Kafa travmalı olgularda enfeksiyonun erken dönem tedavi maliyeti üzerindeki etkilerinin değerlendirilmesi
Evaluation of effects of infection on costs for treatment in head trauma patients
- Tez No: 248308
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CUMHUR KILINÇER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
- Anahtar Kelimeler: Kafa travması, enfeksiyon, yatış süresi, tedavi maliyeti, çıkış durumu, Head trauma, infection, hospitalization time, treatment cost, outcoma
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Nöroşirürji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 38
Özet
Kafa travması önemli bir küresel halk sağlığı sorunudur. Hızlı nakil ve canlandırma yöntemlerinin gelişimiyle sağkalım oranı artmıştır. Ancak hastanede yatış süresinin uzaması sonucunda enfeksiyonlara ait ölüm ve hastalık oranı artmıştır. Enfeksiyon gelişmesi tedavi zamanını, yatış süresini ve tedavi maliyetini arttırmakta, hastaların günlük aktivite ve işe geri dönüş zamanını geciktirmekte, sonuçta önemli sosyo-ekonomik kayıplara neden olmaktadır.Bu çalışmada izole kafa travması nedeniyle yatırılıp 72 saat ve üzerinde takip edilen 299 hastanın verileri geriye dönük olarak incelenerek enfeksiyonun yatış süresini, toplam tedavi maliyetini ve son durumu nasıl etkilediği saptanmıştır.Enfeksiyonun kafa travmalı olgularda yatış süresini ortalama 19,4 gün, tedavi maliyetini ağır kafa travmalılarda 10,8 kat, orta kafa travmalılarda 4,3 kat, hafif kafa travmalı larda 5,9 kat ve genelde 9,8 kat arttırdığı görüldü. Toplam tedavi maliyeti ve yatış süresinin uzaması arasında istatistiksel anlamlı ilişki görüldü. Cinsiyetten bağımsız olarak giriş sırasındaki Glasgow koma skorunun ve yatış süresinin enfeksiyon oluşmasında önemli bir risk faktörü olduğu ortaya kondu. Enfeksiyon gelişen kafa travmalı hastalarında ölüm sıklığı, enfekte olmayan grubun 11,5 katı olarak bulundu.Çalışmamızda saptanan bazı bulgular enfeksiyon açısından riskli hastaların önceden kestirilmesi amacıyla kullanılabilir. Bu riskli olgularda enfeksiyon açısından koruma, önleme ya da tedavi başlama açısından dikkatli olunması durumunda, enfeksiyonun son duruma ve tedavi maliyetine olan yıkıcı etkileri azaltmak mümkün olabilir.
Özet (Çeviri)
Head trauma is an important global public healt problem. The survival rate of head trauma has been increased by improvement of transportion and resusitation techniques and wider use of intensive care units. This resulted wirh the increases in the rate of infection depending on the extent of hospitalization time. The hospitalization time is extented and the treatment cost, mortality and morbidity are increased in patients with infection.In this study, the data of 299 patients with isolated head trauma and hospitalized for more than 72 hours, were retrospectively assessed to evaluate the effects of infection on hospitalization time, total treatment cost, and outcome.The results showed that in isolated head trauma patients, the infection increased the mean time of hospitalization with 19.4 more days and the cost of treatment by 9.8 times (10.8 times in severe head trauma, 4.3 times in modarete head trauma, and 5.9 times in mild head trauma). There was statistically significant relation between total treatment cost and hospitalization time. Glasgow coma scale scores on admission and hospitalization time were found to be important risk factors for infection development. Mortality rate was found to be 11.5 times more in infected isolated head trauma patients than noninfected patients.The findings of this study may be used to predict the group of patient with risk for infection. In those patients, taking care to prevent infection and starting treatment on the right time migth be useful to decrease the negative effects of infection on costs for treatment and outcome.