Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Acil Servisine 2004-2007 yılları arasında başvuran motosiklet kazası olgularının retrospektif incelenmesi
Retrospective analysis of motorcycle accidents admitted to Trakya University Medical Faculty Emergency Department between 2004-2007
  1. Tez No: 248343
  2. Yazar: OKAN YILDIZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET YILMAZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Motosiklet kazaları, acil servis, yaralanma, motorcycle accidents, emerjency department, injury
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Adli Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Acil Servisi'ne motosiklet kazası geçirdiği ifadesiyle başvuran olguların sonuçlarını değerlendirmek ve konu ile ilgili diğer çalışmalarla karşılaştırmalar yapmak amacıyla hazırlanan bu çalışmada, 2004-2007 yılları arasında toplam 499 olgu, yaş, cinsiyet, kaza tipi, kaza tarihi, meydana gelen yaralanmalar, ölüm sebepleri gibi demografik özellikleri açısından değerlendirildi.Çalışmamıza alınan 499 olgunun %89`u (401 olgu) erkekti. Erkek olgularımızın %85'i 18 yaş ve üstüdür. Kadın olgularımızı yaş dağılımına göre incelediğimizde 48 olgunun 33'ü (% 69) 18 yaş ve üstüdür. Olgularımızın 284'ü acil servisteki tedavileri sonrasında hastanemizden taburcu edilmiştir. Yaralanma sonrası diğer servislere yatış gerektiren 158 olgu en sık (%39) nöroşirurji servisine yatırılmıştır. Servislerde yatış süresi 7gün ile 62 gün arasında değişmektedir. Acil servisimize başvuran olguların %63'nün (284 olgu) tedavi ve izlem sonrasında eksterne edildiği, bir olgunun izinsiz olarak ayrıldığı, 5 olgunun tedaviyi reddettiği ve bir olgunun başka bir hastaneye sevk edilmesinin gerektiği, geri kalan 158 olgunun tetkiklerinin ardından diğer servislere yatırılarak tedavi edildiği anlaşılmıştır. Getirildikleri yerlerin belirtilen olguların en çok % 41 ile Edirne il merkezindeki diğer resmi ve özel hastanelerden veya 112 Ambulans servisi aracılığıyla olay yerlerinden getirilmiştir. Kaza saatine göre incelendiğinde 16:00-00:00 arası dönemde 222 olgunun getirildiği görüldü. Kış aylarında (aralık, ocak, şubat) 20 erkek, 5 kadın olgu; ilkbahar aylarında (mart, nisan, mayıs) 111 erkek, 3 kadın olgu; yaz aylarında (haziran, temmuz, ağustos) 171 erkek, 23 kadın olgu; sonbahar aylarında (eylül, ekim, kasım) 92 erkek, 16 kadın olgu saptandı. Olgularımızı kan alkol düzeyi açısından incelendiğimizde 147(%28) olguda alkolmetre ölçümünün olmadığı görüldü. Olguların %67'sinde(302 olgu) alkolmetre ile ölçüm yapılmış ve 219 olgu alkolsüz olarak saptanmıştır. Geri kalan 83 olgu alkolmetre ölçümünde alkollü saptanmıştır. Bu olguların %89'u (74 olgu) yasal alkol oranı olan 0,5 promil(50 mg/dL) değerinin üzerindedir. Olgularımızın 224`inde (%50) vücutlarındaki kemiklerden en az birinde kırık saptanmıştır. En sık gözlenen kemik kırıkları %16,7 (75 olguda) ile yüz bölgesindeydi.Sonuç olarak motosiklet kazaları, eğitimle, kurallara uygun sürüşle ve güvenlik önlemlerini almakla kaza anında yaralanma ciddiyetinin düşürülebileceği açıktır.
Özet (Çeviri)
In this study aiming to assess the cases attempted to Trakya University Medical Faculty emergency department with the declaretion of motorcycle accident. We aimed to compare with other studies related this subject, a total of 499 cases in between years 2004-2007 are considered according to demographic features such as age , gender, type of accident, occured trauma type and reason of death.When we analyse our female cases, 33(69%) of 44 cases are 18 years old and older. 284 of our cases were externed after their treatment in emergency department. A hundred and fifty eight case required hospitalization. At most they were attorned to department of neurosurgery (39%). Hospital stay duration range is 7-62 days. It is found that 63 % of the cases attempted to our emergency department were externed after treatment and follow up, 5 cases rejected treatment and one case was referred to another hospital, the rest 158 cases were interned to other departments after first tests and treatment. Considering the location they were brought from, the cases were found to be coming from other public or pay hospitals in Edirne city center or with 112 ambulance service system from the accident scene at most with %41. Examination accordint to time of accident its seen that 222 cases were yielded between 16:00 pm-00:00 am. In winter(december, january, february) 20 male, 5 female cases; in spring(march, april, may) 111 male, 3 female cases; in summer(june, july, august) 171 male, 23 female cases; in autumn(september, october, november) 92 male ,16 female cases confirmed. When we analyse our cases according to blood alcohol levels, we saw that 147(28%) of the cases were free of breath analyzer measurements quantitavely. In sixtyseven percent (302 cases) of the cases ,alcohol levels were measured with breath analyzer and 219 cases were found to be alcohol free. The rest 83 cases were found to be containing alcohol. 89% of those cases were over the legal alcohol level of 0.5 promil(50 mg/dL). 224 (50%) of our cases had at least one broken bone in the body. The most seen bone fracture was on face area with 16.7 %(75 cases).In conclusion ,in motorcycle accidents severity of injury can be reduced with education , driving according to laws and security cautions.