Farklı deneysel testis iskemilerinin apoptozis ile histolojik ilişkisi
The histologic relation of different experimental testis ischemia with apoptozis
  1. Tez No: 248049
  2. Yazar: TURGAY BARUT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM TUĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
  6. Anahtar Kelimeler: testis, germ hücresi, torsiyon, ligasyon, iskemi, oksidatif stres, NOS, apoptozis, testis, germ cell, torsion, ligation, ischemia, oxidative stres, NOS, apoptosis
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Ligasyon ile arteriyal dolaşımın bozlulmasına bağlı iskemi torsiyon ile buna venöz dolaşımın da eklenmesi 2 farklı mekanizma olarak birçok farklı klinik durumun deneysel olarak araştırılmasını sağlar. Bu çalışmada 6 saatlik isklemi sonrasında reperfüzyona bağlı hasarın zaman bağımlı histolojik incelemesi yapılarak oluşan oksidatif stres ve gelişen apoptozis ilişkisi araştırıldı.Erişkin sıçanlarda 6 saatlik torsiyon veya ligasyon iskemisini takiben 1, 3, 7 ve 28 günlük reperfüzyon uygulandı. İskemik reperfüzyon sonrası testis dokusu histolojik, immunohistokimyasal ve morfometrik olarak incelendi. Doku örnekleri Hematoksilen Eozin ve NOS antikorları ve TUNEL immunohistokimyası teknikleri ile boyandı. Sıçanların sağ testislerine iskemi uygulaması yapılıp ipsilateral grubu oluştururken sol testisleri kontralateral grubu olmak üzere değerlendirildi. Testisten alınan doku örneklerinde hasarın derecelendirilmesi, hücre ölümü, oksidatif stres ve apoptotizis körleme yöntemle germ hücrelerinin mikroskop altında histolojik ve morfometrik bakıları yapıldı.İskemik gruba ait testislerin seminifer tübüllerindeki spermatogonium,primer spermatosit ve spermatidlerdeki bozulma, germ hücre sayısında vakuolizasyon ve sayısal azalmanın torsiyon grubu ile karşılaştırıldığında ligasyon grubunda çok daha az olduğu görüldü. Bununla uyumlu bir şekilde NOS artımının varlığı ve apoptosizle ilişkili olduğu saptandı. Apoptozis bütün hücre tiplerinde gözlemlendi. Kontralateral testislerde çok daha az olmak üzere benzer bulgulara rastlanıldı.Bu bulgular iskemik reperfüzyona bağlı hasar oluşmasında torsiyonun venöz dönüşü de bozması nedeniyle daha etkin olduğunu ve iskemi dışında gelişen diğer faktörlerin torsiyon grubunda oluşan okidatif stres ve apoptozisi artırdığı düşünüldü.
Özet (Çeviri)
Arterial circulation?s disturbance associative with ligation and torsion is depend on as two different mechanism is a lot of clinic different circumstances as experimental investigation.This study has got after depend on the time of reperfusion histological analysis and comparison oxidative stres and grow up apoptosis.At the adult Wistar rat wich is following 6 hours torsion and ligation ischemia applied 1,3,7 and 28 days reperfusion. After the ischemic reperfusion testis tissue as histological, immunochemical and morphplogical analysed. Tissue samples is stained Hematoxilen eosin, NOS antibodies (iNOS, eNOS) and TUNEL immunochemical stain. ischemia, applied rats?s right testis, set off to ipsilateral testis and left testis used to contralateral testis. Taked from the testis tissue samples, injury gradation, cell death, oxitadive stres and apoptosis of the germ cell analysed as with blind technics at the microscope.Testis, ischemia group, compared with ligation and torsion group for spermatogonium, primer spermatocyt and degeneration of the spermatids and torsion group had more injury so far as the ligation groups. Concordant of this increase of the NOS exist and associative with apoptosis determined. Apoptosis is detected all of the cell types. Contralateral testis was similar but has less injury than ipsilateral testis.This indications depend on ischemic reperfusion injury, torsion is more effective, depend on return of the venous disruption, and other factors wich without ischemia gived rise the tought consisted at the torsion group oxidative stres and apoptosis.