Pilositik ve pilomiksoid astrositomlarda histomorfolojik bulgulara ve lokalizasyona göre B-RAF, pMEK1 ve pERK1/2 ekspresyonlarının incelenmesi
Immunohistochemical evaluation of B-RAF, pMEK1 and pERK1/2 expression in pilocytic and pilomyxoid astrocytomas according to histomorphologic findings and localization.
- Tez No: 248119
- Danışmanlar: PROF. DR. FİGEN SÖYLEMEZOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Patoloji, Pathology
- Anahtar Kelimeler: Astrositom derece I, astrositom derece II, hipotalamikneoplaziler, MAPK, intraselüler sinyal ileten proteinler, Astrocytoma grade I, astrocytomas grade II, hypothalamic neoplasms, MAPK, Intracellular Signaling Proteins
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Patoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Pilositik astrositomlar çocukluk çağının en sık görülen glial tümörüdür. Pilomiksoidastrositom ise sınıflamaya yeni kabul edilmiş bir varyanttır. Pilositik astrositomlarüzerinde pek çok morfolojik ve genetik çalışmalar yapılmasına karşın genetik profilive patogenezi net aydınlatılmış değildir. Yakın zamanda yapılan çalışmalardapilositik astrositomlarda B-RAF gen yeniden düzenlenmeleri ve MAPK yolağıüzerinde yoğunlaşılmıştır. Lokalizasyon ve mikroçevre üzerindeki çalışmalar dadevam etmektedir. Bu çalışmada pilositik astrositomun histolojik varyantları velokalizasyonlarının MAPK yolağı ile olan ilişkisi irdelenmeye çalışılmıştır.Çalışmada bölümümüz arşivinde yer alan 103 pilositik ve pilomiksoid astrositomolgusuna ait 136 tümörün histomorfolojik özellikleri incelenmiştir. Bu varyantlarınyaş, baskın histolojik patern ve lokalizasyon açısından farklılık gösterdiklerisaptanmıştır. Pilositik astrositomlarda bifazik alan, mikrokistik alan, leptomeningealinfiltrasyon, ince vasküler çatı, perivasküler lenfosit, oligodendroglia benzeri hücre,Rosenthal lif, eozinofilik granüler cisim ve pennies in plate morfolojisi tespitedilirken pilomiksoid astrositomda mukoid matriks ve anjiosentrik dizilenmeizlenmiştir. Serebral tümörlerin ve regresif histomorfolojik değişikliklerin daha ileriyaşlarda görüldüğü tespit edilmiştir. İmmünohistokimyasal inceleme ile B-RAF,pMEK1 ve pERK1/2'nin hemen tüm pilositik astrositomlarda pozitif olduklarıizlenmiştir. Tanımlanan pMEK1 skorunun ortancasının pilomiksoid astrositomlardapilositik astrositomlara göre anlamlı olarak daha yüksek olduğu bulunmuştur.pMEK1'in immünohistokimyasal olarak bulunan bu sonucunun protein analizi ile deteyit edilmesi ve kantitatif sonuçlarla doğrulanması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Pilocytic astrocytoma is the most common childhood glioma and Pilomyxoid astrocytoma is a recentlyaccepted variant in the WHO classification. Many studies have been performed onmorphology and genetics of pilocytic astrocytomas but its genetic profile andpathogenesis is not yet resolved. Recent studies have focused on B-RAF generearrangements and the MAPK pathway. Studies on localization andmicroenvironment are ongoing. This study aimed to determine the relationshipbetween the MAPK pathway and the localization and variants of pilocyticastrocytoma. One hundred and thirty-six tumors from our archive belonging to 103pilocytic and pilomyxoid astrocytomas patients were evaluated. Pilocytic andpilomyxoid astrocytomas were evaluated histomorphologically and it was found thatthese tumors differed from each other in terms of age, prominent histomorphologicpattern and localization. Biphasic and microcystic areas, leptomeningeal infiltration,fine vascular network, perivascular lymphocytic infiltration, oligodendroglia likecells, Rosenthal fibers, eosinophilic granular bodies and cells with pennies in platemorphology were common in pilocytic astrocytomas. On the other hand mucoidmatrix and angiocentric cell arrangement were seen in pilomyxoid astrocytomas.Regressive changes and cerebral tumors were seen in older patients.Immunohistochemical evaluation revealed that B-RAF, pMEK1 and pERK1/2 werepositive in almost all pilocytic astrocytomas. A defined pMEK1 score median wasfound to be higher in pilomyxoid astrocytomas compared to pilocytic astrocytomas.This difference in pMEK1 score should be reevaluated with protein analyses andquantitative measures.