Sosyal uyum bozukluğu gösteren çocukların uyumsal davranışlarına kaynaştırılmış ders dışı hareket ve oyun etkinliklerinin etkisi
  1. Tez No: 248050
  2. Yazar: HULUSİ ALP
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HÜSEYİN ÇAMLIYER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal Uyum, Hareket Eğitimi, Beden Eğitimi, Oyun, KaynaştırmaEğitimi, Social Adaptation, Activity Education, Physical Education, Game, Combining Education
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Öğretimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 207
Özet
Bu çalışmada ?Sosyal Uyum Bozukluğu Gösteren Çocukların Uyumsal DavranışlarınaKaynaştırılmış Ders Dışı Hareket ve Oyun Etkinliklerinin Etkisi? üzerine sağlayacağıyararları araştırmak amaçlanmıştır. Ayrıca, bu yöntemin deneklerin hatırlamave hislerini ifade etmeleri üzerine etkisi de belirlenmeye çalışılmıştır. Belirlenen amaçdoğrultusunda, 7?8 yaş aralığında bulunan, Manisa ili Merkez ilçesinde bir ilköğretimokulundaki 1. ve 2. sınıf öğrencilerinden 24 `ü deney, 24'ü kontrol olmak üzere toplam48 öğrenci ile çalışma yürütülmüştür. Çalışma başlamadan önce iki haftalık bir zamandilimi hazırlık aşamasına ayrılmıştır. Bu aşamada; uygulamanın yapılacağı okulda okulrehber öğretmeni, sınıf öğretmenleri ile görüşmeler düzenlenmiş, yapılacak uygulamaile ilgili bilgi verilerek sınıf öğretmelerinden rehber öğretmen ile birlikte sınıflarındauyum problemi olan 4 öğrenci ve uyum problemi göstermeyen normal 4 öğrenci olmaküzere toplam 8 öğrenci saptamaları istenmiştir. Öğretmenlerin saptadığı 24'ü davranışbozukluğu gösteren, 24'ü normal toplam 48 öğrenci iki gruba ayrıştırılmıştır. Bu ayrıştırmaher sınıftan rastgele olarak iki tane uyum problemi olan öğrenci, iki tanede normalöğrenci belirlenerek toplam 24 öğrenciyle uygulama grubunu diğer 24 öğrenciyle dekontrol grubu oluşturulmuştur. Böylece hem kontrol hem de deney grupları normal öğrencilerleözel eğitime ihtiyacı olan öğrenciler olarak kaynaştırılmıştır.On iki hafta süresincedeney grubuna temel hareket becerileri ve oyun etkinlikleri düzenlenmiştir, kontrolgrubuna ise hiçbir aktivite yaptırılmamıştır. Bu sürecin birinci haftasında çalışmanıntemelini oluşturan öğrencileri analiz yapabilmek için her iki grubun aileleri ve öğretmenlerine(sınıf öğretmeni ve rehber öğretmenlerine) öntest olarak sosyal uyum sıkalasıuygulanmıştır. Çalışma Sonunda ise (13. hafta) her iki grup öğrencilerin aile ve öğretmenlerinesosyal uyum sıkalası tekrar sontest olarak uygulanmıştır. Bu testlerden eldeedilen bulgular SPSS istatistik programı ile değerlendirilmiştir.Sonuç olarak Hareket ve Oyun Etkinliklerine katılan deney grubu özel eğitimegereksinimi olan öğrencilerinin uyumsal davranışları kontrol grubuna göre istatistikselolarak anlamlı olacak düzeyde iyileşme saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to investigate the benefits of Combined Action andGames out of lesson to the students that shows the socializion adaptation problems.Besides it was tried to determined the effects of this method on the recognizing and onthe expressing of the feeelings. 7-8 years old in a primary school 1st and 2nd grades incenter of Manisa total 48 students (24 experiment 24 control subject )were participatedin this study Before starting of the study we prepared for the study for about 2 weeks.In the preperation phase we gave some informations to the both guidance counselorsand the class teachers about the application, and after we wanted them to determine 4normal improvement students and 4 abnormal improving students from the class. Wedetermined 2 normal adaptive and 2 abnormal adaptive students from all class anddesignate n=24 experimental and n= 24 control group. After preperation for 2 weeks thestudy was done 3 days of a week and 1 hour in a day total 12 weeks. In the activity termwe had the experiment group to do the fundamentels and play some games, but thecontrol group did nothing. At the end of the study both the students, the parents and theteachers filled the Social Adaptation Scale for two times, first test and the last test. Theresults of this study were done bye SPSS pocket programme.The datas of the experiment group who did the fundemental acts and games werefound istatistically higher than the control groups? datas. In addition to this, thesocialization scores of the boys in the experimental group were found highersignificantly than the girls in the experiment group