Bupivakain ve levobupivakainin gebe rat myometriumuna etkilerinin invivo olarak elektrohisterogramla karşılaştırılması
The effects of bupivacaine and levobupivacaine on the pregnant uterus invivo using elektrohisterography
  1. Tez No: 248105
  2. Yazar: GÜRSEL KAYNAK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ABDULKADİR İSKENDER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Doğum analjezisi, bupivakain, levobupivakain, Labor analgesia, bupivacain, levobupivacain
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Düzce Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 48
Özet
Doğum ağrısını gidermek amacıyla lokal anestezik maddeler obstetrik anestezi ve analjezide yaygın olarak kullanılmaktadır. Fakat lokal anesteziklerin gebe uterusundaki spontan kontraksiyonlara olan etkileri zaman zaman kullanımlarını sınırlayan önemli faktörlerden biri olarak karşımıza çıkmaktadır.Bupivakain ve yeni bir ajan olan levobupivakain obstetrik prosedürlerde yaygın olarak kullanılan lokal anestezik maddelerdir. Bizde bu çalışmamızda bu ilaçların rat uterusundaki etkilerini invivo ortamda elektrohisterogram yardımıyla karşılaştırmayı amaçladık.Gereç ve yöntem: Çalışmada ağırlığı 150?200 gr arasında olan erişkin dişi Albino Wistar sıçanlar kullanıldı. Sıçanlar çiftleştirildikten sonra hamile kalan her bir sıçan oda sıcaklığında 12 saat aydınlık karanlık döngüsüne sahip üzeri telle kapatılmış ayrı bir kafese alınmak üzere 23 gün takip edildi. 23 günlük hamile sıçanlar ketamin 50 mg/kg kuyruk veninden uygulandıktan sonra sırt üstü yatırılarak operasyon masasına tespit edildi. Karın bölgesi rostro-kaudal istikamette kesilerek uterus açığa çıkarıldı. Bipolar kayıt elektrotları (iğne elektrot) orta hattın sağ ve soluna 2 mm aralıklı olmak kaydıyla uterus fundusuna batırıldı ve uterusun elektriksel aktivitesi elektrohisterogram kaydı olarak Powerlab izole biyoamplifikatörü (BIOamp, ADInstruments, Australia) aracılığı ile alınmaya başlandı.Bulgular: Öncelikle her bir ölçüm döneminde bupivakain ve levobupivakain gruplarının frekans değerleri karşılaştırılmış ve her bir dönemde de 2 grup arasında anlamlı fark bulunmamıştır.Bupivakain grubunda 5?10 dakikada alınan frekans değerleri ile 10?15 dakikada alınan frekans değerleri kontrol değerlerinden anlamlı düzeyde düşük bulunmuştur (P değerleri sırasıyla 0.043 ve 0.043). Bunun dışında Bupivakain grubunda kontrol değerlerine göre diğer değerlerin anlamlı farklılık göstermediği belirlenmiştir.Levobupivakain grubunda kontrol değerlerine göre diğer değerlerin anlamlı farklılık göstermediği belirlenmiştir.Her iki grupta da kontrol değerlerine göre diğer dönemlerdeki frekans değerlerinin düştüğü gözlenmiş ve bu düşüşün iki grupta da benzer düzeyde olduğu belirlenmiştir.Sonuç: Elde edilen veriler değerlendirildiğinde yeni invivo çalışmalarla da desteklenmesi kaydıyla levobupivakainin doğum analjezisinde diğer anestezik maddeleri de düşünürsek ön plana geçeceği ve iyi bir seçenek olacağı kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
8. ABSTRACTSummaryLocal anesthetic agents are used commonly in order to relief pain of labor. But affects which the pregnant uterus leads spontaneous contractions of the local anesthetics is one of the important factors that limit to use of them.Bupivacain and levobupivacain, which is newer local anesthetic agents, are being used for the obstetric procedures commonly. We aimed to compare with the effects in the uterus of these agents in invivo environment via electrohisterogram these agents in this study.Material and method: In the study 150?200 g weight adult female albino wistar rats have been used. Following rats have been conceived, pregnant rats have been kept under lightess-darkness cycle condition within the room temperature in the cage which is covered by wire. Ketamin 50 mg/kg was applied by the vein of rat?s tail. Rats which are pregnant for 23 days have been fixed in the supine position. Followed by rostro-kaudal abdominal incision; uterus has been exposed. Bipolar electrodes placed on both sides of the midline of the uterus and electric activity (as electrohisterogram) of the uterus measured by the Powerlab isole bioamphlifikator.Results: Firstly at the every measuring time; frequency meaures of the bupivacain and levobupivacain groups have been compared; and couldn?t have been any differences for even every both measure time.In the group of bupivacaine, frequency measures for every 5?10 minutes and 10?15 minutes have been found low significantly than control group (p measures 0,043 and 0,043 consecutively). It is determined that is no other important differences in the bupivacaine group comparing with the control group.It is determined that is no significant differences between group of Levobupivakain and control group.We have observed that frequency measures decreased smilarly at both of the groups comparing of control groups.Conclusion: We think of levobupivacain at the labor analgesia could be good alternative if the other data and new invivo experiments supported in the other hand.