Elektrik stimülasyonu ve izometrik egzersizin sağlıklı quadrıceps femoris kasının izokinetik kuvvetine etkilerinin karşılaştırılması
Comparison of effects of electrical stimulation and isometric exercises on isikinetic strength in healthy quadriceps femoris muscle
  1. Tez No: 248402
  2. Yazar: EMRE BASKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. UĞUR CAVLAK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: M.Quadriceps Femoris, Elektrik Stimülasyonu, İzometrik Egzersiz, İzokinetik Test, Kuvvet, Endurans
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Araştırmamızın amacı sağlıklı quadriceps femoris kasında izometrik egzersiz ve elektrik stimülasyon tekniklerinin izokinetik kuvvet üzerine etkilerini saptamak ve karşılaştırmaktır.Çalışmamıza 18-25 yaşları arasında, 20 sağlıklı birey dahil edilmiştir. Olgular elektrik stimülasyonu grubu (Grup I) (n=10) ve maksimal istemli izometrik egzersiz grubu (Grup II) (n=10) olmak üzere iki gruba ayrılmıştır. Olgulara 6 hafta boyunca haftada 3 gün, 10 tekrarlı, 10sn kontraksiyon ve 50sn dinlenme aralıklı maksimal izometrik egzersiz ve elektrik stimülasyonu programı uygulanmıştır. Tüm olgular kuvvet eğitimi öncesi ve sonrası değerlendirilmişlerdir. Olgular antropometrik ölçüm, sabit ağırlıkla çalışma tekrarı (10p), basamak çıkma, eğimli çömelme (25°), tek ayak üzerinde öne sıçrama testi ve izokinetik ölçümler [peak torque, work per repetition, initial peak torque, fatigue index, total work done, %BW] ile değerlendirilmiştir.Kuvvet eğitimi sonrası her iki grupta performans testleri ve izokinetik testlerde anlamlı değişiklikler saptanmıştır (p0.05)Elde ettiğimiz sonuçlar sağlıklı quadriceps femoris kasına uygulanan elektrik stimülasyonu ve maksimal istemli izometrik kontraksiyon ile kuvvet eğitiminin kas kuvveti, enduransı ve izokinetik paremetrelerinde artışa yol açtığını göstermektedir. Gruplarda saptanan kuvvet ve endurans artışına rağmen bir tekniğin diğerine göre daha üstün sonuç vermemesi, kas kuvvetini arttırmak için her iki tekniğin de kullanılabileceği sonucunu doğurmaktadır. Sonuç olarak, elektrik stimülasyonu ve maksimal istemli izometrik egzersiz, izokinetik dinamometrelerin bulunmadığı kliniklerde izokinetik kuvvet artışı sağlamak için alternatif olabilir.
Özet (Çeviri)
The purposes of this study were (1) to investigate and (2) to compare effects of isometric exercises and electrical stimulation on isokinetic strength for healthy quadriceps femoris muscle.Twenty healthy volunteers (range, 20-25; mean age, 20.9±1.1 yr) participated in the study. All participants were divided into two groups (Group I and Group II). Each group consisted of 10 subjects. While Group I received electrical stimulation with Russian current, Group II trained with maximal volunteer isometric exercises (10s contraction and 50 s relaxing periods with 10 repetitions) for three days per a week for six weeks. Before and after the training program, each subject was evaluated using the following tests; anthropometrical measurements, fixed weight repetition, step-up, decline squat, single leg hop, and isokinetic assessments (peak torque, work per repetition, initial peak torque, fatigue index, total work done, %BW).After a 6-week training program, significant differences in terms of physical functioning and isokinetic parameters in the two groups were found (p0.05).