Primer orta ve hafif hipertansiyonlu hastalarda Karvedilol ve Nebivolol'ün antihipertansif etkinliğinin karşılaştırılması
Comparison of antihypertansive efficacy of the beta-blockers Carvedilol versus Nebivolol in patients with mild-moderate primary hypertension
- Tez No: 248323
- Danışmanlar: PROF. DR. ARMAGAN ALTUN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kardiyoloji, Cardiology
- Anahtar Kelimeler: Birincil hipertansiyon, karvedilol, nebivolol, primary hypertension, carvedilol, nebivolol
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 47
Özet
Hipertansiyon kardiyovasküler olaylar için en önemli risk etmenlerinin başında gelir. Modern antihipertansif tedavide amaç, kan basıncının regülasyonu yanında mortalite ve morbidite nedeni olan hedef organ hasarının önlenmesidir. Çalışmamızda yeni tanı konulmuş birincil hipertansiyonlu hastalarda nebivolol ve karvedilolün antihipertansif etkinliği karşılaştırıldı.Yeni tanı konulmuş, organ komplikasyonları saptanmayan, ortalama sistolik kan basıncları 143,9 ? 8,9 mmHg, ortalama diyastolik kan basınçları 94.37 ? 9,19 mmHg, ortalama yaşları 43 ? 13 olan 6'si kadın, 14'ü erkek, toplam 20 birincil hipertansiyonlu olgu çalışmaya alındı. Olgularımıza 10 günlük plasebo tedavisi sonrasında 1 ay süre boyunca 25 mg karvedilol sonrasında 1 ay boyunca 5 mg nebivolol tedavisi uygulandı. Karvedilol ile nebivololün ortalama (sırasıyla 133±9,08 mmHg, 134,02±8,7 mmHg, p=0.00), gündüz (sırasıyla 136,39±9,64 mmHg, 137,46±8,00 mmHg, p=0,00) ve gece ortalama (128,05±9,62 mmHg, 129,72±11,6 mmHg p=0,00). Sistolik kan basıncını plaseboya göre anlamlı düzeyde düşürdüğü fakat birbirleri arasında etkinlik bakımından farklı olmadığı tespit edildi. Karvedilol ile nebivolol ortalama (86,57±8,58 mmHg, 85,66±7,35 mmHg) ve gece ortalama ( 79,70±7,70 mmHg, 79,71±8,7 mmHg), diyastolik kan basıncını plaseboya göre anlamlı düzeyde düşürdü (sırasıyla p=0,00, p=0,00 ). Gündüz diyastolik kan basıncını (89,04±7,24 mmHg), nebivolol ile düşerken karvedilol (90,03±9,92 mmHg p=0,08) ile değişmedi. Karvedilol ve nebivolol ortalama ( sırasıyla 45,20±7,89 mmHg, 45,20±6,87 mmHg), gündüz (46,19±7,8 mmHg, 48,26±5,1mmHg) ve gece (sırasıyla 49,11±8,89 mmHg, 51,2±11,4mmHg), nabız basıncını ise değiştirmedi. Karvedilol ve nebivololün kalp hızını, plaseboya göre istatiksel olarak anlamlı derecede düşürdükleri tespit edildi (sırasıyla p=0,00,p=0,00). Nebivololle sağlanan kalp hızı düşürücü etki istatistiksel anlamlı olmasa da karvedilole göre daha fazlaydı (p=0,08 ).Bizim çalışmamız aynı hasta grubu üzerinde iki farklı vazodilatatör beta blokerin karşılaştırıldığı ilk çalışmadır. Çalışma sonrası aynı hasta grubu üzerinde farklı özellikli beta blokerlerin antihipertansif etkinliği arasında herhangi bir farkın olmadığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Hypertension is the one of the most important risk factors of cardiovascular events. The aim in the modern antihypertensive threapy is besides regulation of blood pressure to prevent target organ damage that causes mortality and morbidity. In our study antihypertensive effectiveness of carvediol and nebivolol was compared in newly diagnosed primary hypertensive patients.Newly diagnosed 20 patiens, 14 men and 6 women, without target organ damage were taken for the study. The mean systolic and diastolic blood pressures of the patients were 143,9 ? 8,9 mmHg and 94,37 ? 9,19 mmHg, respectively. Patients were treated with placebo for the first 10 days, then 25 mg carvedilol for 1 month and afterwards 5 mg nebivolol for 1 month were given. Both cavedilol and nebivolol decreased the mean (respectively 133±9,08 mmHg, 134,02±8,7 mmHg, p=0,00), daytime (respectively 136,39±9,64 mmHg, 137,46±8,00 mmHg, p=0,00), night time (128,05±9,62 mmHg, 129,72±11,6 mmHg, p=0,00), systolic blood pressures more than plasebo, signifaicantly. But there was no difference between carvedilol and nebivolol in efficacy. Both carvedilol and nebivolol decreased mean (86,57±8,58 mmHg, 85,66±7,35 mmHg), and night-time (79,70±7,70 mmHg, 79,71±8,7 mmHg), diastolic blood pressure more than placebo, significantly. Day-time diastolic blood pressure (89,04±7,24 mmHg, 90,03±9,92 mmHg), only decreased by nebivolol, not by carvedilol (90,03±9,92 mmHg, p=0,08). Carvedilol and nebivolol didn?t change the mean(respectively 45,20±7,89 mmHg, 45,20±6,87 mmHg), day-time (respectively 46,19±7,8 mmHg, 48,26±5,1 mmHg), and night-time (respectively 49,11±8,89 mmHg, 51,2±11,4 mmHg) pulse pressure. Both of carvedilol and nebivolol decreased heart rate more than placebo, significantly (respectively p=0,00, p=0,00). The decrease in heart rate by nebivolol was more than carvedilol (p=0,08), but statistically insignficant.Our study is the first study evaluating two vasodilator beta blockers on the same patient group. At the end of the study, it?s shown that the two different characteristics of beta blokers doesn?t have any difference in antihypertensive efficacy on the same patient group.