Alt keser intrüzyonunda mini implant ankrajı ile intrüzyon utility arkın etkinliklerinin karşılaştırılması
- Tez No: 248038
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖMÜR POLAT ÖZSO
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: mandibular keser intrüzyonu, mini implant, utility ark, bilgisayarlı tomografi, kök rezorpsiyonu, Mandibular incior intrusion, mini implant, utility arch, bilgisayarlı tomografi, apical root resorption
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Başkent Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 181
Özet
Bu çalışmanın amacı, mini implant ankrajı ile yapılan mandibular keser intrüzyonu ile konvansiyonel intrüzyon mekaniklerinden olan intrüzyon utility arkın dentofasiyal, periapikal ve gingival bölgeye olan etkilerinin karşılaştırılmasıdır.Çalışmamıza post pubertal gelişim döneminde olan, en az 5 mm derin kapanışa ve yeterli üst keser görünümüne sahip, dişeti gülümsemesi olmayan, 26 birey (20 kız, 6 erkek) dahil edilmiştir. Bu bireyler rastgele olarak, her grupta eşit sayıda birey olacak şekilde, 2 gruptan birisine dahil edilmiştir.Birinci gruptaki bireylere (yaş ortalaması 16±1,7 yıl; 10 kız, 3 erkek) mini implant ankrajı kullanılarak mandibular keserlere yerleştirilen segmental bir ark ile 30-40 gr intrüzyon kuvveti uygulanmıştır. İkinci gruptaki bireylere ise (yaş ortalaması 16,3±2,9 yıl; 10 kız, 3 erkek) utility ark ile alt keser intrüzyonu uygulanmıştır. Hastalardan tedavi başı (T0) ve intrüzyon sonunda (T2) lateral sefalometrik radyograflar, bilgisayarlı tomografi (BT) kayıtları ve alçı model; tedavi başı (T0), intrüzyon başı (T1) ve intrüzyon sonunda (T2) ise periapikal radyograflar ve gingival kayıtlar alınmıştır. Grup içi ve gruplar arası karşılaştırmalarda parametrik ve nonparametrik analiz yöntemleri kullanılarak istatistiksel olarak %95 güven aralığında anlamlı farklar araştırılmıştır.Her iki intrüzyon yönteminin de tedavide başarılı olduğu gözlenirken iki teknik arasında tedavi süresi ve dişsel etkiler yönünden benzer değişiklikler bulunmuştur. Dişin direnç merkezi referans alınarak yapılan değerlendirmede her iki grupta da anlamlı intrüzyon hareketi tespit edilmiştir. İntrüzyon utility arkı, ankraj aldığı molarlarda önemli bir devrilmeye yol açmaktadır ancak implant grubunda posterior diş deşteği bulunmadığından dolayı bu yan etki görülmemiştir. İntrüzyon esnasında her iki yöntemde de benzer miktarlarda keser protrüzyonu gözlenmiştir. Her iki grupta kök rezorpsiyonu görülmüş fakat kök rezorpsiyonu açısından iki grup arasında anlamlı fark gözlenmemiştir. Tomografi ölçümlerinde utility ark grubunda sol ikinci keser dişte kök densitesinde anlamlı azalma tespit edilmiştir. Gingival ölçümlerde de cep derinliği, plak indeksi ve yapışık diş eti genişliğinde gruplar arası benzer miktarlarda artışlar görülmüştür.Sonuç olarak mini implant kullanılarak gerçekleştirilen keser intrüzyonu metodu ile utility ark ile keser intrüzyonunun mandibular molar dişler hariçvdentofasiyal bölgeye, periapikal dokulara ve periodontal dokulara benzer etkileri bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
This thesis study was carried out to evaluate dentofacial, periapical and gingival changes of mini-implant temporary anchorage device in mandibular incisor intrusion and to compare these effects with a conventional intrusion utility arch.Study group consisted of 26 individuals (20 female, 6 male) who were at the post pubertal growth period and had increased overbite more than 5 mm with sufficient upper incisor display. Criterions such as gummy smile were also checked for inclusion. 26 patients fulfilling these criteria were randomly included into 2 groups.The first group, which consisted of 13 patients with an average age of 16 ±1,7 years at the beginning of treatment received mandibular incisor intrusion with mini implant temporary anchorage device. An intrusion force of 30-40 grams was applied on each side. The second group, which consisted of 13 patients with average age of 16,3±2,9 years at the beginning of treatment received mandibular incisor intrusion with intrusion utility arch.In all patients, excesive overbite was successfully corrected until the incisal edges of mandibular incisors were at the same level with mandibular mesiobuccal cusp.In order to define the changes that occurred in the groups, lateral cephalometric radiographs, computed tomographs and orthodontic models were taken before treatment (T0) and at the end of intrusion period (T1). Periapical radiogaphs were taken and gingival index scores were recorded before treatment (T0), before intrusion (T1) and at the end of intrusion (T2). Parametric and nonparametric statistical analyses were used to search for any significant differences between and within the groups at 95% confidence interval.Both of the intrusion procedure were found to be succesful in the intrusion of mandibular incisors and some significant differences were found between the activities of the systems and duration of treatments. In both groups intrusion was observed with the reference of center of resitance of mandibular incisor tooth. Intrusion utility arch caused distal tipping of mandibular molars. In mini implantviigroup, there wasn?t a posterior anchorage unit and intrusion didn?t cause significant changes in molars. In both groups protrusion of incisors were observed. Both techniques caused apical root resorption but difference between groups was not significant. Tomographic evaluation revealed significant decrease in density of apical root material in mandibular left lateral tooth in utility arch treatment group. Increase in scores of probing depth, keratinized gingiva, plaque index, were similiar between groups after treatment.Mandibular incisor intrusion with mini implant anchorage and intrusion utility arch mechanisms caused similar changes in dentofacial, periapical and gingival regions except mandibular molar positions.