Koroner arter hastalığı aile öyküsü olan sağlıklı bireylerde ADMA (Asimetrik dimetil arjinin) seviyesinin geleneksel risk skorlama yöntemleri ile ilişkisi
Relation of ADMA levels with conventional risk score systems in healthy subjects who had family history of coronary artery disease
- Tez No: 248104
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ENVER SİNAN ALBAYRAK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kardiyoloji, Cardiology
- Anahtar Kelimeler: Ateroskleroz, Risk faktörleri, ADMA, Atherosclerosis, Risk factors, ADMA
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Düzce Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 53
Özet
Koroner Arter Hastalığı Aile Öyküsü Olan Sağlıklı Bireylerde ADMA(Asimetrik dimetilarjinin)Seviyesinin geleneksel Risk Skorlama Yöntemleri ile İlişkisiAmaç: KAH Dünyada ve Türkiye'de en sık ölüm nedenidir, Koroner Arter Hastalığı'nın önemli bir kısmı Ateroskleroz nedeni ile meydana gelmektedir. Ateroskleroz'un değiştirilebilen ve değiştirilemeyen risk faktörleri bulunmakta ve gün geçtikçe bunlara yenileri eklenmektedir. Asimetrik dimetilarjinin insanda nitrik oksit biyosentezinin majör inhibitörüdür. Yapılan çalışmalarda plazma Asimetrik dimetilarjinin düzeylerindeki artışın endotel disfonksiyonu ve artmış aterogenez ile ilişkili olduğu gösterilmiştir. Bu çalışmada Asimetrik dimetilarjinin seviyelerinin Aterosklerozu ve Endotel disfonksiyonunu öngörmede; mevcut risk faktörlerine, ya da belirteçlere ilave bir katkı sağlayıp sağlayamacağı değerlendirilmiştir.Yöntem: Bu çalışmaya birinci derece yakınları erken yaşta Miyokard Enfarktüsü geçiren, aile öyküsü nedeni ile yüksek riskli, yaşları 20?40 arasında 52 sağlıklı birey ile benzer yaş grubunda 26 birey alınmıştır. Çalışmaya alınan deneklerin sigara, diyabet, hiperlipidemi gibi klasik, homosistein ve CRP gibi yeni risk faktörleri; Framingham ve TEKHARF risk skorları ve kan ADMA seviyeleri kıyaslanmıştır.Bulgular: Yapılan değerlendirme sonunda AKŞ, TG, HDL, Diyastolik Kan Basıncı, bel çevresi, TEKHARF Skoru değerleri risk grubunda Ateroskleroz lehine anlamlı bulunmuştur. Total K, LDL, hsCRP, Homosistein, Cre, Framingham risk skoru değerleri gruplar arasında benzer bulunmuştur. ADMA değerleri risk grubunda ortalama 0.1 µmol/L daha yüksek bulunsa da istatistiki önem taşıyan bir fark gözlenmemiştir.Sonuç: Kan ADMA seviyeleri Aterosklerozu öngörmede; mevcut risk faktörleri ve belirteçlere göre, ek bir fayda sağlamamaktadır.
Özet (Çeviri)
Relation of ADMA levels with conventional Risk Score Systems in Healthy Subjects who had family history of Coronary Artery DiseaseAim: Coronary artery disease is the most common cause of death in Turkey and the world. The leading cause of CAD is atherosclerosis. There are modifiable and permanent risk factors of atherosclerosis and the number is increasing. ADMA is the major inhibitor of nitric oxide synthesis in humans. It has been shown that increased levels of ADMA is associated with endothelial dysfunction and increased atherogenesis. In this study we aimed to investigate whether there is Relation of ADMA levels with conventional risk score systems in healthy subjects who had family history of coronary artery disease.Methods: Fifty two healthy relatives within 20-40 years old of whom first degree relatives had myocardial infarction at young ages and 26 age and sex matched control subjects were included in the study. Frequency of diabetes, hyperlipidemia, smoking habit and serum levels of homocystein, CRP and ADMA were compared between patient relatives and control subjects. Interaction of ADMA level with Framingham and TEKHARF risk scores were also compared.Results: Fasting serum glucose, triglyceride, high density lipoprotein, diyastolic blood pressure, waist circumference and TEKHARF score were increased in the subjects who had family history of MI. Total cholesterol, LDL, hsCRP, homocystein, creatinine and Framingham risk scour were similar. ADMA levels were 0.1µmol/L higher in the risk group; however this difference could not reach significance.Conclusion: Serum ADMA levels did not add beneficial data to the conventional CAD risk score systems.