Farklı vertikal yön yüz gelişimine sahip genç erişkin bireylerde yüz oranlarının sefalometrik olarak incelenmesi
Cephalometric evaluation of facial proportion of the young adults having different vertical growth pattern
- Tez No: 248143
- Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL CEYLAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Vertikal yüz gelisimi, yüz oranları, sefalometri, Vertical facial development, facial proportions, cephalometric
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Çalısmamızın amacı, farklı dik yön yüz gelisimine sahip bireylerde yüzoranlarındaki degisimin incelenmesi ve bu bireylerde yüzün karakteristik özelliklerininsekillenmesinde önemli olan oranların belirlenmesidir.Çalısmamızın materyalini ortalama yasları 18,3 olan 90 genç eriskin bireydenalınan lateral ve postero-anterior sefalometrik filmler ile el-bilek filmleriolusturmaktadır. Bireyler dik yön gelisim modelleri dikkate alınarak normal, high-angleve low-angle olmak üzere üç gruba ayrılmıstır.Yüz oranlarındaki degisimin analizi amacıyla lateral ve postero-anteriorsefalometrik filmler üzerinde yatay ve dik yönde boyutsal ölçümler yapılmıs, buboyutsal ölçümler birbirlerine oranlanmak suretiyle oransal indeksler seklinde ifadeedilmistir.Çalısmamızda öncelikle normallik için Kolmogorov?Smirnov (Lillieforsdüzeltmeli) analizi yapılmıs ve degiskenlerin normal dagılım gösterdigi tespit edilmistir.Cinsiyet farklılıgı Student's-t testi ile analiz edilmis ve incelenen parametrelerdegenelde cinsiyet farklılıgı belirlendiginden, degerlendirmeler her iki cins için ayrı ayrıyapılmıstır. Farklı dik yön yüz gelisimine göre belirlenen gruplar arasındakikarsılastırmalar tek yönlü Varyans analizi (One-way ANOVA) ile yapılmıstır. Varyansanalizi sonucunda önemli gruplar arası farklılık gösteren ölçümlerde, önemliligin hangigruplar arasında oldugunu belirlemek için LSD (Least Significant Difference) testikullanılmıstır.IVstatiksel analizler sonucunda dik yön yüz gelisimine göre olusturulan gruplardaönemli farklılıkların her iki cinste de sert dokulara ait dik yön yüz oranlarındayogunlastıgı, yumusak dokulara ait yüz oranlarında ve sert dokulara ait yatay yön yüzoranlarında ise birkaç ölçüm dısında gruplar arası farklılıkların önemli olmadıgıbulunmustur. Sert dokulara iliskin farklılıkların en belirgin sekilde high-angle ve lowanglegruplar arasında oldugu, normal ve low-angle bireylerin ise benzer yapısalözellikler gösterdigi bulunmustur.Sonuç olarak, arastırmamızın yapıldıgı gelisim dönemi itibarıyle yüzünkarakteristik özelliklerinin sekillenmesinde dik yön gelisiminin yatay yön gelisiminden,sert dokuların ise yumusak yapılardan daha etkin oldugu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
Our study is intended to examine the change in facial proportions of the subjectswith a different vertical facial development, and to determine the proportions significantfor the formation of characteristic qualities of the faces of these subjects.The material of our study consists of lateral and postero-anterior cephalometricfilms and hand-wrist films of 90 subjects with an average age of 18.3. The subjects havebeen divided into three groups with consideration paid to their vertical developmentpatterns; normal, high angle and low angle.To analyze the change in facial proportions, vertical and horizontalmeasurements have been made on the lateral and postero-anterior cephalometric films.These dimensional measurements have been compared with one another and defined asproportional indexes.In our study, Kolmogorov-Smirnov analysis has been done first of all and it hasbeen determined that the variables present a normal distribution. Gender difference hasbeen analyzed by Student?s-t test and evaluations have been made for both gendersseparately as gender difference has been usually discovered in the parameters analyzed.The comparisons in the groups determined according to different vertical facialdevelopment have been made by analysis of variance (one-way ANOVA). LSD (Leastsignificant difference) test has been used to determine between which groups there isV Isignificance in the measurements that show a difference between the groups as a resultof the analysis of variance.It has been found out through the statistical analyses that in the groups createdaccording to vertical facial development, significant differences concentrate in verticalfacial proportions of hard tissues in either gender and that the differences between thegroups in the facial proportions of soft tissues and in the horizontal facial proportions ofhard tissues are insignificant, except a few measurements.The differences regarding the hard tissues have been found out to take placemarkedly between the high-angle and low-angle groups; it has also been determined thatnormal and low-angle subjects have similar structural features.As a result, it can be said that vertical development is more influential on theformation of characteristic facial properties than horizontal development and hardtissues are more effective than soft tissues.