Timoma olan ve olmayan myastenik olgularda timektomi sonuçları
The results of thymectomy in myasthenia gravis patients with thymoma and non-thymoma
- Tez No: 248307
- Danışmanlar: PROF. DR. YENER YÖRÜK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
- Anahtar Kelimeler: Myastenia Gravis, timoma, timektomi, cerrahi, Myasthenia Gravis, thymoma, thymectomy, surgery
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göğüs Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 53
Özet
Bu çalışmamızda kliniğimizde MG nedeniyle timektomi uygulanan hastalar incelenerek, operasyona klinik yanıtı etkileyen faktörler ve uygun operasyon tekniğinin belirlenmesi amaçlanmıştır.Aralık 1996- Aralık 2008 tarihleri arasında Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Cerrahisi Kliniği'nde toplam 22 MG'li hastaya timektomi operasyonu uygulanmıştır. Hastaların 13'ü (%59.1) kadın, 9'u (%40,9) ise erkektir. Hastaların yaş aralığı 14-68 iken, yaş ortalaması 40.36+16.372'dir. Yirmibir hastada operasyon endikasyonu çekilen Toraks BT'de timoma ile uyumlu kitle tespit edilmesi, bir hastada ise tedaviye dirençli hafif generalize MG'dir. Hastaların 21'ine genişletilmiş transsternal timektomi tekniği uygulanırken, bir hastada rezeksiyon anterior torakotomi ile yapılmıştır. Hastalar operasyona verdikleri klinik yanıt ile postoperatif dönemde gösterdikleri ilaç ihtiyacı açısından gruplandırılmış ve gruplar yaş, cinsiyet, preoperatif Osserman evresi, operasyona kadar geçen süre, timik patolojiler, ektopik timik doku varlığı açısından karşılaştırılmıştır.Postoperatif histopatolojik incelemede 12 (%54.5) hastada timoma dışı timik patolojiler, 10 (%45.5) hastada ise timoma tespit edilmiştir. Timoma olan hastaların yaş ortalaması 53.20+9.053 iken, timoma olmayan hastaların yaş ortalaması 29.67+13.041 olarak bulunmuştur. Timoma olan hastalar istatistiksel olarak anlamlı biçimde daha ileri yaşlarda bulunmuştur. Operasyon sonrası remisyon görülen 2 hasta, iyileşme gösteren 12 hasta, durumu stabil kalan 3 hasta, kötüleşme gösteren 5 hastamız mevcuttur. Operasyona iyi yanıt veren hastaların yaş ortalaması 35.0+13.739, operasyona kötü yanıt veren hastaların yaş ortalaması 49.75+17.186'dır ve ileri yaş timektomiye yanıt açısından negatif bir prognostik faktördür. Bizim çalışmamızda sadece ileri yaş kötü yanıt ile ilişkili olarak tespit edilmiştir. Bunun dışındaki cinsiyet, preoperatif geçen süre, Osserman evresi ve patolojik tanı gibi operasyona yanıtla ilişkili olabileceği düşünülen parametrelerin istatistiksel olarak anlamlı olmadığı görülmüştür.Sonuç olarak, timektomi sonrası hastanın klinik yanıtını belirleyen en önemli faktör yaştır. Genç hastaların operasyona yanıtlarının daha iyi olması ve timomaların ileri yaş grubunda görülmesi nedeniyle, operasyon endikasyonları dahilinde olabildiğince erken dönemde timektomi uygulanmalıdır. Mortalite ve morbidite oranı kabul edilebilir düzeylerde olan ekstended transsternal timektomi en uygun operasyon tekniğidir.
Özet (Çeviri)
Our aim was to determine the factors that affect clinical response and suitable operation techniques, in the study patients who applied for thymectomy because of Myasthenia Gravis.Thymectomy was applied to total 22 patients with Myasthenia Gravis between December 1996 - December 2008 in Trakya Univercity Medical Faculty Thoracic Surgery Clinic. Patients were 13 (59.1%) woman, 9 (40.9%) man. Mean age of the patients were 40.36+16.372. Operation indication were mediastinal mass in 20 patients and treatment resistant generalize Myasthenia Gravis in one patient. Extended transsternal thymectomy was applied in 21 of the patients, in one patient resection was applied with anterior thoracotomy. Patients were grouped with clinical response and postoperative drug need and groups were compared according to age, sex, preoperative Osserman stage, time passed till the operation, thymic pathologies, ectopic thymic tissue existence.Postoperative histopathologic examination revealed in 12 (54.5%) patients thymic pathologies except thymoma and in 10 (45.5%) patients thymoma was determined. Mean age of the patients with thymoma was 53.20+9.053 and 29.67+13.041 with non thymoma patient. Thymoma patients has older age which is statisticaly meaningful. After the operation we have 2 patients with remission, 12 patients with cure, 3 patients with stabile conditions, 5 patients with getting worse. Patients with good response to operation have mean age 35.0+13.739, patients with bad response to operation have mean age 49.75+17.186 and older age is negative prognostic factor for response to thymectomy. In our study only older age is determined to correlate with bad response. Except this parameter sex, time passed till the operation, Osserman stage and pathologic diagnosis found statistically unmeaningful.Most important factor that designate clinic response of the patient after thymectomy is age. Because of young patients have better response to operation, thymectomy must be applied as soon as the diagnosis of Myasthenia Gravis and at an earlyage for the operation success. Extended transsternal thymectomy which mortality and morbidity rare is acceptable is the method of choice.