Koroner anjiografiye bağlı erken dönem oküler değişiklikler
Early ocular changes due to coronary angiography
- Tez No: 248347
- Danışmanlar: PROF. DR. HALUK ESGİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: Koroner anjiografi, kolesterol embolizasyon sendromu, retina kolesterol embolisi, Coronary angiography, cholesterol embolisation syndrome, retinal cholesterol emboli
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
Koroner anjiografi sonrası erken dönem göz bulgularını araştırmak amacıyla; Şubat 2009 ile Temmuz 2009 tarihleri arasında Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji servisine koroner arter hastalığı tanısıyla koroner anjiografi için yatırılan yüz ardışık hasta koroner anjiografi öncesi ve koroner anjiografi sonrası sekiz gün içinde Göz Hastalıkları biriminde prospektif olarak incelendi. Tüm olguların tıbbi öyküsü alındı. Görme keskinliği ölçümü, biomikroskopik muayene, göz içi basıncı ölçümü, ayrıntılı gözdibi muayenesi, fundus fotoğraflaması ve/veya fundus floresein anjiografiyi içeren tam bir göz muayenesi yapıldı. Koroner anjiografi öncesi ve sonrası muayene bulguları ve fundus fotoğrafları, birbirleri ile karşılaştırıldı.Koroner anjiografi öncesi bir hastada (%1) retinal arteriollerde kolesterol embolisi saptanırken, bu embolinin koroner anjiografi sonrası kaybolduğu izlendi. Hastaların %2'sinde kalp kateterizasyonu sonrasındaki bir hafta içinde göz işlevlerinde değişikliğe yol açmayan, mikroemboliye bağlı olduğu düşünülen, retinal kapillerlerde oklüzyon bulgusu saptandı.Sonuç olarak koroner arter hastalarında uygulanan kalp kateterizasyonu, erken dönemde %2 oranında asemptomatik retinal mikroembolilere yol açabilmektedir.
Özet (Çeviri)
To detect early ocular findings due to coronary angiography, between February 2009 and July 2009, 100 consecutive patients with coronary artery disease who undergone coronary angiography in the Cardiology Department of Trakya University Medical Faculty, were investigated prospectively in Ophtalmology Department before and up to 8 day after coronary angiography. Medical history of all cases included in the study were recorded. A full eye examination including visual acuity measurement, biomicroscopic examination, intraocular pressure measurement, detailed fundus examination, color fundus fotography and/or fundus fluorescein angiography was performed. Examination results and fundus photographes before and after coronary angiography were compared to each other.Prior to coronary angiography in one of the patients (1%) a cholesterol emboli in retinal arterioles was detected and this emboli disappeared after coronary angiography. In two of 100 (2%) patients we detected asymptomatic retinal capillary occlusion caused by microembolisation within one week after cardiac catheterisation.In conclusion, cardiac catheterisation may cause asymptomatic retinal mikroembolies in 2% of coronary artery patients in early period.