Erken evre meme kanserlerinde güncel sentinel lenf nodu bulma yöntemleri ve klinik sonuçlarımız (Retrospektif çalışma)
Current methode of sentinel lymph node biopsy and or clinical result in early stage breast cancer
- Tez No: 248322
- Danışmanlar: PROF. DR. ZEKİ HOŞCOŞKUN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: Breast cancer, sentinel lymph node, lymphoscintigraphy
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Çalışmaya yaş aralığı 30-78 olup ve yaş ortalaması 50,37 olan 52 hasta dahil edilmiştir.Çalışmamıza katılan hastaların tümüne dinamik ve statik lenfosintigrafi çekilmiştir.Hastalarımızın hepsine subdermal olarak radyonüklid enjekte edilmiştir. Radyonüklid olarak Tc-99m nanokolloid ve Tc-99m sülfürkolloid kullanılmıştır. Lenfositigrafi ile tespit edilen lenf nodu ameliyat pozisyonuna uygun olacak şekilde işaretlenmiştir.Mavi boya ameliyattan yarım saat önce periareolar, insizyonu olan hastalarda periinsizyonel, nadiren peritümöral olarak uygulanmıştır. Uygulama sonrası yaklaşık 10 dakika masaj yapılarak mavi boyanın daha çabuk ve efektif yayılması amaçlanmıştır.Cerrahi gama prop ile özellikle lenfositigrafi ile işaretlenmiş bölge temel alınarak lenf nodu görülmeye ve diseke edilmeye çalışılmıştır.İlk 10 hastaya öğrenme eğrisi oluşturabilmek için meme koruyucu cerrahi+sentinel lenf nodu+aksiller disseksiyon uygulanıldı. Geri kalan 42 hastada aksillanın ameliyat şekline frozen sonucuna göre karar verildi.Lenfosintigrafi ile sentinel lenf nodu %88, mavi boya ile %74, gama prop ile %94 oranında gösterilmiştir.Gama prop ve mavi boya birbirini tamamlayıcı iki yöntemdir. Mavi boya kullanılan bazı hastalarda, lenf nodunun derin lokalizasyonu ve çevre yağ dokusu tarafından gizlenmesi nedeniyle bulunamamış ve gama prop ile saptanmıştır. Mavi boya enjeksiyonu yapılmayan vakalarda ise özellikle tümöre yakın lokalizasyon gösteren lenf nodlarının tek başına gama prop ile saptanması zordur ve zaman kaybına neden olmaktadır.Bu üç teknik doğru uygulandığı ve eksizyonel biyopsi hikayesi olmayan hastalara uygulandığında yüksek başarı oranı göstermektedir.Anahtar Kelime: Meme kanseri, sentinel lenf nodu, lenfosintigrafi
Özet (Çeviri)
52 patients between the ages 30-78 and with near age of 50,37 included in the study.Dinamic and static lymphoscintigraphy has been done to all patients participating to our study.Subdermal radionucleid has been injected to our all patients. Tc-99 m nanokolloidand Tc-99m sülfürkolloid has been used as radionucleid.Lymph node established by lymphoscintigraphy is marked according to the operation position.Blue dye is applied half hour before the operation firstly periareolar, for the patients with incision periinsicional, rarely peritumoral.After the application 10 minutes of massage is done for the fast better and affective penetration of the blue dye. With the help of he surgical gama-probe, the lymph nodes dyed with blue on tired to bee seen and disected. Disection is made with the help of the gama probe.Breast cansering surgery+sentinel lymph node biopsy and axillary disection has been done to first 10 patient to establish the learning curve. The rest of patient, the type of axillary operation is determined by the result of the frozen section.The sentinel lymph node is shown 88% by lymphoscintigraphy, 74% by blue dye, 94% by gama probe.Gama probe and blue dye are methods completing each other. Some patients which bluedye is appliced the localization of the deep layer of lymph nodes. Can?t be established because of the surrounding fat leyer though established by gama-probe.The patients whom the blue dye has not been applied ithe location of the lymph node adjcent to tumor are hard to be shown by only gama probe and is a loss of time.If these three techniques one applied to patients without the history of excional biopsy,Then they show great success.