Mide ve duodenum perforasyonlarında uygulanan primer rafi+omentoplasti tekniğinin post operatif geç dönem endoskopik kontrolü(Retrospektif çalışma)
Gastrointestinal fiberoscopik after simple closure for perforated stomach and duodenal ulcer in the late postoperative phase (Retrospective experience)
  1. Tez No: 248345
  2. Yazar: ALPASLAN FEDAYİ ÇALTA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET RAHMİ HATİPOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Peptik ülser perforasyonu, primer kapama, omentum, yama, endoskopi, Helikobakter pilori, Peptic ulcer perforation, Simple closure, omentum, pach, endoscopy Helicobacter pylori
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Araştırmamızda hastanemizde 2001-2008 yılları arasında peptik ülser perforasyonu nedeni ile müracat eden ve ameliyata alınan hastaların retrospektif olarak incelenmesi, istatistiki bilgilerinin ortaya konması, peptik ülser perforasyonu nedeni ile opere edilen hastaların tekrarlayan ülser semptomları, Helikobakter pilori infeksiyonu ile bağlantısı, postoperatif dönemde 2 ay sonraki dönemde endoskopik bulguları, 202 (%83.5) hastada uyguladığımız primer rafi+omentoplasti yöntemi ile birlikte Helikobakter pilori tedavisinin ülser iyileşmesi üzerine etkileri araştırmamızın ana konusunu oluşturmaktadır.Olguların 154 (%63.6)'sında akut ülser, 88 (%36.4)'ünde ise kronik ülser olduğu görülmüştür. 202 (%83.5) hastada Primer Rafi + omentoplasti, 2 (%0.8) hastaya laparoskopik primer tamir, 23 (%9.5) hastaya asit azaltıcı ve definitif cerrahi yöntemleri uygulanmıştır. 1 (%0.4) hastada nonoperatif takip yapılmıştır. 158 (%65.3) hastaya Visick sınıflamasına göre şikayetleri sorulduğunda 84 (%34.7) hasta Visick 1, 18 (%34.7) Visick 2, olark sınıflandırılmıştır. 135 (%55.8) hastanın Helikobakter pilori eradikasyon tedavisi aldığı, 107 (%44.2) hastanında bu tedaviyi almadığı tespit edildi. Endoskopi yapılan 38 hastanın 6 (%18)'si preoperatif tanısal amaçlı olup üreaz pozitif, 32 (%82) hastada ise postoperatif endoskopi yapılmış olup bunların 31(81.6)'inde üreaz negatif, 1(%0.4)'inde üreaz pozitif olarak saptanmıştır. Bu da bize postoperatif dönemde kullnılan Helikobakter pilori eradikasyon tedavisinin etkili olduğunu göstermektedirSonuç olarak Helikobakter pilori, peptik ülser perforasyonu gelişiminde çok önemli bir rol oynamaktadır. Peptik ülser perforasyonunda primer rafi+omentoplasti ameliyatının yapılması sonrasında üçlü eradikasyon tedavisi verilmeli ve 2 ay sonra üst gastrointestinal sistem endoskopisi ile eradikasyonun başarısı ve ülserin son durumu değerlendirilmelidir. Bu takip peptik ülserin ve komplikasyonlarının nüksünü önleyecektir.
Özet (Çeviri)
In our research we have made a retrospective statistical evaluation of the patients who have been consulted to our clinic as peptic ulcer perforation. Recurrent symptoms of the operated patients, relavance of Helicobacter pylori infection, postoperative endoscopic findings after 2 months period were also evaluated. Two hundred two (83.5%) of these patients whom we have applied primary suture repair+omentoplasty and effects of Helicobacter pylori on cure of these patients has been selected as the main concept of this research. Hundred fifty-four (63.6 % ), 88 (36.4%) cases have been classified as acute and chronic ulcers respectively. Primary suture repair + omentoplasty has been applied to 202 patients (83.5%), 2 patients (0.8%) underwent laporoscopic primary repair, 23 (9.5 %) patients has been treated by medical gastric acid reduction regimens and definitive surgical treatment. One (0.4%) patient is followed up non surgically.When primary concerns of the patients were questioned by Visick classification, 84(34.7%) of patients were Visick 1, 18 (34.7%) Visick 2 are classified respectively.Of these 135 (55.8%) had Helicobacter pylori eradication treatment, where as 107(44.2%) did not. six of the 38 patients underwent preoperative diagnostic endoscopy were urease positive. Thirty-two (82%) of them underwent postoperative endoscopy and 31 (81.6%) were urease negative and 1 were urease positive. These findings show us that postoperative Helicobacter pylori eradication treatment has been effective.As a result Helicobacter pylori is an important factor in the development of peptic ulcer perforation. After primary raphe + omentoplasty operation due to peptic ulcer formation, triple eradication treatment should be given and after 2 months upper gastrointestinal system endoscopy should be done to evaluate the success of the treatment and the final situation of the ulcer. This follow up procedure will prevent the complications and the recurrence of the peptic ulcer.