Çocukların radius distal metafiz kırıklarının tedavisinde kapalı redüksiyon sonrası perkütanöz kirschner teli uygulanan ve uygulanmayan olguların klinik ve radyolojik karşılaştırılması
A comparision of clinical and radiological results with and without percutaneous k wire fixation after closed reduction of distal radial metaphyseal fractures in children
- Tez No: 248344
- Danışmanlar: PROF. DR. KENAN SARIDOĞAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Distal radius, redeplasman, Kirschner teli, Distal radius, redisplacement, Kirschner wire
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Radius distal metafizer bölge kırıkları, çocukluk çağında en sık görülen (%20.2) kırıklardır ve konservatif tedavi sırasında yüksek oranda kayma riski gösterirler. Çalışmanın amacı; redeplasman açısından yüksek riskli kırıklarda, kapalı redüksiyon sonrası perkutanöz K teli uygulanmasının radyolojik ve klinik sonuçlar üzerine olan etkisini belirlemekti.Retrospektif olarak yapılan bu çalışmada, 40 olgu 2 gruba ayrılarak incelendi. Kapalı redüksiyon sonrası, Grup 1'deki olgularda (n=20) K teli uygulanırken, grup 2'deki olgularda (n=20) sadece alçı tespiti uygulandı (Grup 2). Ortalama takip süresi 20 ay idi. Karşılaştırılan klinik ve radyolojik parametreler; ağrı, ekstremite deformitesi, el bileği eklemi hareket açıklığı, kırık fragmanlar arasında açılanma, distal radial epifiz açısı ve translasyon idi.Redeplasman oranının grup 1'de %10 iken grup 2'de %50 olması K teli ile tespit yapılmasının redüksiyon devamlılığında olumlu etkisi olduğunu göstermiştir (p=0,014). Yaş (p=0,289), cinsiyet (p=0,264) ve redüksiyon kalitesinin (p=0,970) redeplasman üzerine etkisi saptanmadı. Evre 3 (%50-100) ve evre 4 (>%100) translasyon (p=0,003), eşlik eden ulna kırığı(p=0,016) ve kırık çizgisi ile epifiz çizgisi arasındaki mesafenin 11-20 mm (p=0,043) olmasının redeplasman riskini arttırdığı görüldü. Son poliklinik kontrollerinde yapılan değerlendirmeler sonucunda her iki grup arasında radyolojik parametreler ve klinik sonuçlar açısından anlamlı fark saptanmadı (p> 0,05).Sonuç olarak; yaptığımız çalışma, distal metafizer radius kırığı olan çocuklarda K teli ile tespit yapılmasının, ilk 3 haftalık erken takiplerde redeplasmanı önlediğini ancak ortalama 20 aylık uzun dönem takipler sonucunda herhangibir üstünlüğünün olmadığını göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Distal metaphyseal radial fractures are extremely common fractures in children (%20,2). High rates of displacement occurs during conservative treatment. The aim of this study was to determine the effect of K-wire application after closed reduction of radial metaphyseal fractures with high risk of redisplacement.In this retrospective study 40 cases were studied in two groups. In group 1 (n=20), K-wire applied after closed reduction. In group 2 (n=20), only cast was applied following closed reduction. The mean follow-up was 20 months. The compared clinical and radiological parameters were; pain, limb deformitiy, range of motion of the wrist, angulation of the fracture site, radial distal epipihyseal angle and severity of translation.Redisplacement rate was 10% in group 1 and 50% in group 2. This shows, K wire fixation has a positive effect in continuity of the initial reduction (p=0,014). Age (p=0,289), gender (p=0,264), reduction quality (p=0,970) had no effect on redisplacement. Concerning the severity of translation, the risk of redisplacement increases in stage 3 (%50-%100) and stage 4 (>100%) fractures (p=0,003). Concomitant complete ulnar fracture has also redisplacement risk (p=0,016). Redisplacement risk increases when the distance of fracture line to epiphyseal line is between 11-20 mm (p=0,073). There is no significiant difference between two groups after last evaluation based on radiological parameters and clinical results (p>0,05).As a conclusion; this study shows that K wire fixation prevents redisplacement in early follow-up of first three weeks but there is no superiority after 20 months follow-up in distal metaphyseal fractures of children.