruluk oranına sahip bulunan 3 özellik kontrol listesinin yeterli deneyimi olmayan dermoskopi kullanıcıları için uygun bir tarama yöntemi olduğunu düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Dysplastic nevi (DN) are acquired, usually irregular shaped melanocytic nevi whose atypia can be proved histologically. DN are very important as they are potentially melanoma precursors. Thus it?s necessary to discriminate the DN from benign melanocytic nevi. At the present time a non-invasive diagnostic technique, dermoscopy, is used widely for this purpose. Recently, several dermoscopic scoring have been developed to acquire a decisive accuracy for the diagnosis of melanocytic nevi. The aim of this study is to identify the dermoscopic structures in DN diagnosis and the significance of the dermoscopic scoring systems, by ascertaining the 3-point checklist, the 7-point checklist, the ABCD rule and pattern analysis and the correlation between the histopathological characteristics. A total of 31 lesions from 29 patients consisting of 26 melanocytic lesions with and 5 melanocytic lesions without histopatologic examination were included. Melanocytic lesions that areclinically diagnosed as DN were assessed with the 3-point checklist, the 7-point checklist, the ABCD rule and the pattern analysis by 3 clinicians, one with limited experience and two with decent experience, in a blinded manner. As a result thehighest sensitivity was found with the ABCD rule and the 7-point checklist (100%-100%), the highest specifity was found with the pattern analysis (55.6%), the highest diagnostic accuracy was found with pattern analysis and the 3-point checklist (57.6%-53.8%, respectively). After examining the 26 melanocytic lesions from the 31 melanocytic lesions included to the study, 8 (25.8%) of them were recorded as DN. According to the study results we think that the 3-point checklist, which has the highest spescifity and diagnostic accuracy, and is a suitable screening method for inexperienced dermoscopy users.