Diz osteoartriti olan hastalarda fonksiyonel elektrik stimülasyonu ve egzersizin kuadriseps kas gücü ve hacmi, ağrı, yaşam kalitesi ve fonksiyonel parametreler üzerine etkisinin araştırılması
Investigation of the effects of functional electrical stimulation and exercise on quadriceps muscle strength and volume, pain, quality of life, and functional parameters in patients with knee osteoarthritis
- Tez No: 1002634
- Danışmanlar: PROF. DR. FİLİZ ACAR SİVAS
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Diz Osteoartriti, FES, Kuadriseps Kas Gücü ve Hacmi, Knee Osteoarthritis, FES, Quadriceps Muscle Strength and Volume
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
Özet
Giriş ve Amaç: Diz osteoartriti (OA), eklem kıkırdağının progresif yıkımıyla karakterize olup ağrı, tutukluk ve fonksiyon kaybına yol açan yaygın bir dejeneratif eklem hastalığıdır. Diz OA'sında kuadriseps kas disfonksiyonu hem hastalığın nedeni hem de sonucu olarak karmaşık bir rol oynamaktadır. Çalışmamızda diz OA'lı hastalara daha etkin ve daha faydalı tedavi programlarını belirlemek için Fonksiyonel Elektrik Stimülasyonu ile kombine edilmiş egzersiz programının kuadriseps kas gücü ve yapısal özellikleri üzerine olan etkilerini araştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi'ne ayaktan başvuran Kellgren-Lawrence radyografik evrelemesine göre Evre 2-3 osteoartrit tanısı alan ve çalışmaya katılmayı kabul 50-65 yaş arasındaki 52 hasta (104 diz) çalışmaya dahil edildi. Hastalar Bisiklet ve FES-Bisiklet grubu olmak üzere iki gruba ayrıldı. Birinci gruba haftada 5 kez toplamda 10 seans dirençli aerobik egzersiz (Bisiklet) uygulandı. İkinci gruba ise her iki dize olmak üzere haftada 5 kez toplamda 10 seans dirençli Fonksiyonel Elektrik Stimülasyon-Bisiklet (FES-Bisiklet) uygulandı ve bununla birlikte her iki gruba 6 hafta süre ile haftada 3 kez diz eklem hareket açıklığı egzersizleri ve izometrik kuadriseps güçlendirme içeren ev egzersiz programı verildi. Hastalar tedavi öncesi, sonrası ve 6 hafta sonra Vizüel Analog Skala, WOMAC, SF-36 Yaşam Kalitesi Ölçeği, Zamanlı Kalk Yürü Testi, 6-Dakika Yürüme Testi, Bilgisayar Destekli Yürüme Analizi, Ultrason ile Kas Hacmi ve Kalınlığı Ölçümü ve Diers Miyoline İzometrik Kas Gücü Ölçüm Sistemi ile değerlendirildi. Bulgular: Konvansiyonel egzersiz ile kombine edilmiş 10 seans Bisiklet ve FES-Bisiklet sonrası yapılan değerlendirmelerde her iki grupta VAS, WOMAC, SF-36 Yaşam Kalitesi Ölçeği, Zamanlı Kalk Yürü Testi, 6 Dakika Yürüme Testi, Yürüme Analizi, kuadriseps kalınlığı ve rektus femoris kesit alanı ölçümü ve izomerik kas gücü ölçümlerinde istatistiksel olarak anlamlı iyileşme saptanmıştır (p<0,05). Tedavi sonrası 10. günde, FES-Bisiklet grubunun Bisiklet grubuna kıyasla istatistiksel olarak anlamlı derecede daha yüksek kas kalınlığına sahip olduğu görülmüştür (p<0,05). Ancak, bu anlamlı farkın 6. hafta ölçümünde ortadan kalktığı tespit edilmiştir (p>0,05). Diğer değerlendirme parametrelerinde 10. gün ve 6. haftada FES-Bisiklet grubunda Bisiklet grubuna göre istatistiksel olarak daha anlamlı iyileşmeler saptanmıştır(p<0,05). Sonuç: FES ile desteklenmiş bisiklet egzersizinin geleneksel egzersizlere göre diz osteoartritli bireylerde ağrı, kas yapısı, yürüme analizi ve fonksiyonel klinik sonuçlar üzerinde daha olumlu bir etkisi olduğu sonucuna varılmıştır. Bu bulgular, diz osteoartriti rehabilitasyonunda fonksiyonel elektrik stimülasyonunun geleneksel egzersiz protokollerine entegre edilmesinin değerini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: Knee osteoarthritis (OA) is a common degenerative joint disease characterized by progressive destruction of articular cartilage, leading to pain, stiffness, and loss of function. In knee OA, quadriceps muscle dysfunction plays a complex role as both a cause and a consequence of the disease. Our study aimed to investigate the effects of an exercise program combined with Functional Electrical Stimulation on quadriceps muscle strength and structural properties in order to determine more effective and beneficial treatment programs for patients with knee OA. Materials and Methods: Fifty-two patients (104 knees) aged 50-65 years, who were diagnosed with stage 2-3 osteoarthritis according to the Kellgren-Lawrence radiographic staging and agreed to participate, presenting to the Ankara Bilkent City Hospital Physical Therapy and Rehabilitation Hospital outpatient clinic, were included in the study. Patients were divided into two groups: the Bicycle and the FES-Bicycle groups. The first group received a total of 10 sessions of resisted aerobic exercise (Bicycle), 5 times a week. The second group received a total of 10 sessions of resisted Functional Electrical Stimulation-Bicycle (FES-Bicycle) applied to both knees, 5 times a week. Additionally, both groups were given a 6-week home exercise program, performed 3 times a week, consisting of knee range of motion exercises and isometric quadriceps strengthening. Patients were evaluated before treatment, after treatment, and six weeks later using the Visual Analog Scale, WOMAC, SF-36 Quality of Life Scale, Timed Up and Go Test, 6-Minute Walk Test, Computer-Assisted Gait Analysis, Ultrasound for Muscle Volume and Thickness Measurement, and the Diers Myoline Isometric Muscle Strength Measurement System. Results: In evaluations performed after 10 sessions of Bicycle and FES-Bicycle combined with conventional exercises, statistically significant improvements were detected in both groups in VAS, WOMAC, SF-36 Quality of Life Scale, Timed Up and Go Test, 6-Minute Walk Test, Gait Analysis, quadriceps thickness and rectus femoris cross-sectional area measurements, and isometric muscle strength measurements (p<0.05). On the 10th day post-treatment, the FES-Bicycle group was found to have a statistically significantly higher muscle thickness compared to the Bicycle group (p<0.05). However, it was determined that this significant difference disappeared at the 6th week measurement (p>0.05). In other assessment parameters, statistically more significant improvements were detected in the FES-Bicycle group compared to the Bicycle group both on the 10th day and at the 6th week (p<0.05). Conclusion: It was concluded that bicycle exercise supported by FES has a more positive effect on pain, muscle structure, gait analysis, and functional clinical outcomes in individuals with knee osteoarthritis compared to conventional exercises. These findings highlight the value of integrating functional electrical stimulation into conventional exercise protocols in knee osteoarthritis rehabilitation.